Skip to main content
11 07 2018 | 11:06

Νεκρωτική ίωση εμφανίστηκε στα καπνά της Θράκης

Νεκρωτική ίωση εμφανίστηκε στα καπνά της Θράκης

«Νεκρωτική ίωση πλήττει την καπνοκαλλιέργεια στον Νομό Ροδόπης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για απώλεια παραγωγής κατά 60–70%. Από τις ανεπίσημες εκτιμήσεις των γεωπόνων και των καπνοπαραγωγών, φαίνεται πως η έκταση της ζημιάς θα είναι τεράστια. Σε ορισμένες περιπτώσεις στα καπνοχώραφα η ζημιά είναι ολική διότι καταστράφηκαν όλα τα φυτά και οι καπνοπαραγωγοί τα όργωσαν και τα ξαναφύτευσαν.

Η ζημιά θα προσδιοριστεί από τον ΕΛΓΑ σε 15 μέρες

Σοβαρή προσβολή από τον ιό που προκαλεί, αντιμετωπίζουν φέτος οι καπνοκαλλιέργειες της Θράκης και Το ποσοστό της ζημιάς από τη λεγόμενη «μωσαϊκή» του καπνού θα προσδιορισθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια σε 15 μέρες. Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θράκης, Αθανάσιος Πανάγος.

Επι πλέον πρόσθεσε πως το παράρτημα του ΕΛΓΑ Θράκης, έχει ήδη ενημερώσει τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας στην Αθήνα, για την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ωστόσο, ο κ. Πανάγος ξεκαθάρισε πως ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει με αποζημιώσεις ασθένειες καλλιεργειών, αλλά μόνο ζημιές από καιρικά φαινόμενα, θέμα που και οι ίδιοι οι αγρότες ζητούν να αλλάξει ο σχετικός κανονισμός.

Αυτό που προβλέπεται είναι η καταγραφή και η εκτίμηση των ζημιών μετά από συνδυασμό ενεργειών ΕΛΓΑ και ΥΠΑΑΤ και η έναρξη αποζημιώσεων μέσω προγράμματος Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ), η οποία είναι αρκετά χρονοβόρα.

«Πιστεύω πως οι καπνοπαραγωγοί θα μπορέσουν να αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ, καθώς θα μπορούν να αποδείξουν πως έχουν 30% μείωση παραγωγής, σε σχέση με τον μέσο όρο», σημείωσε ο κ. Πανάγος. Για το θέμα είναι ενήμερος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ποιες είναι οι αιτίες

«Τρεις είναι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην εμφάνιση της ίωσης στα καπνόφυτα. Ο ήπιος χειμώνας, η έλλειψη εγκεκριμένων φαρμάκων κατά του θρύπα και η απουσία ψεκασμών την κατάλληλη ώρα, δηλαδή την ημέρα της φυτείας του καπνού, ή την επομένη». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο γεωπόνος Σοφοκλής Παπουής.

Ο κ. Παπουής κάλεσε τους παραγωγούς λαχανικών να είναι προσεκτικοί γιατί αυτή η ίωση προσβάλλει και άλλες παραγωγές, όπως τομάτα, αγγούρι, πιπεριές, κολοκυθάκια, αλλά και καρπούζια και πεπόνια.Επέστησε τέλος την προσοχή και στους βαμβακοπαραγωγούς για την εμφάνιση και σκουληκιού στο βαμβάκι και πάλι λόγω του ήπιου χειμώνα.

Ανακοίνωση συμπαράστασης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νέας Καλλίστης, "η ζημιά στην παραγωγή καπνού από την ίωση έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί από το δυσβάσταχτο κόστος καλλιέργειας που έχει φτάσει στα ύψη, τις χαμηλές τιμές του προϊόντος, των εφαρμοζόμενων πολιτικών της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων που έχουν πετάξει τον καπνό εκτός επιδοτήσεων.

Πρέπει με κάθε τρόπο να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί για τη ζημία που έχουν υποστεί, διότι η φετινή κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Χρειάζεται από τώρα να καταγραφεί η ζημιά, η οποία να παρακολουθείται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες κατά την εξέλιξη της ίωσης, και να μεριμνήσει το κράτος για την καταπολέμηση του εντόμου-ξενιστή με ουσίες φιλικές προς τον καπνό και τον παραγωγό. Να υπάρξει πρόληψη για την επόμενη χρονιά λόγω της διαχείμασης του εντόμου-ξενιστή η οποία αυξάνοντας τις πιθανότητες για επανάληψη της καταστροφής και του χρόνου.

Ως Αγροτικός Σύλλογος Νέας Καλλίστης και Περιφερείας, αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των συναδέλφων και τη συμμεριζόμαστε.

Τους καλούμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση απαιτώντας:

  • Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες σε παραγωγή και κεφάλαιο.
  • Άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει πλήρως κάθε καταστροφή σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ για να γίνονται άμεσα οι καταγραφές των ζημιών.
  • Απαλλαγή από πληρωμές ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, δημοτικών τελών, τραπεζικών δανείων, μέχρι τη νέα σοδειά.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, χωρίς επιβάρυνση με τόκους κ.τ.λ.
  • Πάγωμα των κατασχέσεων."