Skip to main content
06 03 2015 | 08:30

Με συσκευές εντοπισμού εξοπλίζονται όλο και περισσότερα μελίσσια

Με συσκευές εντοπισμού εξοπλίζονται όλο και περισσότερα μελίσσια

Ο φόβος των κλοπών οδηγεί όλο και περισσότερους μελισσοκόμους στο να εξοπλίζουν τις κυψέλες τους με συσκευές εντοπισμού (GPS). Με αφορμή την είδηση που αφορά την απόφαση των μελισσοκόμων της Θεσσαλονίκης για αγορά τέτοιου εξοπλισμού, θα αναφερθούμε σε μία ελληνική πατέντα, που λύνει το πρόβλημα.

Κατ' αρχάς να πούμε ότι, όντως, η πλέον συντονισµένη προσπάθεια γίνεται από το µελισσοκοµικό σύλλογο Θεσσαλονίκης, µε τη διοίκησή του να να επιδοτεί τα µέλη του µε το ποσό των 50 ευρώ, προκειµένου να αγοράσουν συστήµατα GPS, ώστε σε περίπτωση κλοπής να µπορεί να γίνει δορυφορικός εντοπισµός της κυψέλης. «Το συνολικό κόστος του συστήµατος GPS είναι στα περίπου 100 ευρώ συν το ΦΠΑ και ήδη πάνω από 100 µέλη µας έκαναν χρήση της επιδότησης των 50 ευρώ για να το αποκτήσουν» µας είπε ο Παύλος Μπαγιάτης, πρόεδρος του Συλλόγου, σηµειώνοντας πως όσο περνά ο καιρός πείθονται όλο και πιο πολλοί µελισσοκόµοι. Το σύστηµα δρα περισσότερο αποτρεπτικά σε κάποιον που θέλει να κλέψει, αφού, επί της ουσίας, θα τοποθετηθεί σε µία κυψέλη και θα πρέπει να είναι µία από αυτές που θα κλαπεί, ώστε να µπορέσει να εντοπιστεί ο δράστης. Η καλύτερη λύση, σύµφωνα µε τον κ. Μπαγιάτη, είναι η αξιοποίηση των συστηµάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης, µε το σχετικό όµως κόστος να κυµαίνεται από τα 200 έως 500 ευρώ. «Την κάµερα θα τη βάλεις σε ένα κρυφό σηµείο και αν πιάσει οποιαδήποτε κίνηση, σου στέλνει µήνυµα και εικόνα στο κινητό ή στο tablet και βλέπεις τι γίνεται» εξηγεί.

Συσκευές εντοπισμού (GPS tracker) κυψελών

Μέχρι σήμερα έχουν βγει στην αγορά αρκετές συσκευές GPS tracking που βοηθούν στον εντοπισμό οποιουδήποτε αντικειμένου, ανθρώπου ή ζώου τις κουβαλά μαζί του, στέλνοντας ένα γραπτό μήνυμα με τις συντεταγμένες τους. Όμως όλες τους είχαν ένα σοβαρό μειονέκτημα όσον αφορά την χρήση τους σε κυψέλες μελισσών: η αυτονομία που τους παρείχε η μπαταρία δεν έφτανε ούτε τις 100 ώρες. Λόγω του μικρού μεγέθους τους δεν ήταν δυνατόν να εφοδιαστούν με μεγαλύτερη εσωτερική μπαταρία, και έτσι οι προσπάθειες σταμάτησαν εκεί. Κάποιοι έλεγαν ότι κάποτε θα βγουν μικρές μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας και τότε θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως ήδη λύθηκε από μία ομάδα Ελλήνων ηλεκτρονικών, με επικεφαλής τον Βύρωνα Παπαδόπουλο.

Ο κ. Παπαδόπουλος, λοιπόν, δεν πείραξε καθόλου την μπαταρία, αλλά βρήκε έναν τρόπο να θέσει το GPS σε ύπνο, και του έδωσε διάρκεια αναμονής 4 ως 6 μήνες! Δηλαδή η συσκευή θα παραμένει κλειστή (θέση off) δίχως να καταναλώνει ρεύμα, μέχρι τη στιγμή που η κυψέλη θα κινηθεί. Τότε ένας μικροσκοπικός και ευαίσθητος αισθητήρας κινήσεως θέτει τη συσκευή σε λειτουργία. Ο αισθητήρας αυτός είναι τόσο ευαίσθητος, που όσο προσεκτικά και να σηκώσει κάποιος την κυψέλη, αποκλείεται να μην θέσει σε λειτουργία το GPS.

