Skip to main content
11 04 2016 | 09:19

Συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το γάλα και το γιαούρτι ζήτησε η ΝΔ

Συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το γάλα και το γιαούρτι ζήτησε η ΝΔ

Με κινήσεις προς πάσα κατεύθυνση η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να εμποδίσει την εφαρμογή της σύστασης του ΟΟΣΑ για την απαλειφή του όρου "νωπό γάλα" ως υποχρεωτικό βασικό συστατικό για την παρασκευή του γιαουρτιού, από τον Κώδικα Τρτοφίμων και Ποτών. Βέβαια, την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση αποκαλύπτεται ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που πρότεινε, μεταξύ άλλων, αυτή την αλλαγή, είχε συνταχθεί από ελληνικά χέρια κατά παραγγελία της τότε κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι ότι με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το 3ο Μνημόνιο με τους δανειστές, η νυν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έστειλε τελικά προς έγκριση την αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, όπως ζητήθηκε.

Ο κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την προτεινόμενη αλλαγή παρασκευής κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί διατροφικό προϊόν με ιδιαίτερη σημασία για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, αποτελεί δε παραδοσιακό προϊόν το οποίο παρασκευάζεται με την ίδια τεχνοτροπία στην χώρα από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το ύψος των συνολικών εξαγωγών για το 2015 κυμάνθηκε στα 140.000.000 ευρώ κατατάσσοντάς το μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών αγροτικών προϊόντων.

Η σημερινή νομοθεσία προβλέπει ότι το γιαούρτι προκύπτει μετά από πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος. Η αναθεώρηση του άρθρου 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών που έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στην Επιτροπή αφήνει ανοικτό το παράθυρο για τη δυνατότητα χρήσης αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων του σε μορφή σκόνης.

Μια τέτοια όμως εξέλιξη, αναμένεται να πλήξει καίρια την γαλακτοπαραγωγή στην Ελλάδα, καθώς οι μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις που υφίστανται σήμερα θα είναι αδύνατον να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές από τις αθρόες εισαγωγές.

Καθώς η αλυσίδα παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • η αναθεώρηση του άρθρου 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών περί χρήσης αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων τους σε μορφή σκόνης, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας;
  • πως σκοπεύει να στηρίξει μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αγελαδοτροφίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη από την κατάρρευση τιμών που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο;
  • θα μπορούσε να ενταχθεί το νωπό αγελαδινό γάλα στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων στα σχολεία;».

Αντιπαράθεση ξέσπασε την προηγούμενη Παρασκευή, με την έναρξη της συνεδρίασης, με αφορμή την πρόβλεψη του υπό αναθεώρηση κώδικα τροφίμων και ποτών.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Γιώργος Βλάχος από τη Νέα Δημοκρατία, ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν αίτημα για έκτακτη σύγκληση της επιτροπής παραγωγής, καθώς, όπως είπαν, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο γάλα και το γιαούρτι, αφανίζεται ένας ολόκληρος κλάδος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αφού ανέφερε ότι για το θέμα του γιαουρτιού υφίσταται από το 2013 υποχρέωση από την «εργαλειοθήκη», πρόσθεσε πως έως το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου, δεν υπάρχει θέμα.

«Οι αγελαδοτρόφοι δεν θα αντέξουν ως το Μάιο» αντέτεινε, προς τον Βαγγέλη Αποστόλου, ο Γιώργος Κασαπίδης, ενώ ο υπουργός ζήτησε από τον βουλευτή να ενημερώνεται καλύτερα για την παρουσία της χώρας μας στα Συμβούλια υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλογίζοντάς του ότι «λέει μισές αλήθειες».