Skip to main content
30 01 2019 | 10:10

Ο χοιρινός γύρος ως Ελληνικό Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης την Κυριακή στην Zootechnia

Ο χοιρινός γύρος ως Ελληνικό Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης την Κυριακή στην Zootechnia

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, προσκαλεί την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, στις 15.30-17.30, στην Αίθουσα C  του κτηρίου 8 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (HELEXPO), στην παράλληλη εκδήλωση που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της ZOOTECHNIA 19,  προκειμένου να διαμορφωθεί ο φάκελος για να αναγνωριστεί ο Ελληνικός  Χοιρινός Γύρος  /Greek Pork Gyros/ ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) έχει καταστατική υποχρέωση να υποστηρίξει τα συμφέροντα των Ελλήνων χοιροτρόφων και των  μεταποιητών, εμπόρων και όσων συνδέονται  επαγγελματικά με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, κατοχυρώνοντας τη φήμη, τον τόπο και τον δεσμό του τελικού προϊόντος – Χοιρινός Γύρος - με τα ιδιαίτερα  ιστορικά, γεωγραφικά, τεχνικά και ανθρώπινα χαρακτηριστικά της Ελλάδας.

Η ΕΔΟΚ, αναγνωρισμένη από το ΥΠΑΑΤ, είναι η μόνη ¨υποστηρικτική¨ οργάνωση η οποία σύμφωνα με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, μπορεί και πρέπει να τεκμηριώσει, να συγγράψει και να υποβάλλει στο ΥΠΑΑΤ τον απαραίτητο φάκελο, που μετά την υποβολή του στις Βρυξέλλες θα υποστηρίξει την καθιέρωση του Γύρου σε Ευρωπαϊκό  επίπεδο, μέσα από την απόκτηση του Ευρωπαϊκού ονόματος ποιότητας Π.Γ.Ε.

Επιλεγμένοι ομιλητές, στελέχη της ΕΔΟΚ, αναγνωρισμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες, στον τομέα του κρέατος και στον ευρύτερο χώρο των αγροτικών  προϊόντων, θα παρουσιάσουν τις  προϋποθέσεις, την πορεία και το χρονοδιάγραμμα του φακέλου και θα τον τεκμηριώσουν μαζί με τους παρευρισκόμενους, απαντώντας σε ερωτήσεις και συν-διαμορφώνοντας την στρατηγική μας.

Ο Χοιρινός Γύρος ως Ελληνικό Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) – Μία πρόταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ).

Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019, Κτίριο 8, Αίθουσα C, 15.30 – 17.30

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15.30-15.45: Υποδοχή - Χαιρετισμοί

15.45-16.00: Εισαγωγή – Οι θέσεις της ΕΔΟΚ

Γίτσας Ελευθέριος – Πρόεδρος,  Διδάγγελος Γεώργιος – Γ. Γραμματέας  -

Γεωργούδης Ανδρέας Γ. Διευθυντής - ΕΔΟΚ

16.00-16.15:  Ο χοιρινός γύρος στην παγκόσμια αγορά

Κασαλιάς Νίκος, Κτηνίατρος – Μικροβιολόγος Τροφίμων

16.15-16.30: Ελληνική Χοιροτροφία: Προκλήσεις, Προτάσεις & Προοπτικές

Βατζιάς Γεώργιος,  Διευθυντής Τομέα Ζωικής Παραγωγής – Τμήμα Γεωπονίας Α.Π.Θ

16.30-16.45: Ανιχνεύοντας την ιστορία και την προέλευση του γύρου

Σπύρος Τσιάπος, Γεωπόνος επιστήμονας τροφίμων, M.Sc. - Συγγραφέας

16.45-17.00: Προϋποθέσεις και διαδικασία αναγνώρισης του Χοιρινού Γύρου ως Ελληνικού προϊόντος ΓΕ

Δρύς Στέλιος,  Διευθύνων Σύμβουλος  foodstandard A.E.

17.00-17.30: Συζήτηση - Συμπεράσματα