Skip to main content
23 07 2015 | 08:00

Πάνω από 100.000 τόνους βιομηχανικής ντομάτας θα μεταποιήσουν Κύκνος και Unilever

Πάνω από 100.000 τόνους βιομηχανικής ντομάτας θα μεταποιήσουν Κύκνος και Unilever

Κάθε φέτος και καλύτερα είναι η κατάσταση που επικρατεί στα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία. Φέτος αναμένεται να παραλάβουν περισσότερους από 100.000 τόνους προϊόντος, που παρουσιάζει σημαντική βελτίωση και ποιοτικά, καλύπτοντας διεθνή στάνταρς.

biomixaniki.tomata1

Αν και αρκετοί παραγωγοί αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω έλλειψης ρευστότητας σε ότι αφορά την κάλυψη των καυσίμων και του κόστους συγκομιδής, κάποιοι βρήκαν λύση μέσα από προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας που συμμετέχουν και κάποιοι άλλοι προσέτρεξαν σε βοήθεια των εταιριών. Το θετικό της φετινής χρoνιάς, όπως αποτυπώνεται με την έναρξη της συγκομιδής, είναι η αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου προϊόντος και η βελτίωση της ποιότητάς του, με αποτέλεσμα η Ηλεία να καλύπτει το 1/5 της συνολικής παραγωγής της χώρας σε βιομηχανική τομάτα.

Πάνω από 50.000 τόνους η Unilever

Η διευθύντρια του εργοστασίου Pummaro της Unilever Ελλάς, Στέλλα Γεωργανά σε δηλώσεις της τόνισε πως:

georgana.stella"Η συγκομιδή καθυστέρησε λόγω των καιρικών συνθηκών. Η τομάτα δεν ωριμάζει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το προηγούμενο 20ήμερο. Χθες κάναμε αρχή, η τομάτα είναι λίγο σφιχτή και λίγο αγουροπή, καλή όμως, θα μπορούσα να πω πολύ καλή σε ότι αφορά τα ποιοτικά της δεδομένα. Χρειάζεται να ωριμάσει περαιτέρω για να μπορέσει Unilever να καλύψει όλες τις προδιαγραφές των προιόντων που έχει αυτό το καλοκαίρι. Υπολογίσουμε να πάρουμε πάνω από 50.000 τόνους τομάτα. Αυτό για τη Γαστούνη σημαίνει ότι σταδιακά τα τελευταία πέντε χρόνια αυξάνει κάθε χρόνο 15%. Αυτό σημαίνει πως έχουμε παραγωγές. Παράγουμε πελτέ για τα εργοστάσιά μας στην Ευρώπη, τη μισή τομάτα τη δίνουμε εκεί εξαγωγή στα δικά μας εργοστάσια και την άλλη μισή την χρησιμοποιούμε για τα προϊόντα Pummaro για την Κύπρο και την Ελλάδα.

biomixaniki.tomata2

Οι τομάτες είναι πάρα πολύ καλές φέτος, οι αειφόρες πρακτικές που ακολουθήσαμε έχουν φέρει την τομάτα σε ένα σημείο να είναι καλυμμένες σκεπασμένες με το φύλλο τους, που σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε όλο το χρώμα, τη ζάχαρη, τα brix και όλη την ποιότητα, για την οποία και ο γεωργός πληρώνεται και το εργοστάσιο δουλεύει. Οι αποδόσεις φαίνονται πολύ καλύτερες από πέρυσι. Έχουμε εκτιμήσει ότι θα έχουμε κάποια άνοδο στην απόδοση του γεωργού ανά στρέμμα. Η λειτουργία μας εδώ στο εργοστάσιο είναι απρόσκοπτη, δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα τους γεωργούς μας να φέρουν την τομάτα τους. Θα τα λύσει όλα η εταιρεία."

Αύξηση 30% στον Κύκνο

katsanakis.nikosΟ γεωπόνος Νίκος Κατσανάκης στην εταιρία Κύκνος, υπεύθυνος παραλαβής προϊόντος και της οργάνωσης παραγωγής χαρακτήρισε λίγο καλύτερη την κατάσταση σε σχέση με πέρυσι σε ό,τι αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του προϊόντος. «Έχουμε κάνει μια αύξηση της τάξης του 30% σε ότι αφορά την πρώτη ύλη συγκριτικά με πέρυσι. Πέρυσι παραλάβαμε 37.000 τόνους και φέτος ο στόχος είναι 50.000. Το προϊόν είναι πιστοποιημένο με όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Υπήρχε μια σταθερή αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια και με μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάναμε οι παράγοντες του εργοστασίου πήραμε κάποια πιστοποιητικά και άνοιξαν κάποιες αγορές που μέχρι πρότινος δεν είχαμε πρόσβαση στο εξωτερικό. Αγορές απαιτητικές στην ποιότητα και τις προδιαγραφές. Τώρα μας δίνονται μεγαλύτερες δυνατότητες για αυτό και αυξάνουμε την παραγωγή μας. Οι εξαγωγές μας αναπτύσσονται στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και αναζητούμε και άλλες αγορές».

biomixaniki.tomata3Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι αγρότες λόγω των οικονομικών συνθηκών στη χώρα το τελευταίο διάστημα ανέφερε πως πολλοί βρήκαν λύση μέσα από τη συμβολαιακή γεωργία. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αφορούν στα εργατικά και στα καύσιμα για τη συγκομιδή. Ως εταιρία έχουμε κάνει συνεργασίες με κάποιες τράπεζες στον τομέα της συμβολαιακής γεωργίας με κάποιους παραγωγούς. Αυτοί έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και καλύπτουν τις ανάγκες τους από τη συμβολαιακή γεωργία. Υπάρχει μια μερίδα παραγωγών που δεν συμμετέχει στο σύστημα αυτό και εκεί υπάρχουν κάποια προβλήματα. Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς να κάνουμε ότι μπορούμε, για να πάρουμε την πρώτη ύλη. Έχουμε κλείσει συμβόλαια με εταιρίες του εσωτερικού και του εξωτερικού, ο στόχος είναι κοινός και είναι επιτακτική ανάγκη να παραλάβουμε την πρώτη ύλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Γιάννης Σπυρούνης, Εφημερίδα «Πρωινή»