Skip to main content
05 04 2016 | 15:19

Ενισχύσεις 30.000 ευρώ ζητούν οι αγελαδοτρόφοι και απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων για το γιαούρτι

Ενισχύσεις 30.000 ευρώ ζητούν οι αγελαδοτρόφοι και απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων για το γιαούρτι

Την ενίσχυση του κλάδου τους με έκτακτη χορήγηση de minimis 30.000 ανά παραγωγό ζητούν οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι, λόγω της κρίσης που πλήττει την εγχώρια αγορά γάλακτος και έχει πολύ διαφορετικές παραμέτρους σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Μάλιστα, ζητούν επιπλέον να αποσύρει η ελληνική κυβέρνησή την πρότασή της προς τους θεσμούς, με την οποία απαλείφεται η υποχρέωση των βιομηχανιών παραγωγής γιαουρτιού να παρασκευάζουν το προϊόν από νωπό γάλα.

Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, παρουσία των προέδρων τους, παρέθεσαν σήμερα στη 1 το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, γνωστοποιώντας τα προβλήματα του κλάδου και τους λόγους που ζητούν τα παραπάνω.

Χαμηλές τιμές παραγωγού γάλακτος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΦΧΕ και αντιπρόεδρο του ΣΕΚ, Θανάση Βασιλέκα, «μπορούμε να καλύψουμε το 35-40% της κατανάλωσης γάλακτος στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ο στόχος της χώρας θα έπρεπε να ήταν όσο το δυνατό να αυξήσουμε την παραγωγή και να καλύψουμε τις ανάγκες μας μειώνοντας τις εισαγωγές.

Αντίθετα, βλέπουμε απότομη και ραγδαία πτώση των τιμών από τις βιομηχανίες ή ακόμα και εγκατάλειψη παραγωγών. Τα σφαγεία δεν προλαβαίνουν να σφάζουν παραγωγικά ζώα.

Το προτεινόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών μπορεί ίσως να εξηγήσει την ξαφνική επίθεση που δέχεται η εγχώρια αγελαδοτροφία.

Ενώ ο παλιός κώδικας ανέφερε ρητά ότι το γιαούρτι γινόταν από ζύμωση νωπού γάλακτος, ο νέος νόμος προβλέπει ότι μπορεί να γίνεται από γάλα, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο για συμπύκνωμα γάλακτος, και παρακάτω αφήνει παράθυρο και για τη σκόνη γάλακτος».

Το κείμενο αυτό με το νέο νόμο το έδειξε στους δημοσιογράφους ο κ. Βασιλέκας και έχει αποσταλεί προς τις Βρυξέλλες και την Κομισιόν για έγκριση, με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Η υποχρέωση για τη χρήση νωπού γάλακτος στην αρασκευή γιαουρτιού ήταν δικλείδα ασφαλείας για την εγχώρια παραγωγή», εξηγεί ο κ. Βασιλέκας. Και συμπληρώνει ότι «υπήρχαν παρατυπίες, αλλά αυτό είναι θέμα του ΕΦΕΤ. Ήταν ψύλλοι στ’ άχυρα μπροστά σε αυτό που έρχεται, που νομιμοποιεί τη χρήση συμπυκνώματος και σκόνης στο γιαούρτι.»

Κινδυνεύει το διεθνώς αναγνωρισμένο «ελληνικό γιαούρτι-greek yoghurt»

«Ανατρέπουμε την έννοια του ελληνικού γιαουρτιού, απεμπολούμε την αναγνώριση ενός προϊόντος που έφερε τόσο συνάλλαγμα στη χώρα, τα τελευταία χρόνια», προειδοποιεί ο κ. Βασιλέκας, μιλώντας για τη νέα διάταξη, με την οποία αναθεωρείται το άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Και πρόσθεσε ότι επίκειται αφανισμός ενός κλάδου και μαζί με αυτόν και της προβατοτροφίας. «Το υπουργείο την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους, αλλά για τι ακριβώς; Αφού ο νόμος θα επιτρέπει τη σκόνη, το συμπύκνωμα κ.λπ.» αναρωτήθηκε ο κ. Βασιλέκας και κατέληξε λέγοντας: «Η αγελαδοτροφία είναι στην εντατική, μονάδες κλείνουν, μπαίνουν μέσα οικονομικά, εγκαταλείπονται.

