Skip to main content
18 09 2018 | 11:30

Η πρόληψη της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων απασχόλησε Αραχωβίτη-Ποροτζάνωφ

Η πρόληψη της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων απασχόλησε Αραχωβίτη-Ποροτζάνωφ

Στη διμερή συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Ρούμεν Ποροτζάνωφ, αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα οι δύο χώρες, η πρόληψη της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, οι δύο πλευρές θα συγκροτήσουν μία ομάδα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων σε επίπεδο υφυπουργών των δύο υπουργείων, που θα ασχοληθούν με τα θέματα της εξάπλωσης αφρικανικής πανώλης των χοίρων, των ελέγχων και της ποιότητας των προϊόντων μας και ειδικότερα της τυποποιημένης φέτας και του βουλγάρικου τυριού.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε: «Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να έχουμε μαζί μας τον Βούλγαρο υπουργό Γεωργίας, όπου συζητήσαμε θέματα τόσο για τις θέσεις των χωρών μας για τη νέα ΚΑΠ όσο και για τις εμπορικές σχέσεις των δυο κρατών. Βρήκαμε τα κοινά σημεία που είναι πολλά και μάλιστα το ευχάριστο είναι ότι και η Βουλγαρία προτίθεται να συνυπογράψει το memorandum που υπέγραψε και η χώρα μας μαζί με άλλες χώρες, για τις θέσεις σχετικά με τη νέα ΚΑΠ. Να του ευχηθούμε καλή διαμονή στην Ελλάδα και θα τα πούμε σύντομα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας.»

Ο κ. Porodzanov από την πλευρά του δήλωσε: «Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Σταύρο. Είναι η πρώτη μας συνάντηση και του εύχομαι κάθε επιτυχία σε αυτό τον πολύ δύσκολο και γεμάτο ευθύνες τομέα, τη γεωργία και τα τρόφιμα. Συζητήσαμε για το μέλλον της ΚΑΠ, που είναι πολύ σημαντική για την αγροτική μας κοινωνία, στην ύπαιθρο της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, θα συζητήσουμε και τα συνηθισμένα διμερή προβλήματα, σε μία ομάδα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων σε επίπεδο υφυπουργών των δύο υπουργείων, που θα ασχοληθούν με τα θέματα της εξάπλωσης αφρικανικής πανώλης των χοίρων, των ελέγχων, της ποιότητας των προϊόντων μας και ειδικότερα της τυποποιημένης φέτας και του βουλγάρικου τυριού.»

Σημειώνεται ότι στις 31 Μαΐου οι υπουργοί Γεωργίας της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Φιλανδίας και της Ελλάδας υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούν, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ στα σημερινά επίπεδα.

Σύσκεψη στη Λάρισα

Εντυπωσιακά μεγάλη ήταν η προσέλευση των χοιροτρόφων κι άλλων εκπροσώπων της ζωικής παραγωγής στην πρόσφατη σύσκεψη που διοργάνωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας προκειμένου να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους για την εμφάνιση σε γειτονικά κράτη της νόσου της πανώλης σε χοίρους. Επειδή λοιπόν η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί κόμβο μετακίνησης ζώων και ζωοτροφών προς όλη την Ελλάδα και στην περιοχή καταφθάνει καθημερινά μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων που μεταφέρουν ζώα από την Ρουμανία και ζωοτροφές από τις Ρουμανία και Βουλγαρία και επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος από την μηχανική, μέσω οχημάτων και πιθανώς μολυσμένων ζωοτροφών, άφιξη του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και μόλυνσης των χοιροστασίων, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής προτείνει την δημιουργία σημείων απολύμανσης των φορτηγών αυτοκινήτων μεταφοράς ζώντων ζώων και ζωοτροφών, αμέσως μετά την είσοδό τους στο ελληνικό έδαφος. Η βεβαίωση δε της πραγματοποίησης των απολυμάνσεων πρέπει να γίνεται από επίσημους κτηνίατρους. Τέλος ζητά από το ΥΠΑΑΤ την πρόσληψη έξι κτηνιάτρων (3 για την ΠΕ Λάρισας και από 1 για τις ΠΕ Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας) στα πλαίσια του προγράμματος αντιμετώπισης των εξωτικών νοσημάτων (ετήσιες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης), έτσι ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένη για πιθανή άφιξη της νόσου στην περιοχή.