Skip to main content
26 10 2015 | 10:42

Οι Copa-Cogeca απειλούν ευρωβουλευτές εάν ψηφίσουν όρια στις εκπομπές αερίων από τη γεωργική δραστηριότητα

Οι Copa-Cogeca απειλούν ευρωβουλευτές εάν ψηφίσουν όρια στις εκπομπές αερίων από τη γεωργική δραστηριότητα

Με ένα μαζικό e-mail το απόγευμα της Παρασκευής, οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa-Cogeca προειδοποίησαν τους ευρωβουλευτές ότι οι παραγωγικοί συντελεστές του πρωτογενούς τομέα θα εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν ψηφιστούν ανώτατα όρια γεωργικών εκπομπών αερίων, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη (28 Οκτωβρίου) στο Στρασβούργο.

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν στην ολομέλεια την έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος σχετικά με την αναθεωρημένη οδηγία εθνικών ανώτατων ορίων εκπομπών (NEC), η οποία περιορίζει διάφορα είδη ρύπανσης του αέρα σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Η γεωργία, η οποία έχει ένα εμφανώς ισχυρό λόμπι, είναι υπεύθυνη για το 40% των εκπομπών μεθανίου στην ΕΕ και το 95% της ρύπανσης αμμωνίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (ΕΓΠ).

Όταν επικοινώνησε το EurActiv με τις Copa-Copega, αρνήθηκαν ότι οι αγρότες θα εγκαταλείψουν την ΕΕ. «Δεν λέμε ότι θα εγκαταλείψουμε την ΕΕ, αλλά ζητούμε ρεαλιστικούς στόχους, αλλιώς η παραγωγή θα μεταφερθεί σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπου οι εκπομπές είναι χειρότερες», είπε ένας εκπρόσωπος των οργανώσεων.

Το μεθάνιο είναι ένα πιο βραχύβιο, αλλά πολύ πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα. Μεταμορφώνεται, επίσης, σε όζον, που είναι ατμοσφαιρικός ρύπος. Η αμμωνία προκαλεί νιτροποίηση του εδάφους και οξίνιση.

Στην αναθεωρημένη οδηγία NEC, είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να βάλει ανώτατα όρια στο μεθάνιο. Η Κομισιόν πιέζει για μια μείωση 30% του μεθανίου από το 2030, με την υποστήριξη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωβουλής, και μείωση της αμμωνίας 27%, με τους ευρωβουλευτές να θέλουν να αυξηθεί αυτό σε 29%.

Οι Copa-Cogeca είναι η μεγαλύτερη οργάνωση των Ευρωπαίων αγροτών στις Βρυξέλλες. Την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας των οργανώσεων, Pekka Pesonen, έστειλε e-mail στους ευρωβουλευτές, το οποίο είδε η EurActiv.

«Οι στόχοι […] είναι αναμφίβολα επιζήμιοι για την ευρωπαϊκή αγροτική κοινότητα, το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της επειδή ο μόνος τρόπος για την επίτευξή τους είναι η μείωση της παραγωγής στην Ευρώπη και η μετατόπισή της σε τρίτες χώρες».

«Αυτές οι τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές θα επηρεάσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τον τρόπο με τον οποίο το γεωργικό μοντέλο μας είναι οργανωμένο».

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει καταθέσει τροπολογίες αφαιρώνταςτο μεθάνιο και την αμμωνία από το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το e-mail της Copa-Cogeca απευθύνθηκε στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές.

Πάντως, στην επίσημη ανακοίνωσή τους οι Copa-Cogeca αναφέρονται στη θετική συμβολή της γεωργίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και εξηγούν: "Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι, όταν φτάνουμε σε επιστημονικά δεδομένα και αριθμούς, αυτοί να είναι εφικτό να εφαρμοστούν. Είδαμε ότι μερικοί από τους στόχους εκπομπών αερίων, που περιλαμβάνονται στην οδηγία NEC (National Emission Ceilings Directive) είναι απαράδεκτοι και απειλούν την παραγωγή τροφίμων. Εάν εφαρμοστεί ένα τέτοιο επίπεδο μείωσης της εκπομπής μεθανίου, τότε ο ευρωπαϊκός κτηνοτροφικός τομέας θα μειώει την παραγωγή του σε τομείς όπως: Βοδινό κατά 29,1%, γάλα κατά 9,1% και χοιρινό κατά 8,7%. Ενώ είμαστε περήφανοι για τη φιλοπεριβαλλοντική και ευνοϊκή για τα ζώα πραγωγή μας, θα πρεπει να μειώσουμε τις αποδόσεις και να μεταφέρουμε την παραγωγική διαδικασία σε μη ευρωπαϊκές χώρες, που δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς για το περιβάλλον".

Και καταλήγουν ότι στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Παρίσι θα παρουσιάσουν σε ένα ειδικό event τις θέσεις τους για την κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από James Crisp, EurActiv