Skip to main content
22 01 2018 | 09:51

Περισσότεροι οι τοπικοί "παράγοντες" από τους κτηνοτρόφους στην ημερίδα για την κτηνοτροφία στην Ελασσόνα

Περισσότεροι οι τοπικοί "παράγοντες" από τους κτηνοτρόφους στην ημερίδα για την κτηνοτροφία στην Ελασσόνα

Παρά τον ενθουσιασμό του δελτίου Τύπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, που μιλά για "μεγάλη επιτυχία" και συμμετοχή "κτηνοτρόφων και μη της περιοχής" που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, στην ημερίδα για την «Κτηνοτροφία και Δυνατότητες βελτίωσης των προϊόντων της», στην Ελασσόνα, φαίνεται ότι ούτε η αίθυσα χώρεσε τους κτηνοτρόφους, αλλά ούτε και οι ίδιοι έδειξαν ενδιαφέρον. Στη φωτογραφία εξάλλου, που δημοσιεύτηκε στο trikalanews.gr και σε άλλα τοπικά ΜΜΕ, φαίνονται οι άδειες καρέκλες στο βάθος, ενώ σχεδόν το σύνολο του στρογγυλού τραπεζιού έχει "καταληφθεί" από τους τοπικούς παράγοντες και το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Αλλά ας δούμε τι λέει το δημοσίευμα για την εκδήλωση της 20ής Ιανουαρίου: "Την ημερίδα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. καθώς και κτηνοτρόφοι και μη, της περιοχής, δείχνοντας το ενδιαφέρον τους, συμμετέχοντας στο διάλογο. 

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Δήμου Ελασσόνας Νικόλαος Ευαγγέλου ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της κτηνοτροφίας για την περιοχή μιας και είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα, με πάνω από 80.000.000 τόνους το χρόνο, με πάνω από 2.000 κτηνοτρόφους, με πάνω από 450.000 ζωντανά όλων των ειδών. Τα παραπάνω αποτελούν από μόνα τους στοιχεία που απαιτούν να δοθούν λύσεις και τα απαραίτητα εργαλεία για την περεταίρω ανάπτυξη της δραστηριότητας. 

Παρών στην ημερίδα ήταν ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λάρισας Γεώργιος Λαδόπουλος, οι οποίοι και απεύθυναν χαιρετισμό.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και Δήμαρχος Δήμου Μουζακίου Γεώργιος Κωτσός, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας και ευχαρίστησε με τη σειρά του, τους εισηγητές και τον κόσμο για τη συμμετοχή του. Επεσήμανε για ακόμη μια φορά την διάθεση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας να πραγματοποιεί αποκεντρωμένες συνεδριάσεις και να δίνει έμφαση στα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής που συνεδριάζει. Η κτηνοτροφία αποτελεί ένα σημαντικό τομέα ανάπτυξης για την Ελλάδα, την Θεσσαλία και την Ελασσόνα ειδικότερα, αφού αποτελεί μια από της μεγαλύτερες περιοχές της χώρας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και προώθηση των προϊόντων της. 

Την ημερίδα πλαισίωσαν με τις εισηγήσεις τους οι Χριστίνα Λίγδα, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ Δήμητρα), Δήμητρα Γάκη ΕΔΙΠ – Γεωπόνος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Τσιμπούκας Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Γούλας Πρώην Πρόεδρος Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας και ο Γούσιος Δημήτριος - Καθηγητής Ανάπτυξης και Χωροταξίας Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Παρέμβαση έκανε ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Εμμανουήλ Ανυφαντάκης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας Νικόλαος Παλάσκας. 

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων και στο τέλος ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, Γεώργιος Κωτσός, έκλεισε την ημερίδα λέγοντας ότι η Π.Ε.Δ. θα προσπαθήσει να δημιουργήσει συνεργασίες με τους κτηνοτρόφους και τους αρμόδιους φορείς ώστε να συμβάλλει σε μια κοινή προσπάθεια όπου η κτηνοτροφία και τα παράγωγά της, της περιοχής Ελασσόνας, της Θεσσαλίας αλλά και της Χώρας γενικότερα, να βρεθεί στην θέση που της αξίζει στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές και να αποδίδει αξιοπρεπές εισόδημα στους ασχολούμενους με αυτή. 

