Skip to main content
14 11 2016 | 09:54

Για παραβίαση ήδη ειλημμένων αποφάσεων σχετικά με τον πιστοποιημένο σπόρο για τη συνδεδεμένη ενίσχυση κάνει λόγο ο ΣΕΣΣΠ

Για παραβίαση ήδη ειλημμένων αποφάσεων σχετικά με τον πιστοποιημένο σπόρο για τη συνδεδεμένη ενίσχυση κάνει λόγο ο ΣΕΣΣΠ

"Παράτυπη" χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για πιστοποιημένο σπόρο στα 12 κιλά ανά στρέμμα για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο σκληρό σιτάρι, ο Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων (Σ.Ε.Σ.Σ.Π.). Ο Σύλλογος ζητά να επανεξεταστεί το ζήτημα σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους με δεδομένο ότι, όπως αναφέρει, υπάρχουν "ήδη ειλημμένες αποφάσεις και νόμιμα από το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρωμένες, για το χώρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων (σχ. ΦΕΚ 3393/17-12-2014) όπου επίσημα οριζόταν ότι από την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017 ως και το 2020, η υποχρέωση χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου θα ανέρχεται στα 16 κιλά το στρέμμα".

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΣΣΠ

Σε συνέχεια της αδιάλειπτης προσπάθειας που σαν Φορέας, καταβάλλουμε, ως προς την προώθηση, ανάδειξη, υποστήριξη του ελληνικού Πιστοποιημένου Πολ/στικου Υλικού και τη στήριξη της εγχώριας αγοράς, ερχόμαστε να καταγγείλουμε την από 10-11-2016 παράτυπη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου που απαιτείται για να λάβουν οι παραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση τόσο στο σκληρό σιτάρι όσο και στα κτηνοτροφικά ψυχανθή.

Με την αιφνίδια και χωρίς καμία προηγουμένη συζήτηση, με τον παραγωγικό και επιχειρηματικό κλάδο του ευρύτερου αγροτικού τομέα το υπουργείο προχώρησε χθες σε μία αναχρονιστική απόφαση αναθεωρώντας προηγούμενες ήδη ειλημμένες αποφάσεις και νόμιμα από το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρωμένες, για το χώρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων (σχ. ΦΕΚ 3393/17-12-2014) όπου επίσημα οριζόταν ότι από την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017 ως και το 2020, η υποχρέωση χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου θα ανέρχεται στα 16 κιλά το στρέμμα.

Ως Ελληνικές Σποροπαραγωγικές Επιχειρήσεις, έχοντας σαφή προσανατολισμό στις ελληνικές ποικιλίες σπόρων όπου αυτό είναι δυνατόν, επεκτείνουμε το σποροπαραγωγικό μας πρόγραμμα κάθε χρόνο, αξιοποιούμε απευθείας τα ελληνικά σποροπαραγωγικά προϊόντα και τα προωθούμε στους Έλληνες αγρότες.

Για δεκαετίες παραμένουμε , πιστοί στο όραμα μας για χρήση ελληνικού πιστοποιημένου σπόρου για τη σπορά όλης της χώρας με πιστοποιημένο Πολ/στικό Υλικό ελληνικής παραγωγής. Αγωνιζόμαστε καθημερινά σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον λόγω της γενικότερης κρίσης. Το υπουργείο έρχεται να δώσει ένα νέο χτύπημα σε υγειές επιχειρήσεις που συνεχίζουν παρά τις αντιξοότητες να επιχειρούν στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα και ως οι ιθύνοντες όφειλαν να γνωρίζουν, οι επιχειρήσεις μας προχωρούν σε ένα σχεδιασμό βάθους τουλάχιστον 5/ετίας αναφορικά με τις ποσότητες σπόρων που θα χορηγήσουν προχωρούν στη σύναψη συμφωνιών και στην προετοιμασία των καλλιεργητικών περιόδων παραδειγματικά στην παρούσα καλλιεργητική περίοδο έχει ήδη γίνει σχεδιασμός μέχρι το 2020 αλλά με τα υπάρχοντα δεδομένα με αυτά που το Υπουργείο μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα αλλάξουν και μας παρότρυνε να προχωρήσουμε σε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, συμφωνίες και επενδύσεις. Η εν λόγω επιλογή θα, εγκλωβίσει την εγχώρια παραγωγή σκληρού σίτου, αλλά και κτηνοτροφικών ψυχανθών για τα οποία αναπτύσσεται τεράστια ζήτηση στις διεθνείς αγορές, και τα οποία καταδικάζει σε εξαφάνιση. Οδηγεί αμφότερα τα προϊόντα σε καλλιέργειες χαμηλών εισροών και αποδόσεων , μέτριας ποιότητας συρρικνώνοντας τα επίπεδα της ελληνικής παραγωγής και παράγοντας προϊόντα ποιοτικά υποβαθμισμένα για τα οποία η παγκόσμια αγορά θα αντιδράσει ανάλογα στη διαμόρφωση ζητουμένων ποσοτήτων και τιμών.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η απόφαση αυτή κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση καθώς πλήττει ευθέως μια αναπτυξιακή δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα, σε μια περίοδο που το κύριο σύνθημα της κυβέρνησης είναι η στροφή προς τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Επιχειρείται η υποβάθμιση της εγχώριας παραγωγής και ο φυσικός εξανδραποδισμός της, την ώρα που η αύξηση της προτείνεται ως η μόνη λύση για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Απαιτούμε συνεπείς και οργανωμένες αποφάσεις, προσφέραμε και προσφέρουμε την αμέριστη συνεργασία και βοήθεια μας συνεπικουρώντας κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια των κρατικών φορέων. Απαιτούμε όμως σεβασμό. Αρνούμαστε να δεχτούμε τον συνεχή πολιτικό εμπαιγμό. Αρνούμαστε να συναινέσουμε στην ανεύθυνη προσπάθεια καταστροφής της ελληνικής παραγωγής και του αγροτικού τομέα, εν γένει.

Επιφυλασσόμενοι για τη χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματος μας.