Skip to main content
18 05 2016 | 11:33

Καραγκούνικα Πρόβατα, μια παραδοσιακή φυλή ξαναγεννιέται στο Αγναντερό Καρδίτσας

Καραγκούνικα Πρόβατα, μια παραδοσιακή φυλή ξαναγεννιέται στο Αγναντερό Καρδίτσας

Μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια για τη γενετική βελτίωση της φυλής των καραγκούνικων προβάτων πραγματοποιείται στο Αγναντερό Καρδίτσας από τον Χρήστο Αγγελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη, ο οποίος προέρχεται από οικογένεια με παράδοση στην προβατοτροφία, η συγκεκριμένη φυλή αποτελούσε στο παρελθόν την ραχοκοκαλιά της εγχώριας παραγωγής και με τις κατάλληλες κινήσεις μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει ιδιαίτερα παραγωγική και ανταγωνιστική στις ξένες φυλές.

Με τη βοήθεια ενός Ελληνοαμερικάνου κτηνίατρου, ο κ. Αγγελάκης πιστεύει πως με σωστό προγραμματισμό σε 4-5 χρόνια θα έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας βελτιωμένων καραγκούνικων προβάτων, μαύρου ομοιογενούς φαινοτύπου, υψηλών αποδόσεων.

Στόχος του είναι, όπως τονίζει στο Agro24, τα 400 λίτρα γάλακτος ανά προβατίνα. Με δεδομένη την ανθεκτικότητα του καραγκούνικου προβάτου, τη μακροβιότητά του, το χαμηλό δείκτη αντικατάστασής του και των προτερημάτων που απορρέουν από το μαύρο φαινότυπο, ο κ. Αγγελάκης εκτιμά πως θα τεθούν στέρεες βάσεις ώστε τα «Βελτιωμένα Καραγκούνικα Πρόβατα» να γίνουν πρώτα στις προτιμήσεις των νέων και όχι μόνο κτηνοτρόφων, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Ο Kαρδιτσιώτης κτηνοτρόφος επέλεξε το καραγκούνικο πρόβατο έχοντας προσωπική εμπειρία από την οικογενειακή ενασχόληση, αλλά και λόγω εντοπιότητας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Δ. Θεσσαλία, όπου βρίσκεται το Αγναντερό, είναι η γενέτειρα των Καραγκούνηδων. Με βάση το γεγονός αυτό ο κ. Αγγελάκης είχε την πεποίθηση ότι για να καταφέρει να φτιάξει ένα ξεχωριστό κοπάδι θα έπρεπε να το συνδέσει με τους ανθρώπους, τον τόπο και την κουλτούρα του. Στην πορεία της προσπάθειας του αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες, καθώς η εξεύρεση καλού γεννητικού υλικού στο μαύρο φαινότυπο αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη. Μετά από αρκετή έρευνα κατέληξε σε 3-4 παραγωγούς της περιοχής.

Όσον αφορά την απόδοση των ζώων, με σωστό ζωοτεχνικό χειρισμό και γενετική βελτίωση που θα στηρίζεται στην αυστηρότατη επιλογή, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά φτάνοντας το στόχο των 400 κιλών κατά μέσο όρο. Όπως υπογραμμίζει, χρειάζεται επιμήκυνση της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου, καθώς το καραγκούνικο πρόβατο μπορεί να δώσει μεγάλη παραγωγή γάλακτος. Στο γεγονός αυτό μπορεί να συντελέσει η δυνατότητα παραγωγής των βασικών ζωοτροφών από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, σε συνδυασμό με το λιβάδι που βρίσκεται στην περιοχή και το οποίο προσφέρει σημαντική βοσκοϊκανότητα.

Σχετικά με την διάθεση των προϊόντων δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιος σχεδιασμός, όμως ο κ. Αγγελάκης είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει το brand name «Βελτιωμένα Καραγκούνικα Πρόβατα» με συνέργιες και απώτερο στόχο την εξωστρέφεια. Κλείνοντας, δίνει μια συμβουλή σε όσους σκοπεύουν να ασχοληθούν με το χώρο και ιδιαίτερα στους νέους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εμπιστεύονται αποκλειστικά επαγγελματίες και ειδικούς του χώρου (κτηνιάτρους, ζωοτέχνες κτλ) και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους παλιούς κτηνοτρόφους.

Μελίνα Κατσαλούλη