Skip to main content
21 05 2019 | 07:33

Χαμηλή η αυτάρκεια της Ε.Ε. σε υψηλής ποιότητας πρωτεϊνούχες ζωοτροφές

Χαμηλή η αυτάρκεια της Ε.Ε. σε υψηλής ποιότητας πρωτεϊνούχες ζωοτροφές

Οι χονδροειδείς ζωοτροφές, όπως το χόρτο και ο αραβόσιτος ενσίρωσης, αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεΐνης, αντιπροσωπεύοντας το 45% της συνολικής χρήσης ζωοτροφών στην ΕΕ. Επίσης, οι ελαιούχοι σπόροι παρέχουν σχεδόν το ένα τέταρτο των πρωτεϊνών. Ενώ η ΕΕ είναι απόλυτα αυτάρκης σε χονδροειδείς ζωοτροφές, παράγει μόνο το 26% των αναγκών της σε σπόρους σόγιας και κράμβης. Όσον αφορά τη συνολική χρήση ζωοτροφών, περίπου το 80% προέρχεται από την Ε.Ε.

Τα παραπάνω συγκαταλέγονται στα βασικά ευρήματα του ισοζυγίου πρωτεϊνούχων ζωοτροφών της ΕΕ για το 2017/18, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα στις 20 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την ενσωμάτωση των χονδροειδών ζωοτροφών για πρώτη φορά, το ενημερωμένο ισοζύγιο πρωτεϊνούχων ζωοτροφών της ΕΕ παρουσιάζει την προσφορά, τη ζήτηση και το εμπόριο διαφόρων πηγών πρωτεϊνών. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι καλλιέργειες (δημητριακά, ελαιούχοι σπόροι και όσπρια), τα παραπροϊόντα (πίτες από τη σύνθλιψη σόγιας, κραμβέλαιου και τον ηλίανθου καθώς και από υλικά που περιέχουν πλούσια σε πρωτεΐνες προϊόντα που προέρχονται από μεταποιημένες αροτραίες καλλιέργειες), πηγές που δεν προέρχονται από φυτά (ζωικές πρωτεΐνες, πρώην τρόφιμα) και χονδροειδείς ζωοτροφές (χόρτα, αραβόσιτος ενσίρωσης, χορτονομές).

Επί του θέματος, ο αρμόδιος Επίτροπος Hogan εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη εν λόγω δημοσίευση ως σημαντική για την βελτίωση της διαφάνειας της αγοράς και την αναβάθμιση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ανάπτυξη φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ. «Ο νέος ισολογισμός των πρωτεϊνούχων ζωοτροφών αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βελτίωση της διαφάνειας της αγοράς στον τομέα των πρωτεϊνών, όπως και σε αρκετούς άλλους τομείς. Ο τομέας είναι ζωτικός για την επιτυχία της γεωργίας μας. Η βελτιωμένη διαφάνεια διευκολύνει την περαιτέρω ανάλυση της δυναμικής αυτής της αγοράς και επιτρέπει στους φορείς να ανταποκρίνονται κατάλληλα» τόνισε.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ο ισολογισμός δείχνει, επίσης, ότι το ποσοστό αυτάρκειας της ΕΕ είναι υψηλό για προϊόντα με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μικρότερη από 15% και για προϊόντα με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες άνω του 50%, αντίστοιχα, σε 97% και 92%. Αντίθετα, η ΕΕ παράγει μόνο το 29% αυτού που καταναλώνει σε προϊόντα με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από 30 έως 50%.

Το ιστορικό

Τον Νοέμβριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την ανάπτυξη φυτικών πρωτεϊνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νέος ισολογισμός αποτελεί άμεση συνέχεια των συστάσεών της, ειδικότερα για τη βελτίωση της ανάλυσης της αγοράς και της διαφάνειας μέσω καλύτερων εργαλείων παρακολούθησης.

Η κατάρτιση του ισολογισμού ήταν μια κοινή προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των βασικών παραγόντων του τομέα αυτού. Η εξειδίκευση και τα δεδομένα παρέχονταν από τις κεντρικές ευρωπαϊκές οργανώσεις COCERAL, Copa - Cogeca, EDA, EFPRA, EPURE, FEDIOL, FEFAC, Starch Europe κ.ά.Σημειώνεται πως οι χονδροειδείς ζωοτροφές είναι κυρίως κατάλληλες για μηρυκαστικά και όχι για χοίρους και πουλερικά, ενώ η σόγια ή η κράμβη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή για τους περισσότερους τύπους ζώων. Επίσης, υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα αλλαγής αλληλουχίας μεταξύ των πρωτεϊνών από διαφορετικές πηγές φυτικών πρωτεϊνών.