Ο τελικός καταναλωτής έχει δικαίωμα να ξέρει τι τρώει, να στηρίζει την εθνική παραγωγή και την εθνική οικονομία.

Έκθεση του ΟΟΣΑ, μνημόνιο και τέτοια, δεν τα καταλαβαίνουμε. Πώς μπορεί τέτοια μέτρα να παίρνονται για να αφανιστεί ο ελληνικός γαλακτοκομικός κλάδος; Δεν είναι δικαιολογία το να επικαλείται κάποιος ότι είναι στις υποχρεώσεις που απορρέουν από μία έκθεση του ΟΟΣΑ ή του μνημονίου. Η αναθεώρηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών είναι ο Δούρειος Ίππος ενάντια στην κτηνοτροφία».

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Ο Τάκης Πεβερέτος, πρόεδρος του ΣΕΚ, εξηγεί πώς φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για αφανισμό του αγελαδοτροφικού κλάδου, καθώς είναι ένα αλυσιδωτό πρόβλημα που τλααιπωρεί όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Το πρόβλημα οξύνθηκε μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων. Μέσα στο 2015 έχουμε αύξηση γαλακτοπαραγωγής στην Ευρώπη 3,5 εκατ. τόνους. Παράλληλα, υπάρχει το εμπάργκο από τη Ρωσία και η μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα, λόγω της ύφεσης στην κινεζική αγορά. Έτσι, οι επιπλέον ποσότητες ευρωπαϊκού γάλακτος που περισσεύουν, πρέπει να εξαχθούν, πρέπει να βρουν εκτόνωση. Μία από τις χώρες προς εξαγωγή εντός της Ε.Ε. είναι και η Ελλάδα. Αν βάλουμε και τα 25 εκατ. τουριστών που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας υπάρχει μεγάλο έδαφος κατανάλωσης.

Λόγω της αύξησης της προσφοράς, επίσης, έχουν καταρρεύσει οι τιμές στην Ευρώπη. Αντίθετα, εδώ έχουμε αύξηση του κόστους, π.χ. αύξηση του ΦΠΑ στις χονδροειδείς ζωοτροφές, δημιουργώντας ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τον Έλληνα κτηνοτρόφο. Το μέσο κόστος παραγωγής γάλακτος είναι 38 λεπτά ανά κιλόσ την Ελλάδα.

Επίσης, οι πληρωμές από τα σούπερ-μάρκετ έχουν φτάσει μέχρι και τους 8 μήνες προς τις γαλακτοβιομηχανίες, με αποτέλεσμα ένα μέρος της καθυστέρησης πληρωμών να μετακυλίεται και προς τους παραγωγούς. Δεν υπάρχει ρευστότητα ούτε από τις βιομηχανίες ούτε από τις τράπεζες.

Επιπλέον, η απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του γάλακτος που έφερε με το τρίτο μνημόνιο το 2015 η τωρινή κυβέρνηση, είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουμε τις εισαγωγές 39.000 τόνων νωπού γάλακτος μέσα στο 2015. Κατάργηση της αναγραφής προέλευσης και τώρα έρχεται το γιαούρτι.

Το επιχείρημα του ΟΟΣΑ είναι ότι "δεν φτάνει το γάλα που παράγετε, οπότε πρέπει να προσαρμόσετε τον Κώδικα Τροφίμων στις ανάγκες της αγοράς".

Από το 2014 είχε συσταθεί η επιτροπή για την αναθεώρηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και συνεδρίαζε για να φέρει στην εθνική νομοθεσία την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Από τη μία μεριά ο ΣΕΚ και ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» λέγαμε ότι πρέπει να διατηρηθεί η διάταξη για το γιαούρτι και από την άλλη οι γαλακτοβιομηχανίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΦΕΤ ζητούσαν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς. Τελικά, μετά από διαφωνίες, στάλθηκε στην Κομισιόν το σχέδιο που προτείνουν οι βιομήχανοι.

