Skip to main content
19 03 2019 | 14:01

Ερώτηση στον Αραχωβίτη για τα προβλήματα των καπνοκαλλιεργητών της Ροδόπης

Ερώτηση στον Αραχωβίτη για τα προβλήματα των καπνοκαλλιεργητών της Ροδόπης

Την παρακάτω ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, κατέθεσαν οι βουλευτές του νομού Ροδόπης, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής:

«Λίγο πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής χρονιάς οι καπνοπαραγωγοί της Π.Ε. Ροδόπης βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η περυσινή χρονιά απέβη καταστροφική.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης η μείωση της παραγωγής του 2018 σε σχέση με αυτήν του 2017 φτάνει το 55%. Αναλυτικότερα ενώ το 2018 προσκομίστηκαν στον Συνεταιρισμό περίπου 8,1 εκ. κιλά καπνά ανατολικού τύπου (μπασμάς), φέτος δόθηκαν μόλις 3,2 με 3,5 εκ. κιλά, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο.

Για την καταστροφή της καπνοκαλλιέργειας και κατά συνέπεια τη χαμηλή τιμή αγοράς της, βασική αιτία αποτελεί το γεγονός της εντομολογικής προσβολή των φυτών. Η νεκρωτική ίωση (μωσαϊκό του καπνού) έπληξε το μεγαλύτερο μέρος των καπνοκαλλιεργητών, με μέσο ποσοστό ζημιάς 55% - 60%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού τα φυτά είναι ευάλωτα εξαιτίας του γεγονότος ότι σε πολλά χωράφια αποτελούν μονοκαλλιέργεια, χωρίς εναλλαγές όπως η σύγχρονη γεωργία επιβάλλει. Να σημειωθεί πως, μόλις εντόπισαν την ίωση, από την Άνοιξη, και βλέποντας ότι θα υποβαθμίσει την ποιότητα των καπνών, οι παραγωγοί ζήτησαν τη βοήθεια των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, δίχως να λάβουν όμως κάποια βοήθεια. Μάλιστα οι προσπάθειες που έκαναν για να περιορίσουν την ίωση ανέβασε το κόστος καλλιέργειας στα ύψη.

Επιπλέον αιτία αποτελεί το γεγονός ότι την περσινή χρονιά επικράτησαν ακραία καιρικά φαινόμενα, μειώνοντας την παραγωγή. Ουσιαστικά η εξάπλωση της ασθένειας ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, λόγω του μεγάλου πληθυσμού του εντόμου ξενιστή (θρίπα) που προέκυψε από τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την παρατεταμένη ξηρασία της άνοιξης.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι χαμηλές τιμές των καπνών, 3,55€ το κιλό κατά μέσο (το 2018 είχε ξεπεράσει τα 5,00€/κιλό) και η χαμηλή παραγωγή να καθιστούν την καλλιέργεια του καπνού ως μη βιώσιμη. Να σημειώσουμε ότι για τους περισσότερους φτωχομεσαίους αγρότες των χωριών της περιοχής, η καπνοπαραγωγή αποτελεί σημαντική καλλιέργεια, παρά τη γενικότερη εγκατάλειψη της εξαιτίας της εφαρμογής του κανονισμού για τον καπνό στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ ) της Ε.Ε.

Οι τιμές αυτές όχι μόνο δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες στο εισόδημα των καπνοπαραγωγών, από τις ζημιές που υπέστησαν, αλλά επιδεινώνουν την κατάσταση. Άλλωστε η αποζημίωση λόγω της νεκρωτικής ίωσης, μέσω ενίσχυσης de minimis 100€/στρέμμα, που έδωσε η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Ενώ και οι αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, τον περασμένο Δεκέμβριο, για τους παραγωγούς της περιοχής, ύψους 8,2 εκ. ευρώ, δεν αρκούν στο ελάχιστο για να καλύψουν το κόστος παραγωγής.

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής χρονιάς, οι καπνοκαλλιεργητές δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια τους, ενώ παράλληλα εμπαίζονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σχετικά με την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντούσε σε ερώτηση του Κόμματος για τις συγκεκριμένες ζημιές στις καλλιέργειες (αρ. πρωτ. 7452/09.07.2018 και Επίκαιρη αρ. πρωτ. 16/23.07.2019), «…η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και μέσα σε αυτήν και του ζωικού κεφαλαίου, αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης των κινδύνων και των κρίσεων που είναι σύμφυτοι στον αγροτικό τομέα. Η ασφάλιση συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη σταθερότητα και στον προγραμματισμό της αγροτικής εκμετάλλευσης, καθώς και στην οικονομική της επιβίωση, αφού δίνει στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο, σε περίπτωση καταστροφής της σοδειάς του ή του ζωικού του κεφαλαίου αντίστοιχα, να έχει ένα εγγυημένο σταθερό εισόδημα»

Τέλος, επιπλέον πρόβλημα αντιμετωπίζουν και 800 περίπου καπνοπαραγωγοί, των οποίων τα εισοδήματα από τις ενιαίες ενισχύσεις είναι κάτω των 250 ευρώ και κατά συνέπεια δεν παίρνουν πια επιδοτήσεις.

Έρχονται οι ζημιές αυτές των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης να προστεθούν στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν συνολικά οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, με μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων (φορολoγικό, ασφαλιστικό, χαράτσια σε χωράφια και νερό, ανεξέλεγκτες τιμές εφοδίων και αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ.)

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να εκτιμηθούν άμεσα και δίκαια οι ζημιές που έγιναν στην καπνοπαραγωγή των χωριών της Π.Ε. Ροδόπης και να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν;
  • Να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει στο 100% το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο και την παραγωγή.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές, για όσο διάστημα απαιτηθεί, των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καπνοπαραγωγών σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους κ.ά.»