Skip to main content
08 04 2020 | 07:07

Οι χοιροτρόφοι πλήττονται σοβαρά από την πανδημία - κραυγή απόγνωσης από τον εκτροφέα Γιώργο Βούλγαρη

Οι χοιροτρόφοι πλήττονται σοβαρά από την πανδημία - κραυγή απόγνωσης από τον εκτροφέα Γιώργο Βούλγαρη

"SOS" εκπέμπουν ο Γιώργος και Ιωάννης Βούλγαρης, πατέρας και γιος, εκτροφείς ελληνικού χοίρου (μαύρου χοίρου) στα Χρυσοχώραφα Σερρών. Με επιστολή τους προς το Agro24 περιγράφουν την κατάσταση ως εξής: «Η εκτροφή του ελληνικού εγχώριου χοίρου γίνεται σε εκτατική μορφή (βοσκή) όπως και με τροφές υψηλής ποιότητας κυρίως ιδιοπαραγόμενες όπως καλαμπόκι, κριθάρι, σιτάρι, μπιζέλι, βίκος κ.ά. Τον τελευταίο χρόνο λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων υπάρχει απαγόρευση βοσκής και είμαστε υποχρεωμένοι και εγκλωβισμένοι, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η χορήγηση τροφής και να αρχίζουμε να ασφυκτιούμε.

Τους τελευταίους δύο μήνες με το πρόσφατο κρούσμα στην περιοχή της Νιγρίτας έχουμε πάρει μέτρα, για να μην προσβληθούν και τα δικά μας ζώα, με αποτέλεσμα να καταστραφούμε. Ο Δήμος Ηράκλειας που εδρεύουμε έχει μπει σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να μην μπορουμε να πουλήσουμε τα ζώα που προορίζονται για σφαγή.

Τις τελευταίες μέρες ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό του κορωνοϊού, μας έχει δέσει ακόμα πιο πολύ τα πόδια, γιατί οι επιχειρήσεις που συνεργαζόμαστε (εστιατόρια) έχουν κλείσει και αυτές όπως και κάποια κρεοπωλεία.

Προβλέπεται κάποια υποστήριξη για μας; Ήδη έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να ταΐσουμε τα ζώα μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.»

Ερώτηση Χρήστου Μπουκώρου προς Βορίδη

Τη στήριξη του κλάδου της χοιροτροφίας που επηρεάζεται δραματικά από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού ζητά, με ερώτησή που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος. Όπως τονίζει στην ερώτησή του ο Χρήστος Μπουκώρος είναι απαραίτητο να ενταχθεί στους πληττόμενους, από τον κορωνοϊό, κλάδους και αυτός της χοιροτροφίας, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σημαντική πτώση στην ζήτηση του χοιρινού κρέατος, ως επακόλουθο της αναστολής λειτουργίας των τουριστικών μονάδων και των μονάδων εστίασης. Επιπροσθέτως, η μείωση στην κατανάλωση του χοιρινού και οι συνέπειες που αυτή προκαλεί στην εκτροφή χοίρων, θέτουν σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη παραγωγή και κατά συνέπεια σοβαρό ζήτημα διατροφικής επάρκειας χοιρινού κρέατος, μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτησή του βουλευτή και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου αναφέρονται τα εξής: «Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και οι συνέπειες που αυτή επιφέρει στην αγορά και κατανάλωση αμνοεριφίων είναι σημαντική, ειδικότερα την περίοδο αυτή ενόψει του Πάσχα. Όπως είχα επισημάνει και με την υπ’αριθμ. 5130/24-3-2020 ερώτησή μου, είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι αμνοεριφίων που ζημιώνονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όμως, η παρούσα συγκυρία επιφέρει τις ίδιες σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και στον κλάδο της χοιροτροφίας. Σύμφωνα με τη «Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος» η οικιακή κατανάλωση χοιρινού κρέατος παρουσιάζει σημαντική μείωση, της τάξεως του 70%, ενώ σε συνδυασμό με την αναστολή λειτουργίας των τουριστικών μονάδων και των μονάδων εστίασης, ο κλάδος της χοιροτροφίας οδηγείται σταδιακά σε οικονομική κατάρρευση. Κατά συνέπεια η παραγωγή αρχίζει να μένει αδιάθετη, ενώ σταδιακά καθίσταται μη εμπορεύσιμη. Ως εκ τούτου, οι πεντακόσιες και πλέον επιχειρήσεις εκτροφής χοίρου όχι μόνο βλέπουν τα έσοδά τους να εκμηδενίζονται, αλλά και τα έξοδα για την εκτροφή των ζώων να εκτινάσσονται στα ύψη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι σφαγές χοιρινών έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ πλέον δεν εισάγονται και χοιρινά στη χώρα μας για σφαγή. Την ίδια στιγμή, έχουν σταματήσει οι εξαγωγές χοιρινών προς την Αλβανία, λόγω των μέτρων που έχει λάβει η γειτονική χώρα έναντι της πανδημίας του κορωνοιού. Οι εξαγωγές αυτές αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 15% της εγχώριας παραγωγής.

