Skip to main content
24 02 2016 | 10:46

Μεγάλες απειλές για την κτηνοτροφία των νησιών και του Έβρου από τις ζωονόσους στην Τουρκία

Μεγάλες απειλές για την κτηνοτροφία των νησιών και του Έβρου από τις ζωονόσους στην Τουρκία

Αντιμέτωποι με τεράστιους κινδύνους βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και των άλλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς στα κοπάδια που εκτρέφονται στα απέναντι Τουρκικά παράλια έχουν καταγραφεί πάρα πολλά κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών, ευλογία αιγοπροβάτων, αφθώδης πυρετός και καταρροϊκός πυρετός. Είναι άμεση ανάγκη οι κτηνοτρόφοι να ενημερωθούν για όλες τις προαναφερόμενες ασθένειες και να λάβουν τα καλύτερα δυνατά προληπτικά μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης κρουσμάτων στα νησιά. Επίσης οι κτηνίατροι υπογραμμίζουν πως κάθε πιθανό κρούσμα θα πρέπει να αναφέρεται άμεσα στους κτηνιάτρους και κτηνιατρικές αρχές ώστε να αντιμετωπισθεί κατάλληλα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση των νόσων αν εμφανιστούν σε κάποιο από τα νησιά μας.

Ειδικά για την πανώλη των αιγοπροβάτων η κτηνίατρος Αναστασία Δαούση σημειώνει: «είναι μια νόσος που είναι άγνωστο τόσο στους κτηνοτρόφους όσο και στους κτηνιάτρους που εργάζονται στο νησί. Διότι μέχρι τώρα δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα κρούσμα. Συνεπώς οι ελάχιστες γνώσεις που έχουμε κάνουν απολύτως αναγκαίο οποιοδήποτε πιθανό κρούσμα να αναφέρεται αμέσως. Ώστε η νόσος να αντιμετωπισθεί με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις, στην περίπτωση που θα εμφανιστεί».

Περιοχές της Τουρκίας (κόκκινο χρώμα) με τις εστίες (μπλε κουκίδες) που επιβεβαιώθηκαν κατά το 2015 και το 2016 κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών.

Περιοριστικά μέτρα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Σχετικά με τις εξελίξεις της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την αδιάλειπτη εμφάνιση και άλλων επιζωοτικών νοσημάτων στο έδαφος της Τουρκίας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης ανακοινώνει:

Ι. Οζώδης Δερματίτις (Ο.Δ.)

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ προέβη έγκαιρα σε μια σειρά ενεργειών προετοιμασίας όπως η εκπαίδευση του προσωπικού της (αποστολή κτηνιάτρων στην Τουρκία), ημερίδες ενημέρωσης των κτηνοτρόφων, διοργάνωση δύο Διεθνών Σεμιναρίων στην Αλεξανδρούπολη και μιας επίσκεψης της ομάδας Εκτάκτου Ανάγκης της Ε.Ε. στην περιοχή, εκτύπωση ενημερωτικού υλικού, εκτεταμένους ψεκασμούς κατά των εντόμων φορέων σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Με την εμφάνιση του νοσήματος, θανατώθηκαν αμέσως όλα τα ζώα των προσβεβλημένων εκτροφών ενώ σε άριστη συνεργασία με τους κτηνοτρόφους προωθήθηκε άμεσα η αγορά εμβολίων με δαπάνη των κτηνοτρόφων αλλά και με πιστώσεις από τον προϋπολογισμό της ΠΑΜΘ. Αποφασίστηκε η μετακίνηση προσωπικού όπου υπήρχε ανάγκη και διατέθηκαν πιστώσεις για τα καύσιμα των οχημάτων, τη διαμονή του μετακινηθέντος προσωπικού κλπ. Με πρωτοβουλία των Κτηνιατρικών υπηρεσιών της ΠΑΜΘ συμμετείχαν στον εμβολιασμό και πολλοί ιδιώτες κτηνίατροι.

Ο εμβολιασμός συνέβαλλε αποφασιστικά στον έλεγχο του νοσήματος καθώς μετά την εφαρμογή του και την εγκατάσταση της ανοσίας, μειώθηκαν δραστικά τα νέα κρούσματα με τελευταίο στις 16/12/2015.

