Skip to main content
24 08 2016 | 13:10

Νομιμοποίηση για μικρά σφαγεία πτηνοτρόφων - Το ίδιο ζητά για τους κτηνοτρόφους ο Α.Σ. Πελεκάνος

Νομιμοποίηση για μικρά σφαγεία πτηνοτρόφων - Το ίδιο ζητά για τους κτηνοτρόφους ο Α.Σ. Πελεκάνος

Μικρά κινητά σφαγεία για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων ζητά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πρεσπών «Πελεκάνος», λίγες μέρες μετά την έκδοση απόφασης που προβλέπει τη νομιμοποίηση μικρών σφαγείων για πτηνοτροφεία με δυναμικότητα µέχρι 150 ολόκληρα πουλερικά ή κουνέλια χωρίς τεµαχισµό, την εβδοµάδα.

Η σχετική απόφαση αναφέρει ότι "τα αγροκτήµατα εκτροφής πουλερικών και λαγόµορφων, τα οποία σφάζουν µέχρι 10.000 πουλερικά και λαγόµορφα ετησίως, δύνανται να προµηθεύουν:

α) άµεσα τον τελικό καταναλωτή στο αγρόκτηµα τους ή/και στην εβδοµαδιαία αγορά που βρίσκεται πλησιέστερα σε αυτό ή/και

β) καταστήµατα λιανικής πώλησης που προµηθεύουν το κρέας στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία υπάγεται η έδρα του αγροκτήµατος, µέχρι 150 ολόκληρα πουλερικά ή λαγόµορφα χωρίς τεµαχισµό, την εβδοµάδα."Οι χώροι σφαγής θα πρέπει να διαθέτουν, σύμφωνα με τους όρους της απόφασης:α) Κατάλληλους χώρους εργασίας, τουλάχιστον 50 τετραγωνικών µέτρων, σαφώς διακριτούς από το υπάρχον πτηνοτροφείο ή κονικλοτροφείο, διευθετηµένους έτσι ώστε να αποφεύγονται οι επιµολύνσεις.

β) Διακριτούς χώρους.

γ) Ψυγείο για την αποκλειστική αποθήκευση των σφάγιων πουλερικών ή των λαγοµόρφων.

δ) Δάπεδο από στεγανό και ανθεκτικό υλικό που καθαρίζεται και απολυµαίνεται εύκολα µε σχάρες και σιφώνια.

ε) Λείους τοίχους και οροφή που καθαρίζονται εύκολα.

στ) Πόρτες από αναλλοίωτο υλικό που καθαρίζονται εύκολα.

ζ) Επαρκή φωτισµό (φυσικό ή τεχνητό) και επαρκή εξαερισµό.

η) Κατάλληλο σύστηµα προστασίας και απολύµανσης.

θ) Έναν τουλάχιστον ποδοκίνητο νιπτήρα µε παροχή κρύου και ζεστού νερού για τον καθαρισµό χεριών και εργαλείων και εξοπλισµού µε θερµοκρασία τουλάχιστον 82° C για την αποστείρωση.

ι) Εξοπλισµό και εργαλεία, όπως λεκάνες εµβαπτισµού των πουλερικών από ανοξείδωτο υλικό, που καθαρίζονται και απολυµαίνονται εύκολα.

ια) Κατάλληλα δοχεία εφοδιασµένα µε καπάκι για την αποθήκευση του αίµατος και των άλλων ζωικών υποπροϊόντων του χώρου σφαγής.Οι υπεύθυνοι των χώρων σφαγής θα πρέπει να εφαρµόζουν σύστηµα αυτοελέγχου βάση των αρχών του HACCP, σύµφωνα µε το άρθρο 5 του Κανονισµού 852/2004.

Τι ζήτησε ο "Πελεκάνος" από τον Μπόλαρη

Η ανάγκη να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα λειτουργίας κινητού σφαγείου για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των τοπικών κτηνοτρόφων, καθώς το πλησιέστερο σφαγείο απέχει περί τα 100 χιλιόμετρα, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων από το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», κατά την διάρκεια συνάντησής τους στις 23 Αυγούστου με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκο Μπόλαρη.

Στα πλαίσια της συνάντησης αναφέρθηκε, επίσης, η επιλογή του Συνεταιρισμού να εντάξει στις δραστηριότητές του την κτηνοτροφία με στόχο την αξιοποίηση του εκλεκτής ποιότητας μοσχαρίσιου κρέατος της περιοχής, το οποίο παράγεται από την αυτόχθονη κόκκινη φυλή αγελάδος, και για τον λόγο αυτό σημειώθηκε η ανάγκη της λειτουργίας κινητού σφαγείου.