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι να δημιουργούνται διαχειριστικά ζητήματα στην εκτροφή των χοιρινών, όπως και πρόβλημα χώρου στα εκτροφεία, δεδομένου ότι η παραγωγή και οι γεννήσεις δεν σταματούν. Επίσης, το κόστος της παραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά, καθώς πολλές επιχειρήσεις παραγωγής βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων πρόσθετων υλών έχουν κλείσει παγκοσμίως λόγω των μέτρων και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.

Μια πρόταση για την αποσυμφόρηση του κλάδου είναι η κατά προτεραιότητα σίτιση του στρατού και άλλων κοινωνικών δομών του κράτους με ελληνικό χοιρινό. Επίσης, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ θα μπορούσαν να προτιμήσουν, αυτή την περίοδο, και να διαθέσουν στους καταναλωτές μόνο ελληνικό χοιρινό, ώστε να αποσυμφορηθεί η αγορά.

Όπως επισημαίνουν και οι χοιροτρόφοι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες τόσο για την ενίσχυση του κλάδου τους, όσο και για να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια της χώρας μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να εντάξετε και τον κλάδο της χοιροτροφίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό, δεδομένου ότι κλάδοι όπως η επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο κρέατος έχουν υπαχθεί στη λίστα;
  2. Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε τον μηχανισμό de minimis προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου της χοιροτροφίας για τη ζημιά που υφίστανται αλλά και να αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα για να συνεχίσουν να τροφοδοτούν με πρώτες ύλες την παραγωγή;
  3. Θα εξετάσετε τη δυνατότητα αποθεματοποίησης των πλεοναζόντων ποσοτήτων χοιρινού;».

Ερώτηση Μάξιμου Χαρακόπουλου προς Βορίδη-Σταϊκούρα

«Η πανδημία του κορονοϊού πλήττει και την ελληνική χοιροτροφία, που εξαρτάται άμεσα από την εγχώρια αγορά και, κυρίως, από την τροφοδοσία των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού με χοιρινό κρέας. Τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω επιχειρήσεων, έχουν προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης και συνεπώς αλυσιδωτές οικονομικές παρενέργειες και στην χοιροτροφία, χωρίς όμως η τελευταία να υπάγεται στα μέτρα προστασίας που έλαβε η πολιτεία».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη από τους οποίους ζητά να εξετάσουν τη λήψη μέτρων.Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει επιπλέον ότι «σύμφωνα με τη Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία επιβάρυνε την κατάστασή τους, καθώς το 15% της παραγωγής διοχετεύονταν στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, η κατάρρευση της οικιακής κατανάλωσης χοιρινού κρέατος τον τελευταίο καιρό, έχει δώσει την χαριστική βολή στον κλάδο, αφού προκαλεί πτώση των συνολικών πωλήσεων σε χοιρινό κρέας κατά 70% και δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στη διάθεση της υπάρχουσας παραγωγής, εγείροντας μάλιστα φόβους για μη απορρόφησή της λόγω υπερβολικής αύξησης του βάρους των ζώων. Όπως υπογραμμίζουν οι χοιροτρόφοι, τα στοιχεία του ΕΛΓΟ, όπου δηλώνονται οι σφαγές των εγχώριων χοίρων προς κατανάλωση, δεδομένου ότι εισαγωγές – εξαγωγές έχουν σταματήσει λόγω των μέτρων και άλλων χωρών, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Την ίδια ώρα, το μέτρο της παράτασης λήξης των επιταγών κατά 75 ημέρες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, διογκώνει τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές εκκρεμότητες που τους ταλανίζουν, καθώς, πολλές από τις επιταγές των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού, καταλήγουν στους ίδιους.

Επιπρόσθετα, σοβαρό πρόβλημα υφίσταται και στην διαχείριση των χοιροτροφικών μονάδων λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης ζωοτροφών.

Οι χοιροτρόφοι προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν ενεργές τις εκμεταλλεύσεις τους προτείνουν την ένταξή τους στην κατηγορία των επιχειρήσεων που πλήττονται, αφού έχουν υπαχθεί σε αυτή κλάδοι που διαχειρίζονται το προϊόν τους (ΚΑΔ1011 επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ΚΑΔ 4722 λιανικό εμπόριο κρέατος, ΚΑΔ 4632 χονδρικό εμπόριο κρέατος). Παράλληλα ζητούν ενισχύσεις de minimis για να βελτιώσουν τη ρευστότητά του, μέτρα για την ενίσχυση της κατανάλωσης εγχώριου κρέατος και εξέταση της δυνατότητας αποθεματοποίησης των πλεοναζόντων ποσοτήτων χοιρινού».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να εξετάσουν τις προτάσεις της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την στήριξη του κλάδου.