Skip to main content
13 02 2020 | 18:35

Τα τζιν Wrangler ψάχνουν Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς για συνεργασία

Τα τζιν Wrangler ψάχνουν Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς για συνεργασία

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 ετών από την έναρξη του προγράμματος πιστοποίησης παραγωγής βαμβακιού με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, με την ονομασία Certified Sustainable FiberMax® (CSF), η BASF διοργάνωσε το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου, ενημερωτική εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και η πιλοτική συνεργασία της BASF με την Kontoor Brands - Wrangler & Lee Jeans στις ΗΠΑ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της πρώτης συλλογής ρούχων «Wrangler® Rooted Collection», που κυκλοφόρησε στα καταστήματα των ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη.

"Καρπός" της συνεργασίας ήταν τα τζιν που έφεραν πάνω τους σφραγίδα με το όνομα του παραγωγού από το χωράφι του οποίου προήλθε το βαμβάκι, για να παραχθεί το συγκεκριμένο παντελόνι. Με αφορμή το γεγονός ότι εξετάζεται η επέκταση της συνεργασίας και επί ευρωπαϊκού εδάφους, πρώτα στην Ελλάδα και μετά στην Ισπανία, το Agro24 μίλησε με τον Senior Director of Global Sustainable Business της Kontoor Brands - Wrangler & Lee Jeans, Roian Atwood:

Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Agrotica;

Ο σκοπός μου είναι να μοιραστώ με τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, την αξία των πρακτικών προστασίας του εδάφους. Να μοιραστώ τα ευρήματα που είχαμε από την εφαρμογή αυτών των πρακτικών στις ΗΠΑ, διότι πιστεύουμε ότι μπορούν να εφαρμοστούν τέτοιες βιώσιμες πρακτικές και στην Ελλάδα.

Είδα ένα παντελόνι τζιν Wrangler που είχε επάνω το όνομα ενός Αμερικάνου βαμβακοπαραγωγού. Στόχος σας είναι να βρείτε και Έλληνες παραγωγούς για την προμήθεια της πρώτης ύλης των ρούχων που παράγετε;

Ακριβώς. Πιστεύουμε πραγματικά ότι οι αγρότες που είναι αφοσιωμένοι σε έναν τέτοιο σκοπό, όπως την προστασία του εδάφους και τη βιώσιμη γεωργία εν γένει, χρησιμοποιώντας το αγρόκτημά τους ως μία λύση στο πρόβλημα, αξίζουν να πούμε την ιστορία τους. Θέλουμε να πούμε στον κόσμο για την ιστορία τους, να μπορούμε να γιορτάσουμε τις επιτυχίες τους και να τις μοιραστούμε με τους καταναλωτές των προϊόντων μας.

Αυτή η συνεργασία ήταν επιτυχημένη στις ΗΠΑ;

Ναι, πολύ επιτυχημένη. Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Από τους 5 αγρότες την πρώτη χρονιά, θα πάμε στους 10, θα συνεχίσουμε να λέμε τις ιστορίες βιωσιμότητας από διαφορετικές περιοχές, μαζί με την πώληση των προϊόντων που προκύπτουν από όλο αυτό.

Ποιο είναι το περιθώριο ανάπτυξης αυτού του προγράμματος στην Ελλάδα; Με πόσους παραγωγούς θα θέλατε να συνεργαστείτε σε πρώτη φάση;

Είναι δύσκολο να πούμε πόσους ακριβώς, αν και αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό μερικές φορές. Στόχος μας είναι να γίνει η αφετηρία του ταξιδιού αυτού για την "εξερεύνηση" της βιώσιμης καλλιέργειας και μετά να πάμε στο επόμενο επίπεδο. Ο λόγος που δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή αριθμό παραγωγών που μας ενδιαφέρει για συνεργασία, είναι ότι το μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής των υφασμάτων εδώ είναι μικρό. Θα προσπαθήσουμε, όμως. Αυτή είναι και η ιδέα της "εξερεύνησης". Υπάρχουν τόσες εξελίξεις στον τομέα αυτό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα πιστοποίησης βαμβακιού Fibermax, με βάση το οποίο ήδη οι παραγωγοί εφαρμόζουν κάποιες βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές και αυτό το βλέπουμε ως πραγματική υπεραξία. Θέλουμε να χτίσουμε πάνω στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα και να δούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε.

