Skip to main content
27 08 2019 | 09:17

Γιορτή Πατάτας στην Αλαγονία Μεσσηνίας: Το πρώτο πανηγύρι με μηδενικά απορρίμματα

Γιορτή Πατάτας στην Αλαγονία Μεσσηνίας: Το πρώτο πανηγύρι με μηδενικά απορρίμματα

Το Σάββατο το βράδυ στην Αλαγονία Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γιορτή Πατάτας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και όπως κάθε χρόνο οι περισσότεροι επισκέπτες έφυγαν έχοντας να θυμούνται για πολύ καιρό την εκλεκτή πατάτα που τους προσφέρθηκε και ετοίμαζαν κάτοικοι της περιοχής, που πάντα την προσφέρουν με αγάπη και δωρεάν.

Πέρα από την εξαιρετική πατάτα όμως η Γιορτή της Αλαγονίας έχει από φέτος έναν ακόμη λόγο να συγκαταλέγεται σε ένα από τα ξεχωριστά πανηγύρια της Μεσσηνίας. Φέτος λοιπόν έγινε το ξεκίνημα, η πρώτη μεγάλη δοκιμή, ώστε από του χρόνου η Γιορτή Πατάτας να είναι πανηγύρι με μηδενικά απορρίμματα!

1ο Παζάρι Ανταλλαγής Αλαγονίας

Για να συμβεί αυτό πρέπει ο Σύλλογος να αποκτήσει υλικά που χρησιμοποιούνται στη Γιορτή τα οποία δεν θα είναι μίας χρήσης, δεν θα πετιούνται δηλαδή στα απορρίμματα αλλά θα επαναχρησιμοποιούνται. Τέτοια υλικά είναι τα ποτήρια, τα μαχαιροπίρουνα, διάφορα σκεύη κ.λπ

Έτσι λοιπόν εθελοντές, κυρίως η Μέλανη Αλεξέα και ο Έβαν Γουάλς, με τη στήριξη του Συλλόγου και άλλων ανθρώπων της περιοχής, διοργάνωσαν το 1ο Παζάρι Ανταλλαγής Αλαγονίας, το οποίο λειτούργησε την ώρα της Γιορτής Πατάτας στην αίθουσα της Κοινότητας.

Στο παζάρι αυτό είχαν συγκεντρωθεί διάφορα είδη, από ρούχα και παπούτσια μέχρι βιβλία και cd, από ποτήρια και πιάτα μέχρι κάδρα ή φακοί κεφαλής. Οι επισκέπτες μπορούσαν να ανταλλάξουν κάποιο είδος με κάποιο άλλο που έφεραν ή ίδιοι ή να αγοράσουν κάποιο με ελεύθερη συνεισφορά.

Με αυτό το παζάρι, που επίσης συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων αφού πράγματα που κάποιοι δεν τα χρειάζονται και μπορεί να κατέληγαν στα σκουπίδια, τα απέκτησαν άλλοι που τα χρειάζονταν, συγκεντρώθηκαν χρήματα ώστε ο Σύλλογος να αγοράσει τα υλικά και τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος, όπως και πλυντήριο πιάτων, για να γίνει του χρόνου η Γιορτή Πατάτας Αλαγονίας ένα πανηγύρι με μηδενικά απορρίμματα.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια συμμετέχει και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και κατά την έναρξη της Γιορτής Πατάτας ενημέρωσε σχετικά το κοινό ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Σαρρής, με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντώνη Καζάκο.

Φέτος όμως είπαμε ότι ήταν η πρώτη μεγάλη δοκιμή για πανηγύρι με μηδενικά απορρίμματα, η οποία αναμφισβήτητα στέφθηκε από επιτυχία. Το πρώτο που φανέρωσε την επιτυχία ήταν ότι αρκετός κόσμος, ιδιαίτερα παιδιά και νέοι, λίγο πριν φύγουν συγκέντρωσαν τα πιάτα μίας χρήσης με τις πατάτες που τους προσφέρθηκαν, όπως επίσης τα κουτάκια με τα αναψυκτικά και τις μπύρες, τα πλαστικά ποτηράκια κ.λπ και τα άφησαν στην άκρη για να τα πάρουν οι εθελοντές ή τα παρέδωσαν στους εθελοντές.

Από αυτά, τα κουτάκια και άλλα υλικά θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση, ενώ τα πιάτα μίας χρήσης οι εθελοντές τα συγκέντρωσαν όλα, την επόμενη ημέρα τα έπλυναν και θα παραδοθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν από τους μαθητές σε διάφορες εργασίες εκπαιδευτικών δημιουργιών.

Το μήνυμα λοιπόν της φετινής Γιορτής Πατάτας Αλαγονίας, όπως το κατέγραψαν οι εθελοντές, ήταν: “Επαναχρησιμοποιούμε και δεν πετάμε πράγματα. Διασκεδάζουμε με πανηγύρια που σέβονται τη φύση και το μέλλον των παιδιών μας”.

Όλα αυτά, συνεχίζουν οι εθελοντές, συνεισφέρουν και “στην απάλειψη της ‘πληγής’ της Μαραθόλακκας! Όλα μας τα σκουπίδια όχι μόνο στην Καλαμάτα αλλά και στο χωριό μας καταλήγουν στη Μαραθόλακκα, τη ‘διπλανή μας πόρτα’ που είναι 20’ δίπλα μας αλλά και μόλις 5 χιλιόμετρα από το Καρβέλι. Αν και η Μαραθόλακκα δε φαίνεται από την εθνική οδό που περνάμε, όλοι μας την μυρίζουμε πολύ συχνά, με ζέστη και με αέρα, βλέπουμε το καφέ ποτάμι με τα σαπισμένα απορρίμματα να καταλήγει στη Μεσσηνιακή θάλασσα όπου όλοι κολυμπάμε. Σε κάθε πανηγύρι σχεδόν όλα τα σκουπίδια καταλήγουν στη Μαραθόλακκα. Από τα φελιζολένια και τα πλαστικά πιάτα ως τα μαχαιροπήρουνα, τα ποτήρια, τα τραπεζομάντηλα μιας χρήσης’. Αυτά τα υλικά όχι μόνο διαλύονται μετά από εκατοντάδες χρόνια αλλά και άμεσα γίνονται ΄μικροπλαστικό’ αόρατο στο μάτι που διαχέεται στη φύση. Έρευνες έδειξαν πως ήδη δεν υπάρχει τροφή χωρίς μικροπλαστικό μέσα της, ιδιαίτερα ψάρια και κρεατικά”.

Ραντεβού του χρόνου λοιπόν και πάλι στην Αλαγονία, για Γιορτή Πατάτας με μηδενικά απορρίμματα και μακάρι η πρωτοβουλία να βρει παντού μιμητές.

Πηγή: kalamatajournal.gr