Skip to main content
14 12 2016 | 12:31

Στα 3,2 ευρώ υποχώρησε η τιμή του αρνίσιου κρέατος στη Λέσβο

Στα 3,2 ευρώ υποχώρησε η τιμή του αρνίσιου κρέατος στη Λέσβο

Από το κακό στο χειρότερο πάει η φετινή χρονιά για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου. Η απαγόρευση εξαγωγής ζώντων ζώων για άμεση σφαγή μετά την εμφάνιση του κρούσματος της ευλογιάς, είναι το τελευταίο πλήγμα που δέχθηκε η κτηνοτροφία, η σημαντικότερη παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα της Λέσβου. Μάλιστα το μέτρο αυτό έρχεται σε μια περίοδο που κορυφώνεται το εμπόριο αρνιών και κατσικιών που προορίζονται για σφαγή.

Η απαγόρευση εξόδου των αρνιών είναι διάρκειας 21 ημερών και καταλαμβάνει σχεδόν όλη την κρίσιμη περίοδο που γίνεται το εμπόριο των αρνιών. Ο κύριος όγκος των αρνιών της Λέσβου πωλείται από τις αρχές Δεκεμβρίου ως τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Μετά τη γιορτή των Φώτων σταματά το εμπόριο και οι τιμές παρουσιάζουν κάθετη πτώση.

Οι τιμές που πουλάνε τα αρνιά γάλακτος οι κτηνοτρόφοι στη Λέσβο, είναι 3,2 ευρώ ανά κιλό και σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να πουληθούν στα 3,5 ευρώ ανά κιλό. Οι τιμές των αρνιών δεν έπεσαν με την επιβολή των περιορισμών λόγω του κρούσματος ευλογιάς. Όμως είναι βέβαιο ότι ακυρώθηκε κάθε πιθανότητα ανόδου των τιμών, διότι δεν μπορούν να φύγουν από τη Λέσβο αρνιά και κατσίκια για άμεση σφαγή σε σφαγεία της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην ουσία δηλαδή, οι περιοριστικοί όροι αποτρέπουν τη δραστηριοποίηση στην αγορά του νησιού, εμπόρων από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επιπλέον παραμένει κλειστό το σφαγείο του Μανταμάδου και ουσιαστικά υπάρχουν μόλις τρία σφαγεία για να απορροφηθεί το σύνολο της τοπικής παραγωγής (Σφαγείο «Σελάχα», Σφαγείο Ερεσού (που έχει νοικιαστεί από την ΑΔΕΛ στον επιχειρηματία Αμερικάνο) και Σφαγείο Σκαλοχωρίου).

Το αποτέλεσμα είναι οι κτηνοτρόφοι του νησιού να είναι υποχρεωμένοι να πουλήσουν τα ζώα τους σε ένα πολύ μικρό αριθμό εμπόρων.

Επιπλέον ως το περασμένο Σάββατο, δεν μπορούσε να γίνει εξαγωγή αρνιών από το νησί διότι δεν εκτελούνταν τα δρομολόγια των πλοίων της ακτοπλοΐας. Η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη, ούτε πριν την έναρξη της απεργίας της ΠΝΟ, διότι η ζήτηση ήταν πολύ περιορισμένη.

Στελέχη κτηνοτροφικών συνεταιρισμών του νησιού, όπως ο Στρατής Κυρατζής από το Σκαλοχώρι, τονίζουν ότι αυτή την στιγμή οι κτηνοτρόφοι του νησιού παρακαλούν τους εμπόρους να πάρουν τα αρνιά τους. Ο Μανώλης Κωνσταντιδέλλης από το Συνεταιρισμό Μεσοτόπου, σημειώνει ότι οι τιμές παραγωγού που πωλούνται τα αρνιά, έχουν κατρακυλήσει στα επίπεδα που ήταν πριν από 20 χρόνια.

Επίσης αναφέρει πως είναι τόσο μειωμένη η ζήτηση, που υπάρχουν κτηνοτρόφοι που επί 20 ημέρες περιμένουν τους εμπόρους να πάρουν τα αρνιά τους. Όλο αυτό το διάστημα τα αρνιά συνεχίζουν να πίνουν το γάλα που παράγουν οι μητέρες τους με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά για τους κτηνοτρόφους να είναι διπλή. Διότι ούτε τα έσοδα από την πώληση των αρνιών έχουν μπει στην τσέπη τους, ούτε το γάλα πωλείται στα τυροκομεία.

Επιπρόσθετα η παρατεταμένη ανομβρία έχει ως συνέπεια στα βοσκοτόπια της Λέσβου να μην έχει φυτρώσει χορτάρι, με αποτέλεσμα η σίτιση των κοπαδιών να γίνεται αποκλειστικά με ζωοτροφές.

Ορισμένες ελπίδες απορρόφησης της τοπικής παραγωγής αρνιών δημιουργεί το άνοιγμα των αγορών της Ισπανίας και της Ιταλίας τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η εξέλιξη αυτή δεν είχε γίνει γνωστή στους κτηνοτρόφους που βρίσκονταν σε μεγάλη αναστάτωση.

Πηγή: Νίκος Μανάβης, emprosnet.gr