Την προηγούμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. και εκτός των άλλων θεμάτων της ημερησίας διάταξης, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι Ενεργειακές Κοινότητες όπου ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και Δήμαρχος Δήμου Μουζακίου κ. Κωτσός, εισηγήθηκε το θέμα επισημαίνοντας πως αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους Δήμους, διότι δίνει τη δυνατότητα ώστε να παραχθεί καθαρή ενέργεια μέσα από ανανεώσιμες πρώτες ύλες."

Πιο πλήρες ήταν πάντως το ρεπορτάζ του Γιάννη Μουκίδη για την εφημερίδα "Ελευθερία":

Προβληματισμός αλλά και ενιαίο μέτωπο για την προστασία της φέτας αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ελασσόνας και οι δημοσιογράφοι της ΕΣΕΤ, προχθές βράδυ, στο κατάμεστο Δημαρχείο της Ελασσόνας.

Ανάμεσα στα άλλα, επισημάνθηκε πως δεν πρέπει να ψηφιστούν στην ελληνική Βουλή οι δύο συμφωνίες της Ε.Ε. με τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική, ενώ για μια ακόμη φορά τονίστηκε η επιτακτική αναγκαιότητα για την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, θέμα που ήδη έχει καθυστερήσει.

Στον χαιρετισμό του, ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στο θέμα. Επιτρέψτε μου να καταθέσω κάποιες σκέψεις:

-Πρώτον, δεν μπορεί στη χώρα αυτή, να διχάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, για ένα θέμα μείζονος ή και μικρότερης σημασίας. Αυτό που προέχει είναι η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για ολόκληρη τη χώρα. Μιας στρατηγικής που θα πρέπει να απαντάει, καταρχήν στο ερώτημα «πού θέλουμε να πάμε».

-Το δεύτερο που θα ήθελα να επισημάνω, είναι πως θα πρέπει να αφήνουμε όλοι μας τους ειδικούς να μιλάνε. Να τους επιτρέπουμε να καταθέτουν τις απόψεις τους και να αντιπαραθέτουν τα στοιχεία, ώστε η συγκρότηση στρατηγικής να επιτυγχάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για παράδειγμα: Ποια είναι η ετήσια παραγωγή φέτας στη χώρα μας; Πόσο ποσοστό, της παραγωγής αυτής, καλύπτει τις δικές μας ανάγκες και πόσο είναι διαθέσιμο για εξαγωγή;

Ποιες είναι οι ανάγκες της Ευρώπης για κατανάλωση φέτας, και πόσο του υπόλοιπου πλανήτη; Τι είναι αυτό που θα διαφοροποιήσει το δικό μας προϊόν σε έναν κόσμο απολύτως παγκοσμιοποιημένο; Φτάνει μόνο το όνομα; Θα πρέπει να είναι η δεδομένη ποιότητα; Πώς αυτή επιτυγχάνεται; Πώς συνδέεται με τη συνολικότερη στρατηγική της χώρας για στήριξη του πρωτογενούς τομέα; Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας και των νέων κτηνοτρόφων; Ποια τα κίνητρα που λαμβάνει ένας νέος κτηνοτρόφος ώστε να στραφεί σε αυτό που ονειρεύεται; Αυτές και πολλές ακόμα ερωτήσεις, ήρθε η ώρα, -για να μην πω ότι ήδη είναι αργά-, που θα πρέπει να απαντήσουμε ως χώρα.

Προσπαθώντας, εγώ ο ίδιος, να απαντήσω σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, έχω ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, την προσπάθεια για ίδρυση μιας Σχολής Γαλακτοκομίας στην Ελασσόνα. Μιας Σχολής που θα φέρει στη μεγαλύτερη κτηνοτροφική περιοχή της χώρας, όλους εκείνους τους νέους ανθρώπους, που θα θελήσουν να μάθουν όλα όσα τους είναι απαραίτητα, και στη συνέχεια να τα κάνουν πράξη στις επιχειρήσεις της περιοχής. Δεν είναι απλώς πως μια τέτοια σχολή θα φέρει νέο κόσμο στην Ελασσόνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά της. Είναι κάτι πολύ περισσότερο και πολύ μεγαλύτερο.