Σε ποια κατεύθυνση;

Κάποιες από τις πρακτικές καλλιέργειας που εφαρμόζουμε, όπως η μη κατεργασία του εδάφους, δεν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ εδώ, σε αυτήν την περιοχή. Γι' αυτό και ο πειραματισμός με παραγωγούς που δεν έχουν εφαρμόσει τέτοιες πρακτικές, για να δούμε πού μπορούν να φτάσουν, είναι ένα ακόμα ταξίδι για τη βιωσιμότητα.

Το πρότυπο Fibermax της BASF συμφωνεί με τις απαιτήσεις του δικού σας προγράμματος;

Καλή ερώτηση. Το πρότυπο Fibermax της BASF είναι αρκετά συμπληρωματικό με το πρόγραμμα της Wrangler. Πιστεύουμε σε κατά το πλείστον κοινές αξίες, με εργαλείο πολλές κοινές λειτουργίες, όπως την παρακολούθηση και τη μέτρηση όλων των εισροών και των δεδομένων, την καλύτερη φροντίδα για το νερό. Το πρόγραμμά μας έχει χτιστεί πάνω στον στόχο της βελτίωσης της υγείας του εδάφους και πιστεύουμε ότι το να συνεργαστούμε με το Fibermax της BASF θα είναι για όλες τις πλευρές επωφελές, διότι όλες οι υποχρεώσεις και όλα όσα έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής το βαμβάκι Fibermax, το καθιστούν το κατάλληλο πεδίο για να αναπτυχθεί και να υιοθετηθεί η φιλοσοφία της προστασίας της υγείας του εδάφους.

Η συμμετοχή της BASF στην Agrotica 2020: ‘Time to grow. Τogether’

Με κεντρικό μήνυμα ‘Time to grow. Τogether’ συμμετείχε η BASF στη φετινή Agrotica. Στο κομψό και εντυπωσιακό περίπτερο της, οι πολυάριθμοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ολοκληρωμένες και συνδυαστικές λύσεις του τμήματος Agricultural Solutions της BASF, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες του παραγωγού, από το σπόρο έως τη συγκομιδή. Πιο συγκεκριμένα, το νέο ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο της BASF στη φυτοπροστασία και τους σπόρους, οι πρωτοβουλίες αειφορικής γεωργίας, οι ψηφιακές υπηρεσίες καθώς και λύσεις δημόσιας υγείας ήταν τα κύρια θέματα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, η οποία άνοιξε τις πύλες της από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2020, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και κατέγραψε ρεκόρ επισκεπτών.

Πρόγραμμα βιώσιμου βαμβακιού Certified Sustainable FiberMax®

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 ετών από την έναρξη του προγράμματος πιστοποίησης παραγωγής βαμβακιού με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, με την ονομασία Certified Sustainable FiberMax® (CSF), η BASF διοργάνωσε το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου, ενημερωτική εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και η πιλοτική συνεργασία της BASF με την Kontoor Brands - Wrangler & Lee Jeans στις ΗΠΑ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της πρώτης συλλογής ρούχων «Wrangler® Rooted Collection», που κυκλοφόρησε στα καταστήματα των ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη.

«Φέτος γιορτάζουμε τα 25 χρόνια αειφορίας της BASF, τα 20 χρόνια άμεσης παρουσίας στην Ελλάδα και τα 5 χρόνια του προγράμματος CSF», δήλωσε ο Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ. «Το βαμβάκι είναι συνδεδεμένο με την Ελλάδα και το μέλλον του βαμβακιού στην Ελλάδα είναι συνυφασμένο με τη BASF. Με το πρόγραμμα CSF, στηρίζουμε τον Έλληνα βαμβακοπαραγωγό ώστε να καλλιεργεί με κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Σκοπός μας είναι να προσθέσουμε αξία στο παραγόμενο βαμβάκι και να δημιουργήσουμε ένα επώνυμο προϊόν», τόνισε ο κ. Γούναρης.