Σήμερα εκτιμούμε πως έχει αναπτυχθεί ικανοποιητική ανοσία στα εμβολιασμένα ζώα, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και όλες οι Περιφερειακές Ενότητες προχωρούν σταδιακά στην κατάργηση των περιοριστικών μέτρων και θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο τα μέτρα λόγω του εμβολιασμού. Για να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο επανεμφάνισης της νόσου, επιβάλλεται να συνεχιστεί ο εμβολιασμός τα έτη 2016 και 2017.

ΙΙ. Λοιπά Επιζωοτικά νοσήματα στην περιοχή μας

Δυστυχώς όμως συνεχίζουν να εμφανίζονται κρούσματα επιζωοτικών νοσημάτων στην Τουρκία, όπως η Ο.Δ, η Ευλογιά, η Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (απέναντι από Σάμο, Λέσβο, Χίο) και ο Αφθώδης Πυρετός (σε όλη την Ασιατική Τουρκία). Διαγράφεται λοιπόν πολύ μεγάλος κίνδυνος τα νοσήματα αυτά να εισέλθουν και πάλι στην περιοχή μας και να έχουμε νέο κύμα επιζωοτιών.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω η Δ/νση Κτηνιατρικής παρακαλεί για την τήρηση όλων εκείνων των μέτρων που θα ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο εισόδου αυτών των νοσημάτων στο έδαφος της Περιφέρειας.

1) Μέτρα προστασίας στις εκμεταλλεύσεις

 • Κατασκευή περίφραξης, απολυμαντικής τάφρου στην είσοδο. Τακτικός καθαρισμός, απολύμανση, απεντόμωση και μυοκτονία στις εγκαταστάσεις και τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται.
 • Απαγόρευση εισόδου προσώπων, οχημάτων, μηχανημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με την εκμετάλλευση.
 • Απαγόρευση εισόδου ζώντων ζώων που δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα Κτηνιατρικά Πιστοποιητικά.
 • Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.
 • Καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα.
 • Καθημερινή παρατήρηση των ζώων της εκμετάλλευσης και άμεση ενημέρωση των τοπικών Κτηνιατρικών Αρχών σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων.

2) Ζώντα ζώα και Προϊόντα Ζωικής Προέλευσης

 • Απαγορεύεται η διακίνηση ζώντων ζώων και των ζωικών προϊόντων από την Τουρκία προς την Ελλάδα για εμπορικούς σκοπούς αλλά και για προσωπική χρήση.

Επειδή η έγκαιρη διάγνωσή είναι καθοριστική για την εκρίζωσή των επιζωοτιών, παρακαλούμε για την επαγρύπνηση και συνεργασία των κτηνοτρόφων, ιδιωτών κτηνιάτρων, επαγγελματιών του χώρου με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και υπενθυμίζουμε την υποχρέωσή τους για άμεση ειδοποίηση σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.

Προειδοποίηση και στην Καστοριά

Στην αποτροπή εισόδου από την Τουρκία νοσημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στοχεύει η απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς να εντείνει τα μέτρα βιοασφάλειας των ζώων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο τμήμα της κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΠΕ Καστοριάς, βάσει εγκυκλίου της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥπΑΑΤ, στην Τουρκία βρίσκονται σε εξέλιξη:

 • Αφθώδης πυρετός – με τάση εξάπλωσης των εστιών από την ενδοχώρα προς τα δυτικά και βόρεια (παράλια του Αιγαίου, ευρωπαϊκή Τουρκία).
 • Ευλογιά μικρών μηρυκαστικών (εστία απέναντι από την Χίο).
 • Πανώλη μικρών μηρυκαστικών (εστίες απέναντι από τη Λέσβο).
 • Οζώδους δερματίτιδα βοοειδών (εστίες απέναντι από τη Λέσβο και τη Σάμο).

Η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας σε τακτική βάση καθίσταται απαραίτητη από όλους τους κτηνοτρόφος, μια και αποτελούν το πρώτο στάδιο αναχαίτισης της εισόδου νοσημάτων στην εκτροφή, ενώ κρίνεται επιβεβλημένη η ενημέρωση όλων των κτηνοτρόφων για αυξημένη επαγρύπνηση τακτική εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.