Skip to main content
29 05 2015 | 10:58

Ειδικό διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης για την Αιτωλοακαρνανία

Ειδικό διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης για την Αιτωλοακαρνανία

Στην εκπόνηση "κάθετου" ειδικού διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης για την Αιτωλοακαρνανία, μία περιοχή με ιδιαιτερότητες, προανήγγειλε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην πλατεία Βάθη, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου. Περίπου την ίδια ώρα στο Αγρίνιο πραγματοποιούνταν σύσκεψη, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ε.Α.Σ Αγρινίου Θωμά Κουτσουπιά και σκοπός της ήταν η ενημέρωση για την υπογραφή από το ΥΠΑΠΕΝ νέας ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης) σχετικής με τον «καθορισμό των διαδικασιών κατανομής επιλέξιμων βοσκοτόπων και βοσκήσιμων γαιών», αλλά και η αναζήτηση τρόπων αποφυγής δυσμενών συνεπειών με την εφαρμογή της.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά τόσο από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Αγρινίου και αρμόδιο υπάλληλο της Ένωσης, όσο και από την Αντιπεριφερειάρχη, Χριστίνα Σταρακά, η οποία τόνισε την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια, ασκώντας πιέσεις στο Υπουργείο προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Πλατανιάς, αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργεί η ΚΥΑ, επισημαίνοντας πως έχει ήδη τεθεί το θέμα προς τους αρμοδίους. Με μία αναδρομή στη διαδικασία κατανομής των βοσκοτόπων ξεκίνησε την εισήγηση του ο Γενικός Διευθυντής, Σταύρος Βέρρας, ενώ στη συνέχεια επισήμανε τα νέα δεδομένα, που προκύπτουν από την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι φορείς συμφώνησαν με την άποψη, ότι άμεσα πρέπει να εκπονηθεί διαχειριστικό σχέδιο, την σύνταξη του οποίου είναι πρόθυμες να αναλάβουν οι Ενώσεις Αγρινίου και Μεσολογγίου – Ναυπακτίας με την συνδρομή της Περιφέρειας και των Δήμων μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου.

Η θέση της Ένωσης Αγρινίου

«Όπως με έμφαση επισημάνθηκε από τους παρισταμένους, η ΚΥΑ στηρίζεται στο υπόβαθρο του 2014, μη λαμβάνοντας υπόψιν τη δυνατότητα ένταξης εκτάσεων (φρυγανώδεις, ποώδεις, ξυλώδεις) που επιτρέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα τα ¾ των βοσκοτόπων του νομού να μένουν εκτός. Και με δεδομένο ότι η ΚΥΑ δίνει προτεραιότητα στα αγροπεριβαλλοντικά, ουσιαστικά τα διαθέσιμα βοσκοτόπια θα εξαντληθούν στους παραγωγούς Βιολογικής Γεωργίας. Με άλλα λόγια, αν εφαρμοστεί η ΚΥΑ ως έχει, στο εξής επιδότηση θα δικαιούνται μόλις οι περίπου 1100 κτηνοτρόφοι της Βιολογικής, …σε ένα νομό όπου οι ζωικές μονάδες ξεπερνούν τις 11.500!!! Επίσης, ο συντελεστής του 5,27 στρέμματα ανά ζωική μονάδα που ορίζει η ΚΥΑ για την Αιτωλοακαρνανία, την οποία εντάσσει στην ίδια γεωγραφική ενότητα με την Αττική, την Εύβοια, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα, οδηγεί σε ενίσχυση υποπολλαπλάσια από αυτή που δικαιούνται παραγωγοί σε άλλες περιοχές: Κτηνοτρόφος με 100 ζώα στην Αιτωλοακαρνανία θα πάρει κατά κοντινή προσέγγιση 1900 ευρώ, ενώ συνάδελφός του κτηνοτρόφος σε άλλη περιοχή, με τον ίδιο αριθμό ζώων, θα πάρει 2800! Επιπλέον, θα έχει και καλύτερη Σύγκλιση μέχρι το 2019 και στην Εξισωτική θα δικαιούται περί τα 1100 ευρώ, όταν ο Αιτωλοακαρνάνας κτηνοτρόφος θα δικαιούται περί τα 790.

Η πρόταση, που ομόφωνα έγινε αποδεκτή, είναι να αναλάβουν οι Ενώσεις Αγρινίου και Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους, τη σύνταξη του Διαχειριστικού Σχεδίου, …χωρίς να επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ ούτε τους παραγωγούς ούτε το κράτος! Ο κ. Κουτσουπιάς σημειώνει: «Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε λύση σε ένα τόσο οξύ και έντονο πρόβλημα. Αυτό που δεν έκανε το κράτος τόσους μήνες, ερχόμαστε εμείς σήμερα να το κάνουμε, αναλαμβάνοντας το κόστος. Πρέπει να προστατεύσουμε τους παραγωγούς και τα συμφέροντα του τόπου και χαίρομαι που σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε την ενεργό συμπαράσταση της Περιφέρειας και των Δήμων. Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τη διοίκηση της Ένωσης Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, αλλά και την αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κα. Σταρακά, που από την πρώτη στιγμή μπήκαν μπροστά σ’ αυτόν τον αγώνα. Το λόγο πλέον έχει η πολιτική ηγεσία του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η οποία και οφείλει εμπράκτως να αποδείξει αν πράγματι επιθυμεί την άρση των αδικιών και την αποκατάσταση της λογικής, όπως, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αφήνει να εννοηθεί. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε εδώ για να συμβάλουμε σε αυτό ακριβώς. Και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η επίλυση του προβλήματος».»