Skip to main content
04 04 2016 | 11:12

Με κάθε τρόπο πιέζουν πλέον οι γαλακτοβιομηχανίες τους κτηνοτρόφους

Με κάθε τρόπο πιέζουν πλέον οι γαλακτοβιομηχανίες τους κτηνοτρόφους

Ο Γιάννης Κιτσουκάκης, πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας, κατήγγειλε πως "οι εταιρίες γάλακτος εδώ και 15 ημέρες άρχισαν να προειδοποιούν τους κτηνοτρόφους ότι θα διακόψουν από πολλούς την συνεργασία. Ήδη κάποιες εταιρίες στη Δυτική Μακεδονία έχουν εγκαταλείψει κάποιες μονάδες. Στην περιοχή της Ξάνθης μία εταιρία είπε ότι θα αρχίζει να παίρνει το μισό γάλα".

«Υπάρχει πράγματι κρίση στην αγορά γάλακτος, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, που έχει ως συνέπεια να πιέζονται οι τιμές παραγωγού. Από τη δική μας πλευρά, για να στηρίξουμε τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, επιμένουμε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καθιερωθεί στις συσκευασίες η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος. Καλούμε τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας μας να υιοθετήσουν μια τέτοια πρακτική έστω και σε προαιρετικό επίπεδο. Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει από πού είναι το γάλα που αγοράζει και να αποφασίζει εκείνος εάν θέλει, πιθανόν, να πληρώσει κάποια λεπτά παραπάνω για να πάρει φρέσκο, αγνό ελληνικό γάλα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους, ώστε να γίνεται σωστή και εγγυημένη χρήση του «ελληνικού σήματος», του σήματος που είναι η σφραγίδα ποιότητας για το ελληνικό γάλα. Παράλληλα ετοιμάζουμε παρέμβαση στην αγορά ώστε να περιοριστούν κάποιες αρνητικές εμπορικές πρακτικές που πλήττουν τον κτηνοτρόφο, όπως είναι για παράδειγμα η μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή του προϊόντος του». Τα παραπάνω δήλωσε πριν μερικές μέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, εξοργίζοντας όμως ακόμα περισσότερο τους ήδη εξοργισμένους κτηνοτρόφους για την πίεση που δέχεται η αγορά γάλακτος.

"Ο κ. Αποστόλου έκανε μία γελοία ανακοίνωση, μιλάει γενικόλογα, χωρίς να μας δείξει ουσιαστικά ένα δρόμο με τον οποίο θα βάλει το πράγμα σε σειρά", σχολίασε στον "Χ" ο Γιάννης Κιτσουκάκης πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Δράμας, κάνοντας γνωστό πως "οι εταιρίες γάλακτος εδώ και 15 ημέρες άρχισαν να προειδοποιούν τους κτηνοτρόφους ότι θα διακόψουν από πολλούς την συνεργασία. Ήδη κάποιες εταιρίες στη Δυτική Μακεδονία έχουν εγκαταλείψει κάποιες μονάδες. Στην περιοχή της Ξάνθης μία εταιρία είπε ότι θα αρχίζει να παίρνει το μισό γάλα.

Η πίεση είναι μεγάλη, οδηγούμαστε σε πτώση των τιμών παραγωγού στο γάλα. Οδηγούν γενικώς την κτηνοτροφία στην καταστροφή". Ο σκοπός τους, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στον "Χ" ο κτηνοτρόφος από την Δράμα "είναι να κατεβάσουν την ελληνική παραγωγή γάλακτος στους 300.000 τόνους, ώστε το υπόλοιπο που χρειαζόμαστε σαν Ελλάδα να το παίρνουμε από έξω, γιατί είναι φθηνό". Σύμφωνα με τον ίδιο "η Ελλάδα χρειάζεται 1.200.000 τόνους αγελαδινό γάλα τον χρόνο, για να καλύψει τις ανάγκες της. Αυτό που παράγεται στην Ελλάδα είναι 450.000 τόνοι, άρα το υπόλοιπο είναι ούτως ή άλλως εισαγόμενο. Πέρσι τον Μάρτιο απελευθερώθηκαν οι ποσοστώσεις γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να «πλημμυρίσει» η Δυτική Ευρώπη από γάλα.

Επειδή πλέον υπάρχει αφθονία γάλακτος εκεί, μαζεύοντας ό,τι υπολείμματα γάλακτος υπάρχουν από τις βιομηχανίες τους, τα κάνουν σε σκόνη ή τα συμπυκνώνουν και το στέλνουν στην Ελλάδα με 23 λεπτά το λίτρο, ενώ οι Έλληνες παραγωγοί πουλούν με 41-42 λεπτά το λίτρο μέχρι πρότινος το αγελαδινό γάλα. Συγκεκριμένα, ανεπίσημα μίλησε υπεύθυνος εταιρίας, και παραδέχθηκε ότι η εταιρία του βγάζει 10.000 ευρώ ημερησίως από τη διαφορά τιμής στην αγορά γάλακτος".

Στην χώρα μας βέβαια τα τελευταία χρόνια το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ δεν δίνεται κανένα κίνητρο για να αυξηθεί η κτηνοτροφία. Η ανησυχία των κτηνοτρόφων είναι έκδηλη τις τελευταίες 15 ημέρες, με τον πρόεδρο τον Κτηνοτρόφων Δράμας να σημειώνει την ανάγκη να ενημερωθεί ο κόσμος, αφού η κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά λέει, κωφεύει.

Πηγή: Χρόνος