Πιστεύω στο όραμά μου και είμαι σίγουρος πως σε λίγο καιρό θα κατορθώσω, μαζί με τους συνεργάτες μου στη δημοτική αρχή, να δημιουργήσουμε στην περιοχή μας εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν συνθήκες πραγματικής, μελλοντικής, ανάπτυξης».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Σε σύντομες τοποθετήσεις, αναφέρθηκαν, ανάμεσα στα άλλα:

* Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός: «Η φέτα είναι ελληνικό προϊόν που παράγεται από ελληνικό γάλα. Δεν είναι δυνατόν να παράγεται φέτα με γάλα εισαγόμενο. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Η Διεπαγγελματική είναι αναγκαιότητα. Να δούμε και τα νέα συλλογικά σχήματα (παράδειγμα κτηνοτρόφων Παλαμά). Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των παραγωγών, των ανθρώπων του μόχθου και της βουνιάς».

* Ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξ. Καχριμάνης: «Είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό και η φωνή μας είναι δυνατή για την προστασία της φέτας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων Π.Ο.Π. Όποιος φέρνει γάλα απ΄ έξω δεν έχει ΠΟΠ. Να κοπεί αυτό. Μην περιμένουμε να μας λύσει κάποιος το θέμα. Να έχουμε ενιαίο μέτωπο και μια μεγάλη φωνή όλοι μαζί».

* Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτ. Γιαννακόπουλος: «Πολύ σημαντική η εκδήλωση της Ελασσόνας. Εμείς στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα. Στο Επιμελητήριο θα ιδρύσουμε τμήμα αγροτικού τομέα και τμήμα agromarketing. Μαζί με φορείς και παραγωγούς θα ανοίξουμε καινούργιους δρόμους και κανάλια».

* Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Το πρόβλημα δεν είναι η φέτα. Είναι οι κτηνοτρόφοι. Οι τιμές κατρακυλούν ραγδαία. Οι νόμοι υπάρχουν, αλλά…εφαρμόζονται οι νόμοι; Να ζητήσουμε να εφαρμόζονται οι νόμοι. Όλα αυτά τα προβλήματα είναι καταστρεπτικά για την κτηνοτροφία μας. Τα πράγματα είναι απλά. Από λόγια είμαστε χορτάτοι. Τη θέλουν τη Σχολή; Δεν χρειάζονται ούτε ανακοινώσεις, ούτε ανακοίνωση πάνω στην ανακοίνωση. Τη φέτα όλοι τη θέλουν. Διαχρονικά τι έγινε; Υπήρχε πραγματική βούληση; Όχι! Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Να ξέρουν εκείνοι που παίζουν παιχνίδι εις βάρος των κτηνοτρόφων. Πιστεύω ότι η φέτα διασφαλίζεται μόνο με ισχυρούς κτηνοτρόφους. Θέλουμε την ελληνικότητα της φέτας, θέλουμε να παράγουμε φέτα. Δεν χάνεται η ελληνικότητα της φέτας, είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν κανόνες σεβασμού και νομιμότητας. Όχι άλλη κατρακύλα στην τιμή του γάλακτος. Να διατηρήσουμε τα κοπάδια στην ύπαιθρο και να μην την εγκαταλείψουμε. Δεν παραδινόμαστε, θα είμαστε παρόντες και δεν θα παρανομήσουμε. Είναι το τελευταίο καμπανάκι. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι αμείλικτη σε φαινόμενα παρανομίας».

* Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας: «Στέλνουμε μήνυμα στους βουλευτές της ελληνικής Βουλής να μην ψηφίσουν, να μην εγκρίνουν τις συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά και με τη Νότιο Αφρική. Δεν πρέπει να φοβηθούν ούτε το χρώμα, ούτε το κόμμα. Τονίζω πως δεν υπάρχει έλεγχος από τον ΕΛΟΓΑΚ. Το υπουργείο αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός».

* Ο εκπρόσωπος των Τυροκόμων κ. Νίκος Μπίζιος:

«Να αναδειχθεί η φέτα ψηλά, εκεί που πρέπει να πάει το προϊόν. Επισημαίνω την αναγκαιότητα της προσπάθειας ίδρυσης Διεπαγγελματικής Φέτας».

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΗΣ CETA

Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρ. πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος κ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης στάθηκε στο «γιατί οι συμφωνίες CETA και Ν. Αφρικής είναι επιζήμιες για τη χώρα μας».

