Skip to main content
15 02 2019 | 09:54

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αιγοπροβατοτροφία και ένσταση για τον γύρο από την ΕΔΟΚ

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αιγοπροβατοτροφία και ένσταση για τον γύρο από την ΕΔΟΚ

Πλούσια ήταν η ατζέντα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου, με σημαντικότερα θέματα την απόφαση για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Signed by Nature, την καταγγελία της Σύμβασης με τη διαφημιστική εταιρεία Sopexa και την κατάθεση ένστασης για την πρόταση πιστοποίησης του Γύρου ως ΕΠΙΠ με την ταυτόχρονη κατάρτιση και υποβολή φακέλου για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως ΠΓΕ.

Signed by Nature

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποδέχτηκαν παμψηφεί την αποδοχή του προγράμματος “Signed by Nature” και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον εκτελεστικό φορέα που πρόεκυψε από τον διαγωνισμό αλλά και το ΥΠΑΑΤ.Το πρόγραμμα αφορά ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης της ευρωπαϊκής αειφόρου κρεοπαραγωγικής αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία (αγορές-στόχος).

Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει το καταναλωτικό κοινό ενημερώνοντάς το σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις αξίες της αειφορίας της παραγωγής αιγοπρόβειου κρέατος.

Θα τονιστούν τα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την οικονομία,

την κοινωνική – πολιτιστική διάσταση αλλά και τις επιπτώσεις στην υγεία-ευζωίατων ζώων.

Θα υπάρξουν ποικίλες δράσεις, με έντυπα για ενήλικες και παιδιά, διαφημιστικά σποτ και βίντεο, συμμετοχή σε εκθέσεις και αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση του κοινού.

Η διάρκεια δράσης του προγράμματος είναι 36 μήνες (3 έτη) και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει εντός του 2019. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.586.466 €.

Καταγγελία σύμβασης με Sopexa

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αφού ενημερώθηκαν από τη νομική σύμβουλο της ΕΔΟΚ κα. Καούκη, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την καταγγελία της σύμβασης με τη διαφημιστική εταιρεία Sopexa, η οποία ήταν εκτελεστικός φορέας του προγράμματος της ΕΔΟΚ “Meet the Lamb” και στη συνέχεια την υποβολή αιτήματος παράτασης του προγράμματος στο ΥΠΑΑΤ με αλλαγή του εκτελεστικού φορέα.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, η καταγγελία της σύμβασης είναι μονόδρομος, καθώς έχει διακοπεί η εκτέλεσή του με υπαιτιότητα του εκτελεστικού φορέα. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εκτέλεση του προγράμματος, για να ωφεληθούν τα μέλη μας και να εξυπηρετηθεί ο σκοπός του “Meet the Lamb”. Δεν αποκλείουμε τη Sopexa. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επωφελεία των παραγωγών των έμπορων των μεταποιητών και κυρίως των καταναλωτών».

Ένσταση για το Γύρο και υποβολή φακέλου για ΠΓΕΤα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιβεβαίωσαν την πρόθεση που είχε εκφραστεί στην ημερίδα της ΕΔΟΚ στο πλαίσιο της Zootechnia 2019, αναφορικά με την κατάθεση ένστασης στην πρόταση πιστοποίησης του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ). Αποφασίστηκε δε η ολοκλήρωση και υποβολή του φακέλου της ΕΔΟΚ για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ). To συμβούλιο ενημερώθηκε ικανοποίηση, για την πρόσφατη απόφαση του ΣΕΒΕΚ, που προσχωρεί στις θέσεις της ΕΔΟΚ για ΠΓΕ, και αποφάσισε πως χρέος της ΕΔΟΚ είναι να καταθέσει τη δική της πρόταση που θα προασπίζει τα συμφέροντα όλων των επαγγελματιών του τομέα.

"Με την πρόταση αυτή τίθεται ως κυρίαρχο στοιχείο η ιστορία και η φήμη του γύρου καθώς και η προέλευση της πρώτης ύλης, εν προκειμένω του ελληνικού χοίρου, αλλά και των άλλων ειδών κρεάτων" επανέλαβε ο κ. Γίτσας και πρόσθεσε: "οι Έλληνες χοιροτρόφοι μπορούν να πετύχουν τουλάχιστον διπλασιασμό των μεγεθών τους σε ένα χρόνο, χωρίς να δημιουργηθούν παρενέργειες στην αγορά και με τη σωστή στήριξη". Το κοτόπουλο εχει ανάγκη από ανάλογη στηριξη, όπως και ο γύρος κάθε είδους κρέατος ,προβάτου αρνιού μοσχαριού κλπ. Η ένσταση θα κατατεθεί επειδή το σήμα ΕΠΙΠ αφορά την πιστοποίηση του τρόπου παραγωγής ενός τελικού προϊόντος, δηλαδή τη μοναδική συνταγή του, που σημαίνει ότι οι παρασκευαστές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν Ελληνική πρώτη ύλη, ενώ με το σήμα ΠΓΕ πιστοποιείται η γεωγραφικήπροέλευση του προϊόντος, δηλαδή του χοιρινού κρέατος.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε, εξάλλου, η υλοποίηση προγράμματος ERASMUS υπό την αιγίδα της ΕΔΟΚ για την εκπαίδευση επαγγελματιών του τομέα του κρέατος. Μέσω του προγράμματος, οι επαγγελματίες θα έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους στο εξωτερικό και θα γνωρίσουν τις πρακτικές και μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε χώρες με ανεπτυγμένη παραγωγή ,εμπορία και μεταποίηση κρέατος.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν για τη συμμετοχή της ΕΔΟΚ στην έκθεση Food Expo, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18

Συνοδευτικά αρχεία

PDF icon Ενημερωτικό για το Signed by Nature