Skip to main content
05 06 2015 | 12:49

Αποστόλου: Μέχρι την οριστική κατανομή θα έχουν αυξηθεί τα επιλέξιμα στρέμματα βοσκότοπων

Αποστόλου: Μέχρι την οριστική κατανομή θα έχουν αυξηθεί τα επιλέξιμα στρέμματα βοσκότοπων

Με τη διαβεβαίωση ότι θα έχουν αυξηθεί τα - μέχρι στιγμής - 14,5 εκατ. επιλέξιμα στρέμματα βοσκότοπων μέχρι τις 15 Αυγούστου, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, στην ερώτηση του βουλευτή Σερρών, Αλέξανδρου Χατζηδημητρίου για τις αδικίες που προκύπτουν από τη νέα ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκότοπων. Η προθεσμία της 15ης Αυγούστου έχει μπει για τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, ενώ το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να κατανείμουν βοσκότοπους, ανάλογα με τις ανάγκες των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Αυτή τη στιγμή, ο κ. Αποστόλου δεν ήταν σε θέση να πει πόσα θα είναι τα τελικά επιλέξιμα στρέμματα, ούτε ποιες περιοχές θα επωφεληθούν.

Από την απάντηση του κ. Αποστόλου προκύπτει ότι ακόμα και μέχρι τις 30 Ιουνίου θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στρέμματα, έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Ο κ. Χατζηδημητρίου επέμεινε και στη δευτερολογία για το πρόβλημα που δημιουργείται με την ΚΥΑ, όπως δημοσιεύτηκε και ανέφερε ως παράδειγμα τις περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου αντίστοιχα η αναλογία βοσκότοπων είναι 48,8 στρ. ανά 100 πρόβατα για την πρώτη και 55 στρ. ανά 100 πρόβατα για τη δεύτερη. Αυτό σημαίνει περίπου το μισό της έκτασης σε σχέση με την Κρήτη και τα νησιά. «Αν εφαρμοστεί η ΚΥΑ θα μειωθεί η ενίσχυση και η εξισωτική κατά 50% για τους κτηνοτρόφους της Μακεδονίας», ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει να ξαναεπιβληθούν καταλογισμοί στην Ελλάδα για τέτοια θέματα: «Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη μας τις τοπικές ανάγκες, τον αριθμό ζώων και τον αριθμό των επιλέξιμων στρεμμάτων. Βγάλαμε νέα ΚΥΑ για να κατανείμουμε αυτές τις εκτάσεις χωρίς να δίνουμε βοσκότοπους από άλλες περιφερειακές ενότητες. Δημιουργείται ταυτόχρονα απόθεμα βοσκοτόπων.

Η μετακίνηση που θα παίρνουμε εντός των χωρικών ενοτήτων, θα αποδεικνύεται κιόλας. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε πλασματικές μετακινήσεις.

Τα 14,5 εκατ. στρμ. να τα ανεβάσουμε όσο γίνεται περισσότερο τουλάχιστον μέχρι 30 Ιουνίου, για να εξομαλύνουμε την κατάσταση. Καμία περιφερειακή ενότητα δε θα βρεθεί σε κατάσταση χειρότερη από αυτή στην οποία ήταν.

Η ΚΥΑ δεν αναφέρει επιφάνειες, γιατί βρισκόμαστε σε διαδικασία αύξησης. Έχουμε χρόνο μέχρι την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων.

Στη χώρα μας υπάρχουν 79 εκατ. στρμ. δασικά εδάφη. Τα 52 εκατ. στρ. βόσκονται. Από αυτά, τα 15 εκατ. στρμ. είναι χορτολιβαδικά, τα 6 αμιγώς δασικά και τα 31 θαμνώδη και άλλα.»

Η ερώτηση του κ. Χατζηδημητρίου που κατατέθηκε στις 22 Μαΐου

«Αναστάτωση έχει επιφέρει στις τάξεις των Ελλήνων κτηνοτρόφων σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασής (ΚΥΑ), η οποία καθορίζει την αναλογία κατανομής βοσκοτόπων σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο βρίσκεται καθ’ οδόν προς το εθνικό τυπογραφείο. Στην εν λόγω ΚΥΑ, ο συντελεστής με τον οποίο γίνεται η κατανομή των εκτάσεων προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των Μονάδων Μεγάλων Ζώων (ΜΜΖ) κάθε κτηνοτρόφου με την επιφάνεια βοσκοτόπων που αντιστοιχεί σε κάθε χωρική περιφέρεια της χώρας. Είναι προφανές, ότι στην προσπάθεια της η Πολιτεία να «στριμώξει» το ζωικό κεφάλαιο της χώρας στις επιλέξιμες εκτάσεις ανά χωρική περιφέρεια, δημιουργεί πολύ μεγάλες ανισότητες μεταξύ των περιφερειών και κτηνοτρόφους «β’ και γ’ κατηγορίας», καθώς σε περιοχές με μεγάλο αριθμό ζώων και εντατική κτηνοτροφία, όπως είναι π.χ. οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μειώνεται δραματικά η στρεμματική αντιστοίχηση συμπαρασύροντας το ύψος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι. Παράλληλα, προκαλεί πολλές απορίες το γεγονός, ότι ενώ το πρόβλημα των περιορισμένων επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων της χώρας μας, είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια, χάθηκε πολύτιμος χρόνος χωρίς να έχουν αποτυπωθεί οι πρόσθετες εκτάσεις (φρυγανώδεις, ξυλώδεις) όπως αυτές προκύπτουν από τον «εμπλουτισμό» του ορισμού των βοσκοτόπων (ΦΕΚ Α’ 269/24-12-2014).

Το «Ποτάμι» θεωρεί ότι η ελληνική κτηνοτροφία έχει τεράστιες δυνατότητες και κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι ανεπίτρεπτο η αναποτελεσματική έως τώρα αξιοποίηση των βοσκήσιμων εκτάσεων της χώρας μας, που διαθέτουν αναρίθμητα συγκριτικά πλεονεκτήματα με την ιδιαίτερη μορφή τους, να εμποδίζει την ελληνική κτηνοτροφία να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας. Είναι σίγουρο ότι αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε το δρόμο της «προχειρότητας» για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως η κατανομή των βοσκοτόπων που αποτελούν το σπουδαιότερο πόρο παραγωγής οικονομικής ζωοτροφής, θα συνεχίσουμε ως χώρα να δαπανούμε σε ετήσια βάση τεράστια ποσά για την κάλυψη των ελλειμμάτων μας σε κρέας και γάλα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Γιατί η Πολιτεία δεν έχει αποτυπώσει ακόμα τις πρόσθετες εκτάσεις (φρυγανώδεις, ξυλώδεις), όπως αυτές προκύπτουν από τον «εμπλουτισμό» του ορισμού των βοσκοτόπων; Πώς είναι δυνατόν από μια χώρα που στην ουσία αποτελεί έναν τεράστιο βοσκότοπο να λείπουν οι απαραίτητες επιλέξιμες εκτάσεις για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα τους οι Έλληνες κτηνοτρόφοι;

2) Σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύει να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί, χωρίς να δημιουργούνται ανισότητες το πρόβλημα των επιλέξιμων βοσκοτόπων που ταλαιπωρεί άδικα την ελληνική κτηνοτροφία;»