Skip to main content
27 03 2020 | 12:07

Ανεβάζει τις προβλέψεις του σε επίπεδα ρεκόρ για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών και σπόρων το IGC

Ανεβάζει τις προβλέψεις του σε επίπεδα ρεκόρ για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών και σπόρων το IGC

Σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ αύξησε τις προβλέψεις του το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών και Σπόρων (IGC-International Grains Council) κατά τη χθεσινή μηνιαία έκθεσή του.

Σύμφωνα με την έκθεση η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών (σκληρό και μαλακό σιτάρι και κριθάρι), καλαμποκιού (και σόργου), σόγιας, ελαιοκράμβης και ρυζιού για την περίοδο 2019/20 θα φτάσει τους 2.162 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω αύξησης στο καλαμπόκι (1.160 εκατ. τόνοι, από 1.120 εκατ. την προηγούμενη σεζόν, αλλά κάτω από την κατανάλωση του 1,17 δισ. τόνων). Η πρόβλεψη για το αμερικάνικο καλαμπόκι είναι στα 345 εκατ. τόνους, έναντι 366 εκατ. τόνων την περίοδο 2018/19. Ρεκόρ θα σημειώσει η παγκόσμια παραγωγή κριθαριού, λόγω της αύξησης της παραγωγής σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ουκρανία.

Αυξημένη κατά 1% θα είναι και η ετήσια κατανάλωση για όλα τα προϊόντα, που περιλαμβάνει η έκθεση, στους 2.188 εκατ. τόνους. Ταυτόχρονα, τα παγκόσμια αποθέματα συρρικνώνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Το συμβούλιο εκτιμά την παραγωγή σίτου της περιόδου 2020/21 στα 768 εκατομμύρια τόνους, από τα 763 εκατομμύρια της προηγούμενης σεζόν και πάνω από την κατανάλωση που φτάνει τα 760 εκατομμύρια.

Κατά 1% προβλέπεται να αυξηθεί η συνολική καλλιεργούμενη έκταση με σιτάρι σε όλο τον κόσμο την περίοδο 2020/21 φτάνοντας τα 218 εκατ. εκτάρια. Ο υγρός καιρός διέκοψε τις φθινοπωρινές σπορές σε οριμένες περιοχές της Ε.Ε., κυρίως σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία. Στην Ουκρανία παρατηρείται, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών, σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων με σιτάρι, αλλά στη Ρωσία υπάρχει αύξηση.

Η σπορά στις ΗΠΑ, πρακτικά, έχει ολοκληρωθεί, με την καλλιεργούμενη έκταση να παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η παγκόσμια έκταση με ελαιοκράμβη αυξάνεται κατά 3% σε σχέση με την περίοδο 2019/20, κυρίως λόγω επέκτασης της καλλιέργειας σε Ε.Ε. και Μαύρη Θάλασσα.

Η εκτίμηση του Συμβουλίου για την παγκόσμια παραγωγή σόγιας παραμένει στο επίπεδο των 341 εκατ. τόνων, μειωμένη κατά 5%, κυρίως λόγω της κατακόρυφης πτώσης στις ΗΠΑ. Η κατανάλωση σόγιας θα μείνει αμετάβλητη. Με μία συγκρατημένη αύξηση της εκτίμησης για τις παραδόσεις στην Κίνα και μείωση της εκτίμησης για άλλες χώρες-εισαγωγούς, η πρόβλεψη για το εμπόριο σόγιας θα παραμείνει στους 151 εκατ. τόνους, όπως και την προηγούμενη χρονιά.

Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2020/21 θα αυξηθεί σε 509 εκατομμύρια τόνους, σε σχέση με τα 499 εκατομμύρια της προηγούμενης περιόδου.

Σχόλια

Οι περιορισμοί στις μεταφορές που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη διανομή αγροτικών προμηθειών όπως οι σπόροι προς σπορά και τα λιπάσματα και να διαταράξουν την εαρινή δραστηριότητα, αναφέρει το IGC. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι οι φυτεύσεις θα ολοκληρωθούν κανονικά, προσθέτει.

«Ενώ ορισμένα προϊόντα γνώρισαν μια απότομη ανοδική πορεία στη βραχυπρόθεση ζήτηση, ειδικά τα τρόφιμα με βάση το ρύζι και το σιτάρι, οι φθίνουσες οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα για βιομηχανικά προϊόντα όπως αιθανόλη και άμυλο με βάση το καλαμπόκι», εκτιμά το IGC.