Skip to main content
14 05 2018 | 10:31

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα καπνά και την καπνοκαλλιέργεια στη Φιλύρα Ροδόπης απόψε στις 21.00

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα καπνά και την καπνοκαλλιέργεια στη Φιλύρα Ροδόπης απόψε στις 21.00

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ, η Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του Κόμματος διοργανώνει εκδηλώσεις για τα καπνά και την καπνοκαλλιέργεια, όπως ξεκίνησε ιστορικά και διαμορφώθηκε στην πορεία μέχρι σήμερα, κυρίως μετά την εφαρμογή των ΚΑΠ και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέτοιες εκδηλώσεις έγιναν την Τετάρτη 9 Μάη και την Παρασκευή 11 Μάη, στα χωριά Πάσος και Οργάνη του Δήμου Αρριανών Ροδόπης, στην καρδιά δηλαδή της καπνοκαλλιέργειας στην Ροδόπη, ενώ θα γίνει ακόμα μια αντίστοιχη εκδήλωση στο χωριό Φιλύρα Ροδόπης, τη Δευτέρα 14 Μάη στις 9.00 το βράδυ, στην πλατεία του χωριού.

Αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον και η μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων αυτών των χωριών, που αγκάλιασαν και στήριξαν την εκδήλωση.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν, εκτός από την ομιλία, προβολή ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε από την ομάδα πολιτισμού της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, η οποία παρακολούθησε και κατέγραψε με το φακό της όλη τη διαδικασία και τα στάδια καλλιέργειας του καπνού στα καπνοχώραφα της Ροδόπης. Στο τέλος των εκδηλώσεων ακούστηκαν και ποιήματα απαγγελμένα με τη φωνή του Ναζίμ Χικμέτ.

«Καπνοκαλλιέργεια: Τσιγάρο που καίγεται και η καύτρα πλησιάζει το φίλτρο», ήταν το θέμα της κεντρικής ομιλίας που έκανε ο Νίκος Φακιρίδης, μέλος της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε ιστορικά στην ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας στην περιοχή, μίλησε για τα είδη του καπνού και τις αποδόσεις τους και πέρασε στην ΚΑΠ και τις συνέπειές της.

«Το πρώτο, γερό, πλήγμα στην καπνοκαλλιέργεια δόθηκε με την αναθεώρηση της ΚΑΠ, στην αρχή της δεκαετίας του '90.

Καταργήθηκε κάθε προστατευτικός μηχανισμός, ο θεσμός της παρέμβασης και η τιμή παρέμβασης. Καθιερώθηκε η "ποσόστωση" στην παραγωγή. Καταργήθηκαν οι εξαγωγικές επιδοτήσεις και όλη η κοινοτική στήριξη της παραγωγής περιορίστηκε στο "μισό" πριμ, που και αυτό δίνονταν στους παραγωγούς με μεγάλη καθυστέρηση μηνών από τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα να ευνοεί, τελικά, τους καπνεμπόρους... Οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων, οδήγησαν προοδευτικά στην εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας πανελλαδικά κατά το 70%. Στο νομό μας, από 8.500 δηλώσεις καπνοκαλλιέργειας, έμειναν οι 6.500 (μείωση 25%), που αντιστοιχούν σε πολύ λιγότερες οικογένειες, με ανυπολόγιστη ζημιά όχι μόνο στους καπνοπαραγωγούς, αλλά και σε όλη την τοπική οικονομία και κοινωνία».

Αναφερόμενος στους αγώνες των καπνοπαραγωγών στην περιοχή, είπε ότι τα τελευταία χρόνια οι καπνοπαραγωγοί του νομού παίρνουν μέρος στους αγώνες της αγροτιάς, π.χ. τα μπλόκα στον ΠΑΣΣΟ, στην ΚΑΛΛΙΣΤΗ, στο ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΝΥΜΦΑΙΑΣ με σύγχρονα αιτήματα του ταξικού κινήματος, όπως «να μην επιβληθούν, ή να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών».

Τόνισε ακόμα ότι το ΚΚΕ στάθηκε ανέκαθεν στο πλευρό των αγροτών και των αγώνων τους και κάλεσε στον αγώνα για «μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Χωρίς διακρίσεις, μουσουλμάνος - χριστιανός, Έλληνας - Τούρκος - Βούλγαρος, άσπρος - μαύρος - κίτρινος. Μια κοινωνία που θα κάνουν κουμάντο εκείνοι που παράγουν τον πλούτο, με κεντρικό σχέδιο επιστημονικό. Όλο τον πλούτο θα τον ελέγχει ο λαός, που θα προγραμματίζει και την παραγωγή σε όλα τα επίπεδα, με ένα και μοναδικό στόχο. Να ικανοποιούνται οι ανάγκες του λαού που παράγει τον πλούτο. Όπου δεν θα έχεις αγωνία, άγχος, για το πόσο θα πουλήσεις, γιατί δεν θα σε εκβιάζει κανένας έμπορος η βιομήχανος για τις τιμές στα αγροτικά εφόδια και πόσο θα πουλάς. Γιατί οι τιμές θα είναι γνωστές πριν ακόμα σπείρεις. Όπου η σοδειά θα είναι εξασφαλισμένη από τον κακό καιρό. Όπου θα έχεις όλα τα μηχανικά μέσα και εφόδια που θα χρειάζεσαι. Έτσι λύνεται και το πρόβλημα της ανεργίας και το χωριό αποκτάει ζωή και υπηρεσίες κοινωνικές και πολιτιστικές που τώρα θεωρούνται κόστος που δεν συμφέρει.

Αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Όμως υπάρχει τίποτε εύκολο στη ζωή; Μια παροιμία λέει: "Αν δεν κλάψει το παιδί, γάλα δεν τρώει". Χρειάζονται προσπάθειες, αγώνες, αγροτικοί σύλλογοι, κοινοί αγώνες και συμμαχίες με την εργατιά, τους μαγαζάτορες, αλλά και πολιτικό στήριγμα. Και το στήριγμα αυτό το έχετε και θα το βρίσκετε σταθερά στα τρία κόκκινα γράμματα: ΚΚΕ», κατέληξε ο Ν. Φακιρίδης.

Πηγή: 902.gr