«Σταχυολογώντας» από τα όσα «κατέθεσε» ο κ. Ανυφαντάκης: «Ακούγονται πάρα πολλά τελευταία για τη φέτα. Η πραγματικότητα είναι αποτυπωμένη στα χαρτιά. Υπάρχουν επίσημα έγγραφα. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι γίνονται φτωχότεροι χωρίς κανένα λόγο. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Βλέπουμε τι καθεστώς υπήρχε πριν και τι καθεστώς υπάρχει μετά. Η προσπάθεια του Ομίλου Φίλων της Φέτας είναι να μην ψηφιστούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο αυτές οι δύο συμφωνίες. Να τις καταψηφίσουμε, είναι εθνική επιταγή, εθνικό συμφέρον. Αυτές οι συμφωνίες δεν είναι ωφέλιμες για την Ελλάδα. Η φέτα μας είχε αποκτήσει νομοθετημένες προδιαγραφές μετά από πολλούς αγώνες. Εμείς είχαμε το μονοπώλιο της φέτας στην Ευρωπ. Ένωση. Είχαμε μία ταυτότητα να κυκλοφορούμε. Δεν είμαστε παράνομοι. Έξω από την Ε.Ε. έκανε ο καθένας ό,τι ήθελε. Αυτά δεν είναι φέτες. Η ταυτότητα του προϊόντος είναι το μείζον θέμα. Ένα Ελληνικό προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης(Π.Ο.Π.). Είναι δυνατόν 140 ονομασίες να περνάνε με πλήρη ονομασία και η φέτα να μην περνάει;!

Το Ευρωπ. Δικαστήριο έχει αποφασίσει: η φέτα είναι μία, ελληνική. Κανείς δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματεύεται το προϊόν, χωρίς τους ίδιους τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους. Ο όμιλος Φίλων Φέτας θα συνεχίσει τον αγώνα του».  

* Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) κ. Χρήστος Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στις «δικαιολογίες του ξεπουλήματος της φέτας».

* Το μέλος της συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου φορέων Θεσσαλίας, stop TTIP, CETA, TISA κ. Γιώργος Εμμανουήλ αναφέρθηκε στον αγώνα της υπεράσπισης της ΠΟΠ Φέτας.

* Ο πρόεδρος της ΕΖΕ καθηγητής και πρ. πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Ζέρβας ανέπτυξε το θέμα «Η σημασία της φέτας για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία».

* «Ορθώς αναδεικνύονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες και επιδιώκουμε την πλήρη προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ. Ωστόσο, πέραν αυτών, οι κτηνοτρόφοι υφίστανται, ήδη, τις δραματικές συνέπειες από λάθη και αβελτηρίες της κυβέρνησης που έχουν δραματικά μειώσει τις τιμές παραγωγού στο γάλα. Αν δεν υπάρξει σύντομα αναστροφή της κατάστασης, φοβούμαι ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για τις εμπορικές συμφωνίες δεν θα συγκινεί κανέναν γιατί, ήδη, η ζημιά θα έχει συντελεστεί!». Τα παραπάνω ανάφερε σε μήνυμά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

* Την αμέριστη στήριξη του στον αγροτικό κόσμο που πλήττεται ανεπανόρθωτα από τη συμφωνία CETA, έδειξε ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, ο οποίος στη συζήτηση που έγινε χθες για τη φέτα στο Δημαρχείο Ελασσόνας, δήλωσε τα εξής: «Η φέτα αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των ελληνικών προϊόντων, μέγιστης εθνικής σημασίας και εμβέλειας. Θεωρώ μέγιστο καθήκον μου, να είμαι δίπλα στον αγροτικό κόσμο που πλήττεται ανεπανόρθωτα από τη συμφωνία CETA, προκειμένου να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση της ταυτότητας του εμβληματικού αυτού προϊόντος».

Ακολούθησε συζήτηση και η έκδοση σχετικού ψηφίσματος για την προστασία της φέτας.

Tο «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Καραγιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γ. Λαδόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαρία Μαμάρα, δεκάδες αυτοδιοικητικοί, αιρετοί - μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και γειτονικών νομών, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας, εκπρόσωποι φορέων, και δεκάδες κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Μακεδονία και άλλες περιοχές της χώρας.