«Ξεκινώντας από την ανάγκη μας να καινοτομούμε συνεχώς, συνεργαστήκαμε με πέντε ομάδες πρωτοπόρων βαμβακοπαραγωγών από πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ, που εφαρμόζουν αειφόρες πρακτικές στο χωράφι τους για δημιουργήσουμε τη συλλογή ρούχων Wrangler® Rooted Collection. Είμαι ενθουσιασμένος που και στην Ελλάδα, υπάρχουν παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CSF και έχουν κοινό όραμα για τη βιώσιμη γεωργία με εμάς. Στο μέλλον, στόχος μας είναι όλο το βαμβάκι που προμηθευόμαστε να παράγεται με βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο Roian Atwood, Senior Director, Global Sustainable Business, Kontoor Brands - Wrangler & Lee Jeans.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν επίσης ο Andrew Beadle, Επικεφαλής Αειφορίας της BASF Agricultural Solutions, ο οποίος αναφέρθηκε στα 25 χρόνια αειφορίας στη BASF και στο Ευρωπαϊκό Farm Network, ένα δίκτυο πρότυπων αγρών βιώσιμης γεωργίας της BASF, που βρίσκονται σε 8 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και το Αειφόρο Λιοστάσι, στη Λακωνία.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Θανάσης Τσούτσας, Επικεφαλής του τμήματος Σπόρων της BASF Ελλάς, ο οποίος τόνισε ότι το όραμα της BASF είναι να προσθέσει αξία στο ελληνικό βαμβάκι, και, μέσα από βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητά του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρότυποι ελαιώνες – Μια ολιστική προσέγγιση της ελαιοκαλλιέργειας

Iδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλει η BASF τα τελευταία χρόνια για μία ολιστική προσέγγιση της ελαιοκαλλιέργειας. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι πρότυποι ελαιώνες, η νέα πρωτοβουλία που ανέλαβε η BASF σε συνεργασία με τις εταιρείες Haifa, Netafim, Gaia Epixeirein και Pieralisi, με στόχο την ανάδειξη των καλών καλλιεργητικών πρακτικών, που οδηγούν σε μία σταθερή και ποιοτική παραγωγή καρπού και ελαιόλαδου.

Το ψηφιακό εργαλείο xarvio™ SCOUTING

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η BASF παρουσίασε το καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο xarvio™ SCOUTING, το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού παραγωγών και γεωπόνων. Με τη λήψη φωτογραφιών από το smartphone ή το tablet, ο χρήστης του xarvio™ SCOUTING αναγνωρίζει στο χωράφι του ζιζάνια, έντομα και ασθένειες. Πρόκειται για μία δωρεάν υπηρεσία της BASF, ένας πολύτιμος βοηθός στην τσέπη του γεωπόνου και του παραγωγού, που του επιτρέπει να καλλιεργεί με πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. ΟΙ υπηρεσίες xarvio™ Digital Farming Solutions χρησιμοποιούνται από αγρότες σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως.

Παρουσίαση του νέου τρωκτικοκτόνου Storm® Ultra

Τέλος, το Storm® Ultra, τη νέα καινοτομία στην καταπολέμηση των τρωκτικών, παρουσίασε το τμήμα Προϊόντων Δημόσιας Υγείας και Εξειδικευμένων Εφαρμογών της BASF, το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MOMus. Οι ειδικοί της BASF μίλησαν για τον απόλυτο έλεγχο που προσφέρει το Storm® Ultra, το οποίο είναι ένα σύγχρονο και εξαιρετικά ελκυστικό, αντιπηκτικό τρωκτικοκτόνο, εγκεκριμένο τόσο για επαγγελματίες όσο και για ερασιτέχνες χρήστες.