Χρειάζεται νωπό γάλα και συγκεκριμένη μαγιά, για να φτιαχτεί το γιαούρτι "ελληνικού τύπου", που έχει αποφέρει εξαγωγές 140 εκατ. ευρώ, ίσες με 45.000 τόνους ελληνικού γιαουρτιού. Μπορεί άμεσα να είναι κέρδος για τη γαλακτοβιομηχανία η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, αλλά μακροπρόθεσμα, με τέτοιες πρακτικές θα χαθεί το πλεονέκτημα και το όνομα του ελληνικού γιαουρτιού.

Γιατί δεν κάνουν το ίδιο για το ροκφόρ οι Γάλλοι; Ενώ υπάρχει ζήτηση 400.000 τόνων, περιορίζουν με ποσόστωση την παραγωγή του ροκφόρ στο 80.000 τόνους!»

Τι μπορεί να γίνει πριν να είναι πολύ αργά​;

Με τη φράση «ζούμε ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ "αποσάρθρωση της ελληνικής παραγωγής"», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Γιώργος Κεφαλάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας και συμπλήρωσε ότι: «Αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή αγορά γαλακτοκομικών γίνεται χαμός. Στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών συνέβησαν τα εξής:

  • Η Γαλλία ζήτησε να υπάρξουν διπλάσιες de minimis ενισχύσεις, ο Επίτροπος το δέχτηκε και η Ελλάδα μαζί με άλλες τρεις χώρες άσκησε βέτο και δεν πάρθηκε απόφαση.
  • Η Γαλλία ζήτησε την αναγραφή της προέλευσης στο γάλα και πάλι η ελληνική πλευρά αντέδρασε.

Επίσης, η κατάσταση στις πληρωμές είναι τραγική, πρέπει να εναρμονιστούμε με την κοινοτική οδηγία για πληρωμή στις 30 μέρες. Εμείς βάλαμε τις 35 μέρες ως περιθώριο εξόφλησης, εκτός αν υπάρχει διαφορετική συμφωνία μεταξύ αγοραστή-προμηθευτή. Είναι δυνατόν να μην γίνονται έτσι καθυστερήσεις πληρωμών στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία; Εισπράττουμε λιγότερα από το περιθώριο κέρδους του λιανοπωλητή.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βάλει μυαλό και να συμπράξει με τη Γαλλία.

Κανείς δεν είπε να καταργηθούν οι εισαγωγές, αλλά δεν μπορούμε να υφιστάμεθα αθέμιτο ανταγωνισμό και να παραπλανάται ο καταναλωτής.

Το επόμενο διάστημα θα δείτε δυναμικές αντιδράσεις και μη σας φανεί περίεργο αν εφαρμόσουμε το μοντέλο των Γάλλων συναδέλφων μας.»

Ενισχύσεις de minimis 30.000 ευρώ

Σε ερώτηση του AGRO24 για το αν ζητούν ενίσχυση de minimis 30.000 ευρώ, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Πεβερέτος, απάντησε «ναι, παρόλο που ξέρουμε ότι η κατάσταση στην χώρα είναι δύσκολη», ενώ ο κ. Κεφαλάς πρόσθεσε: «Άμεσα θα μπορούσαν να ληφθούν κάποια προσωρινά μέτρα όπως η διανομή γάλακτος και γιαουρτιού προς τους πρόσφυγες και η ενεργοποίηση του προγράμματος προώθησης γάλακτος στα σχολεία». Βέβαια, ο κ. Βασιλέκας διευκρίνισε ότι «η ελληνική αγελαδοτροφία δεν πάσχει από πλεονάζουσα παραγωγή γάλακτος», αλλά από την απειλή των εισαγωγών.

Πέτρος Αλεξανδρής