Skip to main content
08 08 2018 | 09:24

Σε εξέλιξη οι διεργασίες σύστασης Διεπαγγελματικής Ρυζιού - στόχος η απεξάρτηση από την αγορά της Τουρκίας

Σε εξέλιξη οι διεργασίες σύστασης Διεπαγγελματικής Ρυζιού - στόχος η απεξάρτηση από την αγορά της Τουρκίας

Στο τυπικό μέρος έχει προχωρήσει η διαδικασία σύστασης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού, κάτι που έχει αναλάβει ο προσωρινός γενικός γραμματέας της, Λεωνίδας Κουϊμτζής. Ήδη το καταστατικό ίδρυσης της Οργάνωσης έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Κουϊμτζής ξεκίνησε τις διεργασίες αμέσως μετά την άτυπη συνάντηση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων (παραγωγών, συνεταιρισμών, μεταποιητών και εμπόρων) στις 25 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ιδρυθεί μία ισχυρή Διεπαγγελματική Οργάνωση Ρυζιού, που θα αναλάβει να προωθήσει τα συμφέροντα του συνόλου του κλάδου της ορυζοκαλλιέργειας και της μεταποίησής του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες.

Ένας ακόμα φιλόδοξος στόχος για την υπό σύσταση Οργάνωση, είναι πλέον και η ανάκτηση των χαμένων αγορών, καθώς και η αναζήτηση νέων, όπως δήλωσε στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έλενα Αλεξιάδου, ο κ. Κουϊμτζής. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η κατανάλωση ρυζιού στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου σε πέντε κιλά ανά άτομο ετησίως, η χώρα είναι αυτάρκης, ενώ το 80% των ποσοτήτων που εξάγονται κατευθύνονται, τα τελευταία χρόνια, στην αγορά της ...Τουρκίας.

«Η αλήθεια είναι ότι μας προβληματίζει και μας ανησυχεί έντονα το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών μας γίνονται σε μια μόνο αγορά, αυτή της Τουρκίας», επισημαίνει ο κ. Κουϊμτζής, που είναι και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ά Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι πριν από μερικά χρόνια οι παραγωγοί της περιοχής εξήγαγαν ρύζι σε διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρουμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, γεγονός που τους έδινε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές για το προϊόν. Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτή τη στιγμή γίνονται σοβαρές προσπάθειες να ανοίξουν οι "πόρτες" για τις αγορές των ΗΠΑ και των σκανδιναβικών χωρών, γεγονός που θα τους καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικούς. «Δυστυχώς, χάσαμε τις αγορές όπου είχαμε παρουσία, αφού αυτές στράφηκαν σε άλλες νέες ποικιλίες ρυζιού, τις στρόγγυλες, τύπου "Σελένιο" και είχαν μπει στον "πάγο" οι προσπάθειες για το άνοιγμα των νέων. Πλέον, βιομήχανοι και παραγωγοί συμπράττουμε και δημιουργούμε τη Διεπαγγελματική, το καταστατικό ίδρυσης της οποίας βρίσκεται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η ισχύς εν τη ενώσει για να πετύχουμε το καλύτερο για τον κλάδο και την βιωσιμότητά μας», δήλωσε.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι «πριν από 20 ημέρες πιάσαμε τα 33 λεπτά το κιλό για την ποικιλία "Japonica", που αφορά και στο 70% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα, από 22-23 λεπτά τo κιλό το προηγούμενο διάστημα. Πρόπερσι πουλούσαμε το "Japonica" στα 26 λεπτά/κιλό», υπογράμμισε ο κ. Κουϊμτζής.