Skip to main content
19 10 2015 | 11:37

Με 21 λεπτά το κιλό πληρώνει το κριθάρι για βύνη η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης

Με 21 λεπτά το κιλό πληρώνει το κριθάρι για βύνη η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης

Η συμβολαιακή γεωργία στη Ροδόπη κερδίζει κάθε χρόνο και περισσότερους αγρότες-καλλιεργητές, με τη «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε» να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με αφορμή ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου από τη Ζυθοποιία και τη BASF Ελλάς στην Κομοτηνή για το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού – βυνοποίησης που εφαρμόζεται στην περιοχή της Ροδόπης τα τελευταία χρόνια, ο γεωπόνος - συνεργάτης της Ζυθοποιίας, Χρήστος Καβούνης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτιμώντας τα οφέλη τόσο για την εταιρεία όσο και τον παραγωγό.

Μεταξύ αυτών, το γεγονός ότι οι συμβαλλόμενοι εκ των προτέρων με την εταιρεία παραγωγοί, γνωρίζουν σε ποιες τιμές θα πουλήσουν το προϊόν τους και ότι θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση της παραγωγής τους.

Από την άλλη μεριά, η εταιρεία εξασφαλίζει ποιότητα και ροή πρώτης ύλης, ενώ ο καταναλωτής γνωρίζει την προέλευση του προϊόντος που καταναλώνει σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας. «Τα κέρδη από όλη αυτή την διαδικασία μένουν εδώ και επενδύονται στην περιοχή. Σε άλλη περίπτωση θα εισαγάγαμε βύνη από το εξωτερικό, τώρα παράγουμε την δική μας βύνη, οπότε όλος αυτός ο κύκλος εργασιών μετατρέπεται σε αγροτικό εισόδημα», τονίζει ο κ. Καβούνης.

«Έχουμε μελετήσει όλη την διαδικασία της παραγωγής πάνω στα πραγματικά της κόστη και δίνουμε μία πολύ καλή τιμή, 21 λεπτά το κιλό για το παραδοτέο κριθάρι στον χώρο του εργοστασίου και 20 λεπτά σε εγκαταστάσεις τρίτων. Πιστώνουμε τον σπόρο στον παραγωγό, που κοστίζει 60 λεπτά το κιλό, μέχρι την παράδοση της παραγωγής του. Υπάρχει φυτοπροστασία με συγκεκριμένο μυκητοκτόνο για τις ασθένειες και προωθούμε την άμεση πληρωμή του παραγωγού στον εταιρικό του λογαριασμό», υπογραμμίζει.

Υποχρέωση των παραγωγών είναι να καλλιεργούν σύμφωνα με πρότυπα και τα ποιοτικά στάνταρ της επιχείρησης που είναι πιστοποιημένη με το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής, κατά ISO 212. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις του κριθαριού καλύπτουν όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ) και φθάνουν μέχρι και την Θεσσαλονίκη αγγίζοντας την φετινή καλλιεργητική περίοδο τα 30.000 στρέμματα. Οι συμβαλλόμενοι φθάνουν τους 450 έως 500 παραγωγούς, χωρίς να μπαίνει από την εταιρεία πλαφόν ως προς τους ενδιαφερόμενους να συνάψουν νέα συνεργασία. «Παρά την κρίση, δεν κλεινόμαστε στο καβούκι μας», λέει ο κ. Καβούνης, «και αυτό που είναι να κάνουμε το κάνουμε χωρίς να επηρεαζόμαστε από άλλες καταστάσεις». Οι παραγωγοί ξέρουν ότι μπορούν να επενδύουν με ασφάλεια και σιγουριά στην συμβολαιακή γεωργία και εμείς δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν που θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