Skip to main content
08 05 2015 | 08:48

Μοναδικό «μαξιλάρι» για τα εμπορεύματα το φθηνό δολάριο

Μοναδικό «μαξιλάρι» για τα εμπορεύματα το φθηνό δολάριο

Εβδομάδα των παθών ήταν αυτή που κλείνει σήμερα για τα αγροτικά εμπορεύματα. Με τεράστιους όγκους συναλλαγών, οι οποίες στην αρχή της εβδομάδας άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ, ειδικά για τα συμβόλαια σιταριού, τα σκαμπανεβάσματα ήταν τόσο έντονα, που μόνο για αιτίες στην πραγματική αγορά δεν θα πρέπει να ψάχνει κάποιος για την πορεία των τιμών των βασικών αγροτικών προϊόντων.

Αν δεχτούμε, λοιπόν, ότι όλες οι επιδράσεις στα συμβόλαια των εμπορευμάτων είναι αποτέλεσμα επενδυτικής πολιτικής μεγάλων hedge funds, τότε, με αυτή την αφετηρία, μπορούμε να δούμε «αφορμές» με βάση τις οποίες κινήθηκαν οι τιμές. Έτσι, η Δευτέρα και η Τρίτη σημαδεύτηκαν από πολύ μεγάλη πτώση στα συμβόλαια του αγελαδινού γάλακτος και του μαλακού σιταριού, ενώ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα φαίνεται ότι το σκληρό σιτάρι χάνει συνεχώς έδαφος, με πολύ έντονο ρυθμό. Την Τετάρτη το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι πήγαν κάπως καλύτερα, κυρίως λόγω του φθηνού δολαρίου, ενώ την Πέμπτη, η ανακοίνωση των κινεζικών αρχών για πολύ μεγάλη σοδειά καλαμποκιού το 2015, έριξε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές. Μην ξεχνάμε, ότι λόγω βιοαιθανόλης οι τιμές του καλαμποκιού και των ελαιούχων σπόρων είναι αλληλένδετες.

Σύμφωνα με το Agrimoney, ό,τι και να γίνει με τα εμπορεύματα, η άμεση εξάρτησή τους από την ισοτιμία του δολαρίου είναι αρκετή για να ωθήσει προς τα πάνω τη ζήτηση σε όλες τις διεθνείς αγορές, σε περίπτωση βέβαια που παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα έναντι του ευρώ. Αυτό όμως καθιστά ασύμφορο το σιτάρι ή το καλαμπόκι της Ε.Ε.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, οι τελευταίες εκτιμήσεις από το Κάνσας, τη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ σε παραγωγή σίτου, μιλούσαν για μερική άνοδο των αποδόσεων σε σχέση με πέρυσι, με μικρή διακύμανση ανά περιοχή (σ.σ. εκτίμηση από Benson Quinn Commodities). Νωρίτερα, τα συμβόλαια σίτου Ιουλίου διαπραγματεύονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, που είχε να τα δει η αγορά από το 2010. Η αιτία ήταν η διασπορά ειδήσεων για πολύ μεγάλα αποθέματα, που βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες των παραγωγών, κυρίως του Καναδά και τις ΗΠΑ.

Όμως το πρωί της Τετάρτης (ώρα Μεγάλης Βρετανίας), το Συμβούλιο Ποιότητας Σίτου των ΗΠΑ, έβγαλε εκτίμηση για το σκληρό χειμερινό σιτάρι του Κάνσας στα 34,3 μπούσελ ανά εκτάριο – χαμηλότερο από το περσινό 34,7 και τον μέσο όρο πενταετίας (42,5).

Πάντως, η ζήτηση από την Μέση Ανατολή και τις αραβικές χώρες καλά κρατεί. Η εβδομάδα σημαδεύτηκε από την αγορά-ρεκόρ της Τρίτης, που ίσως υποβοηθήθηκε από τις πολύ χαμηλές τιμές, όταν η Αίγυπτος αγόρασε 120.000 τόνους σκληρό σιτάρι με λιγότερα από 200 δολάρια τον τόνο (Ρωσία-Ρουμανία) και ακολούθησε το Ιράν, αγοράζοντας 25.000 τόνους από την Ουκρανία. Η Αλγερία έχει αναγγείλει διαγωνισμό για 50.000 τόνους σκληρό σιτάρι, μέχρι στιγμής.

Σε κανονικά επίπεδα ζήτησης κινείται η Ιαπωνία, που έχει ζητήσει 120.000 τόνους σιταριού για ζωοτροφή και 200.000 τόνους κριθαριού για ζωοτροφή.

Γάλα

Η τελευταία δημοπρασία (Δευτέρα) για το αγελαδινό γάλα ήταν απογοητευτική στο χρηματιστήριο GlobalDairyTrade. Οι τιμές άγγιξαν χαμηλό έξι ετών, λόγω των υψηλών αποθεμάτων παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ε.Ε. που φαίνεται να μην πτοείται, μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων.

Πάντως, οι τιμές, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά από τρεις διαδοχικές δημοπρασίες, δεν συμφέρουν τους παραγωγούς της Νέας Ζηλανδίας, που ουσιαστικά μέσω της Fonterra ελέγχουν το χρηματιτηριακό παιχνίδι στο γάλα. Ήδη οι συνέπειες άρχισαν να φαίνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με τις πρώτες συσκέψεις να έχουν ξεκινήσει τόσο από πλευράς παραγωγών (συνεταιρισμών) όσο και από πλευράς σούπερ-μάρκετ.