Skip to main content
13 08 2019 | 13:20

Συνεχείς οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για ενίσχυση των καπνοπαραγωγών

Συνεχείς οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για ενίσχυση των καπνοπαραγωγών

Δύο απανωτές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις δέχτηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, τις προηγούμενες μέρες, με βασικό αίτημα τη στήριξη των καπνοπαραγωγών. Η μία προερχόταν από δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Ενισχύσεις de minimis ζήτησαν οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την καταβολή των αποζημιώσεων προς τους καπνοπαραγωγούς για ζημιές εσοδείας 2018, που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ αλλά μπορούν να καλυφθούν από τις κρατικές ενισχύσεις de minimis.

Οι δώδεκα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και πιο συγκεκριμένα οι κ.κ. Θεοδώρα Τζάκρη, Ελισσάβετ Σκούφα, Ελευθέριος Αντωνίου Αβραμάκης, Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νικόλαος Ηγουμενίδης, Ευφροσύνη Καρασαρλίδου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Ιωάννης Σαρακιώτης, και Σωκράτης Φάμελλος, μέσω της ερώτησής τους προς τον Υπουργό ζητούν την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση για τους καπνοπαραγωγούς. Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Προς τον Υπουργό

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Καταβολή αποζημίωσης καπνοπαραγωγών όλης της χώρας για ζημίες εσοδείας 2018, που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, αλλά καταλαμβάνονται από τον Κανονισμό deminimis»

Με το 743/20-11-2018 έγγραφό του, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου για τις μη καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) ζημιές που παρατηρήθηκαν από τα στελέχη της υπηρεσίας του, στις καλλιέργειες καπνών «ανατολικού τύπου» κατά την καλλιεργητική περίοδο 2018, εξηγώντας τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι καπνοκαλλιέργειες ποικιλίας «Μπασμάς» (είναι ο πιο αρωματικός καπνός του κόσμου) της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης, με το αριθ. 260/09-05-2019 έγγραφο του, ο ΕΛΓΑ αναφέρει ότι πέραν των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στις καλλιέργειες καπνών ποικιλίας «Μπασμάς» της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης (αριθ. 743/20-11-2018 έγγραφο ΕΛΓΑ) και δεν καλύπτονταν ασφαλιστικά, παρόμοια προβλήματα, μικρότερης βαρύτητας, παρατηρήθηκαν στην ποικιλία «Μπασμάς» καθώς και στην ποικιλία «Κατερίνης» (Σαμψούς) στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, όπου αυτές καλλιεργούνται.

Πράγματι, από τα τέλη Μαΐου 2018 σημειώθηκαν έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις που συνεχίστηκαν όλους τους καλοκαιρινούς μήνες του αυτού έτους, με συνέπεια να σημειωθούν αρκετά σοβαρές ζημιές, τόσο άμεσες στην αναμενόμενη παραγωγή που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, όσο -και κυρίως- έμμεσες ζημιές, τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές, από μυκητολογικές προσβολές και ιώσεις, μη καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, είτε μεμονωμένες ή συνυπάρχουσες με τις καλυπτόμενες ασφαλιστικά ζημιές. Η ανάπτυξη των προσβολών ευνοήθηκε από τις συνεχείς βροχοπτώσεις είτε άμεσα (αποπληξία φυτών, άνοδος της ατμοσφαιρικής υγρασίας, σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για θερινή περίοδο) είτε έμμεσα δυσχεραίνοντας τις φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις των παραγωγών.

Διευκρινίζεται ότι κατά την διατύπωση των πορισμάτων εκτίμησης των ζημιών που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, όπου αυτές σημειώθηκαν, η αναμενόμενη παραγωγή ανά στρέμμα είναι μειωμένη ανάλογα.

Ο ΕΛΓΑ μάλιστα, είχε αποστείλει Έκθεση τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), όπου επιβεβαίωνε ότι οι ανωτέρω προγραφείσες ζημίες στα καπνά ήταν εντός πεδίου εφαρμογής του «Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 της Επιτροπής της 18ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα», εν συντομία αποκαλούμενο Κανονισμό «de minimis», και κατά συνέπεια θα ήταν επιτρεπτή η καταβολή αποζημίωσης στους άνω καλλιεργητές.

Επιπλέον, σε συνέχεια των παραπάνω εγγράφων του ΕΛΓΑ, και όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, η αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ συνέταξε σχετική εισήγηση με Αρ. Πρωτ. 711/136818/10-6-2019, για την δυνατότητα χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων με τις ποικιλίες καπνών «Μπασμά και Κατερίνης».

Επειδή τυχόν αποζημιώσεις των καλλιεργητών για τις παραπάνω αιτίες, που δεν καλύπτονται ήδη ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, δύσκολα θα εντάσσονταν σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, καθώς οφείλονται σε συνδυασμό ζημιογόνων αιτίων και όχι αποκλειστικά σε ένα ζημιογόνο γεγονός.