Η συσκευή (η οποία περιέχει κάρτα κινητής τηλεφωνίας) όταν τεθεί σε λειτουργία, στέλνει αμέσως γραπτό μήνυμα (help) στο κινητό του ιδιοκτήτη της.

Στο μήνυμα μεταξύ άλλων αναγράφονται οι γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτους (latitude) και μήκους (longitude), η κατάσταση της μπαταρίας και μια διεύθυνση url στο "google maps" που δείχνει στον χάρτη την ακριβή τοποθεσία της κυψέλης. Μετά από λίγο στέλνει το δεύτερο μήνυμα. Η συσκευή μπορεί να μας στέλνει μηνύματα κάθε 30’’ ή και λιγότερο, ανάλογα τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει. Μπορούμε επίσης με μήνυμα να την θέσουμε σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης και να λειτουργεί μόνον όταν της κάνουμε αναπάντητη κλίση. Έτσι δεν καταναλώνουμε τη μπαταρία που θα έχει διάρκεια ζωής άλλες 8 μέρες, αρκετές για να βρούμε τις κυψέλες μας.(Η συσκευή όσο παραμένει κλειστή δεν ενοχλεί τις μέλισσες με την ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας, πράγμα βασικό, γιατί σε κυψέλες που τοποθετήθηκε συσκευή κινητής τηλεφωνίας που έμενε ανοικτή για να στέλνει μηνύματα, αναφέρθηκε γιγαντισμός κεφαλής και απώλεια προσανατολισμού).

Αφού πάρουμε μερικά μηνύματα και βεβαιωθούμε ότι οι κυψέλες μας κινούνται, ειδοποιούμε την αστυνομία, και δίνουμε την θέση και την πορεία που έχει το αυτοκίνητο. Παράδειγμα: βρίσκεται στην οδό τάδε με κατεύθυνση προς χωριό ή πόλη τάδε. Η αστυνομία ξέρει πολύ καλά τι θα κάνει. Μην πάτε εσείς να κάνετε τον ράμπο, να τον συλλάβετε ή να χειροδικήσετε. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά δεν έχετε τέτοιο δικαίωμα και επιπλέον είναι και επικίνδυνο. Δεν αξίζει να σας πυροβολήσουν ή να σας μαχαιρώσουν για λίγες κυψέλες, σωστά;

Κάθε 3-4 μήνες καλό είναι να αλλάζετε τις μπαταρίες με γεμάτες, μη περιμένετε να αδειάσουν τελείως. Η κάθε συσκευή παρέχεται με φορτιστή και 2 μπαταρίες, ένα cd με πρόγραμμα για τον υπολογιστή και κοστίζει 100 ευρώ.

Μπορείτε να σκάψετε εσωτερικά κάποιο καπάκι, ή πάτο ή το σώμα κάποιου ορόφου και να χωνέψετε εκεί μέσα την συσκευή. Επίσης, μπορείτε να την βάλετε σε κάποιο πλαίσιο μέσα στο κερί. Ακόμα και αν ο κλέφτης ανοίξει τις κυψέλες για να ψάξει, εσείς αμέσως θα πάρετε μήνυμα (help = βοήθεια)!

Στα άμεσα σχέδια του Βύρωνα Παπαδόπουλου είναι όταν κουνηθεί κυψέλη, να ενεργοποιείται και η κάμερα του μελισσοκομείου ταυτόχρονα με το GPS, ώστε να έχουμε και εικόνα είτε σε κάρτα μνήμης, είτε ζωντανά στον υπολογιστή μας.

Επιπλέον έχει ξεκινήσει την κατασκευή συσκευής που θα ακούει τους ήχους των μελισσών και θα μας μεταδίδει μηνύματα. Ως γνωστόν οι ήχοι των μελισσών στην κυψέλη αλλάζουν ανάλογα με τις καταστάσεις, δηλαδή αν είναι ορφανές, αν έχουν ασθένεια, αν λιμοκτονούν, ή τις ενοχλεί κάτι κ.λπ…

Με πληροφορίες από το klemmenikipseli.blogspot.gr