Skip to main content
18 08 2016 | 14:22

Μόνο το 10% των σταύλων στη Ροδόπη έχουν βγάλει άδειες

Μόνο το 10% των σταύλων στη Ροδόπη έχουν βγάλει άδειες

Λιγότερες από 300 άδειες σε σύνολο σχεδόν 3.000 σταβλικών εγκαταστάσεων σε όλο το νομό, έχει εκδώσει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ροδόπης από το 2009 έως σήμερα, οπότε ανέλαβε την αρμοδιότητα αυτή. Τα στοιχεία αυτά έκανε γνωστά στον "Χ" η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ροδόπης, προειδοποιώντας ότι λήγει η τελευταία προθεσμία που δόθηκε για την τακτοποίηση του θέματος.

Ήδη υπηρεσίες στη Θράκη ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ότι όσοι δεν εκδώσουν άδειες, πέρα από πρόστιμα, δε θα δικαιούνται πλέον και ενισχύσεις. «Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας Π.Ε. Έβρου καθίσταται γνωστό στους κτηνοτρόφους της περιοχής αρμοδιότητάς της, ότι σύμφωνα με τον Ν. 4351/15 η παράταση για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου 2016. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής η άδεια εγκατάστασης θα χορηγείται αφού καταβληθεί το ανάλογο χρηματικό πρόστιμο, το οποίο θα επιβληθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από τις υπηρεσίες του Έβρου και δεν είναι η μόνη.

Κόστος και γραφειοκρατία παγώνουν τις άδειες

Περισσότεροι από 1.000 κτηνοτρόφοι στη Ροδόπη δεν έχουν τακτοποιήσει την εκκρεμότητα αυτή, δήλωσε στον "Χ" ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μαργαρίτης Θεολόγου. «Οι συνέπειες είναι ότι δε θα μπορούν να πάρουν επιδοτήσεις και θα πληρώσουν πρόστιμα. Από εκεί και πέρα πιστεύω και η κυβέρνηση θα δώσει με συνοπτικές διαδικασίες τις άδειες, κάτι που άλλωστε ζητάμε και εμείς», τόνισε. Το υψηλό κόστος, αλλά και η γραφειοκρατία λειτουργούν ανασταλτικά για την έκδοση των αδειών από τους κτηνοτρόφους.

Το κόστος για την άδεια

Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγου το κόστος για την αδειοδότηση φθάνει περίπου τα 500 ευρώ, ποσό που διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται όταν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην μονάδα, όπως ισχύει στον ορεινό όγκο, όπου οι περισσότεροι στάβλοι είναι πρόχειρες εγκαταστάσεις που χρήζουν βελτιώσεων. «Σε κάθε περίπτωση είναι ένα χρηματικό ποσό που δεν έχει σήμερα ο κτηνοτρόφος. Όχι 500, αλλά ούτε 50 ευρώ δεν έχει σήμερα ο κτηνοτρόφος, σε μία περίοδο που μας έχουν κόψει τα πάντα». Η οικονομική δυσπραγία, η φύση του επαγγέλματος, οι ζωονόσοι και τα καθημερινά προβλήματα έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και ψυχολογικά τους κτηνοτρόφους, είπε ο κ. Μαργαρίτης. «Φέτος έχουμε θρηνήσει πολλούς συναδέλφους που πέθαναν ξαφνικά, άλλοι με εγκεφαλικά επεισόδια άλλοι με καρδιακά. Όλα αυτά από στεναχώρια και άγχος», υποστήριξε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου. «Αυτή η δουλειά μας έχει μόνο πίκρα, κάποτε είχε και λίγο γλύκα, γιατί έδινες ένα αρνί και έπαιρνες μία επιδότηση, τώρα μας τα έχουν κόψει», τόνισε.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι είναι το γεγονός ότι σε αρκετές μονάδες έγινε διακοπή στην ηλεκτροδότηση από συνεργεία της ΔΕΗ, όπως κατήγγειλε ο κ. Θεολόγου. «Μόνο εγώ γνωρίζω 10 περιπτώσεις μονάδων στους οποίους κόπηκε το ρεύμα γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν. Το αποτέλεσμα ήταν να πετάξουν ακόμα και το γάλα γιατί αλλοιώθηκε», επεσήμανε.

Στοιχεία της ΔΑΟΚ Ροδόπης

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ροδόπης, από το 2009 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει μόνον 275 άδειες, και άλλες 121 προσωρινές που ισχύουν για ένα ή δυο χρόνια. Εάν δεν δοθεί νέα παράταση για την έκδοση αδειών, από τις 12 Σεπτεμβρίου 2016 και μετά, θα πληρώσουν πρόστιμα το ύψος του οποίο εκτιμάται ότι θα οριστεί με εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου. Εξάλλου χωρίς άδεια, οι κτηνοτρόφοι θα χάσουν και τις ενισχύσεις τους και αυτό είναι το σημαντικότερο για τον κλάδο. Πηγή: Όλγα Τσιούλφα, Χρόνος