Επειδή η προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία, προώθησε το αίτημα χρηματοδότησης στο Υπουργείο Οικονομικών για εκταμίευση του ποσού, κίνηση η οποία όμως λόγω της προκήρυξης των εκλογών δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί.

Επειδή στο ΥΠΑΑΤ υπάρχει αδιάθετο ποσό που ελαφρώς υπολείπεται του 1/3, από τα συνολικώς 159 εκατομμύρια Ευρώ, που αφορούσαν στο πρόγραμμα ενισχύσεων υπό τους όρους του Κανονισμού «de minimis».

Σε συνέχεια των παραπάνω, ερωτάται ο κος Υπουργός:

  • Είναι στην γνώση του το δίκαιο αίτημα των καπνοπαραγωγών όλης της χώρας, για την καταβολή αποζημίωσης για ζημίες τους εσοδείας 2018, που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α., αλλά καταλαμβάνονται από τον Κανονισμό de minimis;
  • Προτίθεται, με βάση την υφιστάμενη τεκμηρίωση, να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή των ως άνω αποζημιώσεων το ταχύτερο δυνατόν, που για αντικειμενικούς και μόνον λόγους δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση;
  • Εφόσον είναι στις προθέσεις του, πότε προσδιορίζεται ο χρόνος πληρωμής των ενισχύσεων αυτών στους καπνοπαραγωγούς;

Καθυστερούν οι ενισχύσεις ΠΣΕΑ για τους καπνoπαραγωγούς της Ροδόπης

Με αφορμή την παρέλευση ενός ημερολογιακού έτους από τη στιγμή που προέκυψε το εκτεταμένο πρόβλημα από την νεκρωτική ίωση στην παραγωγή των καπνών της Ροδόπης το 2018, και το γεγονός ότι ουδεμία αποζημίωση δόθηκε προς τους πληγέντες παραγωγούς της Ροδόπης, παρά μόνον η οριζόντια αποζημίωση των 100 ευρώ προς τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας από τα de minimis, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε ερώτηση προς τον ΥΠΑΑΤ κ. Μ. Βορίδη, προκειμένου να δοθούν επιτελούς πειστικές απαντήσεις για την διαχρονικά συντελούμενη αδικία σε βάρος των παραγωγών του νομού.

«Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το εκτεταμένο πρόβλημα από την νεκρωτική ίωση στην παραγωγή των καπνών της Ροδόπης το 2018, υποδείχθηκε από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίας ως η πιο ασφαλής οδός αποζημιώσεων αυτή μέσω των ΠΣΕΑ.

Την ίδια άποψη ενστερνίστηκε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος σε απάντηση του σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ πριν ένα χρόνο και συγκεκριμένα την 7018/21-6-2018, μιλούσε για «αποζημιώσεις δυνάμενες να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΚΟΕ», δηλαδή στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή ο κ. Ιλχάν Αχμέτ πιστοποιούνταν ότι: α) η έκταση της καταγεγραμμένης ζημιάς ξεπερνούσε κατά πολύ το 30% που ορίζεται ως αναγκαία συνθήκη αποζημιώσεων, β) στο τέλος Αυγούστου θα συντάσσονταν έκθεση ζημιών από τα ΠΣΕΑ προς την διοίκηση του ΕΛΓΑ για την περίοδο 2018 και αυτή θα ολοκληρωνόταν στο τέλος του 2018 για όλες τις τυχόν ζημιές που θα καταγραφόταν και μετά την 1η Σεπτεμβρίου, γ) οι ξεροθερμικές συνθήκες στην Ροδόπη από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου του 2018, είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη της ασθένειας του θρίπα και την μετάδοσή της από τα μολυσμένα φυτά προς τα υγιή".

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι συγκεκριμένα:

Α) Γιατί μέχρι σήμερα και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των ΚΟΕ και δεν αποζημιώθηκαν όπως το δικαιούνται οι συγκεκριμένοι πληγέντες καλλιεργητές της Π.Ε. Ροδόπης;

Β) Σκοπεύει η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των καπνοπαραγωγών, βαμβακοπαραγωγών και σιτοπαραγωγών της Ροδόπης οι οποίοι ουδέποτε αποζημιώθηκαν από την ένταξη στο πρόγραμμα των ΚΟΕ και μάλιστα καλλιεργητών οι οποίοι επλήγησαν αποδεδειγμένα και πιστοποιημένα από τις σχετικές εκθέσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από ασθένειες στην παραγωγή τους σε ποσοστό άνω του 55% (καπνοπαραγωγοί);»

Πηγή φωτογραφίας: Danos Giannis