Skip to main content
28 01 2019 | 08:32

Μειώνεται η καλλιέργεια ρυζιού παρά την αύξηση της κατανάλωσης

Μειώνεται η καλλιέργεια ρυζιού παρά την αύξηση της κατανάλωσης

Μείωση της τάξης του 20% έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια ρυζιού στην Ευρώπη, παρότι η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 7%, λόγω της αύξησης των εισαγωγών από τρίτες χώρες, κυρίως την Καμπότζη και τη Μιανμάρ. Αυτά αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων από τους ομιλητές του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρυζιού «Το Ρύζι είναι η ζωή μας», που διοργανώθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη από τον Σύνδεσμο Ορυζόμυλων Ελλάδος .

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ρυζιού της Ιταλίας, Πάολο Καρρά, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των ευρωπαίων παραγωγών και μεταποιητών ρυζιού και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το ρύζι αποτελεί ένα από τα προϊόντα που «πλήρωσε» τους «εμπορικούς γάμους της ΕΕ με τρίτες χώρες». Όπως είπε, αυτές οι χώρες, παράγουν ρύζι σε φθηνότερες τιμές, και σε πολλές περιπτώσεις η ποιότητά του δεν ικανοποιεί τα υψηλά στάνταρτ των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προϊόντων. Εξήγησε, ότι στο ρύζι από τρίτες χώρες έχουν διαπιστωθεί υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βαρέων μετάλλων. Επισήμανε, ότι η ευρωπαϊκή ορυζοκαλλιέργεια – ορυζοβιομηχανία, αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες της Ασίας και εκτίμησε ότι θα ενταθεί, αφού, όπως είπε, στην αγορά της Ε.Ε όχι μόνο εισέρχεται το Βιετνάμ, αλλά επιχειρούν να αυξήσουν τις εξαγωγές και η Ινδία, η Ταϋλάνδη και η Αυστραλία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Ορυζόμυλων, Ερνέστο Μοργκάντο αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του Brexit, το οποίο, όπως είπε, μπορεί να προκαλέσει απώλειες 10 δισ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό της ΕΕ. «Σε περίπτωση ενός σκληρού Brexit, οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς το ευρωπαϊκό ρύζι θα πρέπει να ανταγωνιστεί το φθηνότερο μη ευρωπαϊκό στη βρετανική αγορά», είπε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ιταλίας, Μάριο Francese, επισήμανε ότι ακόμη και η επιβολή δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ, δεν θα μπορούσε να αντισταθμίσει τον ανταγωνισμό και σημείωσε ότι αποτελεσματική απάντηση θα μπορούσε να δοθεί μόνο με την αύξηση της κατανάλωσης, η οποία αυξήθηκε σε ποσοστό 7% στην τελευταία 10ετία, ωστόσο δεν αρκεί

Οι τρεις ομιλητές ανέφεραν ότι η καλλιέργεια ρυζιού στην Ευρώπη καταγράφηκε μειωμένη, σε ποσοστό 20% το 2018 και επισημάνθηκε ότι η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για επιβολή δασμών τα επόμενα τρία χρόνια, αναμένεται να στηρίξει την ευρωπαϊκή παραγωγή, με στόχο να καλύπτει πάνω από το 60% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης, όπως συμβαίνει σήμερα.

Μείωση 18,30% της καλλιέργειας ρυζιού στην Ελλάδα το 2018

Μειωμένη σε ποσοστό 18,30% καταγράφηκε η καλλιέργεια ρυζιού στην Ελλάδα το 2018, όπως είπε η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος, Γεωργία Κωστηνάκη, γεγονός που απέδωσε στη μείωση της παραγωγής κατά 64,22% της ποικιλίας indica, και αύξηση κατά 40,62% της παραγωγής japonica. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η 4η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον όγκο της παραγωγής ρυζιού, με ποσοστό συμμετοχής 5,49% (πρώτη είναι η Ιταλία, που παράγει το 52,2% της ευρωπαϊκής παραγωγής και ακολουθεί η Ισπανία με 25,8%) και τόνισε ότι η Ευρώπη καλύπτει τις ανάγκες σε ρύζι, σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 60%.

Όπως εξήγησε η Ελλάδα είναι μεν αυτάρκης σε ρύζι αλλά, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ζήτηση δεν καλλιεργούνται ποικιλίες που έχουν ζήτηση. Ειδικότερα, στην Ελλάδα κυριαρχεί η ποικιλία «Καρολίνα», καλλιεργείται περισσότερο η ποικιλία «Japonica» και έχει μειωθεί η παραγωγή του «Indica», δηλαδή του ρυζιού τύπου barboiled, για το οποίο υπάρχει όμως υψηλή ζήτηση στη βόρεια Ευρώπη. «Αυτή την αγορά πρέπει να αξιοποιήσουν οι Έλληνες παραγωγοί για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους που ως σήμερα κυρίως κατευθύνονται στην Τουρκία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής», είπε η κ. Κωστηνάκη.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Κωστηνάκη, σήμερα καλλιεργούνται 416.000 εκτάρια, με τη συνολική παραγωγή να ανέρχεται σε 2,8 εκατ. τόνους ετησίως (75% japonica, στο οποίο η ΕΕ είναι αυτάρκης και 25% indica, στο οποίο παρατηρείται η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων).

Σε 245.000 στρέμματα εκτείνεται η καλλιέργεια ρυζιού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο νομό Θεσσαλονίκης, όπως επισήμανε στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γερακίνα Μπισμπινά, υπογραμμίζοντας, ότι ππρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό brand name του ρυζιού της περιοχής και να ενισχυθούν οι νέοι αγρότες. «Έχουμε ανάγκη από καινοτόμες προτάσεις», είπε και πρόσθεσε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας προσφέρει 25% στο συνολικό ΑΕΠ της, ενώ ανέρχεται στο 26% του πανελλαδικού αγροδιατροφικού ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης υπογράμμισε την ανάγκη ο πρωτογενής τομέας, σε συνέργεια με τον δευτερογενή, να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τόνισε πως πρέπει να τεθεί ως στόχος η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Εξάλλου, την ανάγκη η ανάπτυξη της παραγωγής ρυζιού να στηριχθεί στην ποιότητα, μέσω του εκσυγχρονισμού των αγροτικών μηχανημάτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Kouimtzis Group, Αθανάσιος Κουιμτζής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αύξηση της παραγωγής περνά μέσα από την αποδοτικότερη χρήση της γης».