Skip to main content
28 11 2016 | 08:00

Ο κρόκος Κοζάνης δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

Ο κρόκος Κοζάνης δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

Για τα μοναδικά οφέλη του κρόκου Κοζάνης, τις συνεργασίες του Συνεταιρισμού με την Κίνα, τις εξαγωγές, αλλά και τη δραστηριοποίηση μιας νέας γενιάς μορφωμένων παραγωγών στην καλλιέργεια του μοναδικού αυτού φυτού, μίλησε ο κ. Νίκος Πατσιούρας, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κρόκου Κοζάνης στην εφημερίδα Ηellenic Mail.

Mail: Κύριε Πρόεδρε, μιλήστε μας για την δραστηριότητα σας, για τον συνεταιρισμό σας, και βεβαίως για τις δραστηριότητες σας οι οποίες είναι προφανές ότι σπάνε τα σύνορα της Ελλάδας.

Νίκος Πατσιούρας: Εγώ είμαι Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κρόκου Κοζάνης εδώ και δεκαεπτά χρόνια, έχουμε κάνει αρκετές ενέργειες ώστε να βελτιώσουμε το όνομα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να μάθει δηλαδή ο κόσμος τον κρόκο Κοζάνης.

Έχουμε κάνει αρκετές συσκευασίες του κρόκου σε συσκευασμένο προϊόν, παλιά πουλούσαμε χύμα, έχουμε κάνει και καινοτόμες δράσεις όπως τα ροφήματα, με άλλη εταιρία ιδιωτική η οποία επένδυσε για πρώτη φορά σε Συνεταιρισμό όπως είναι ο δικός μας, έχουμε κάνει αρκετές δηλαδή, προσπάθειες για να αναδείξουμε αυτό το προϊόν σε όλη τη Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Μ.: Θα θέλατε να μας δώσετε μια εικόνα του ποιες είναι οι αγορές σας;

Ν.Π.: Οι αγορές είναι σε όλο τον κόσμο από Αμερική μέχρι Αυστραλία, μέχρι Ιαπωνία και Κίνα.

Μ.: Υπάρχουν κάποιες αγορές που έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα οικονομικά μεγέθη είναι πιο σημαντικά που αξίζει να αναφέρουμε;

Ν.Π.: Η Αμερική είναι η πιο μεγάλη αγορά για εμάς, η εταιρία δηλαδή που συνεργαζόμαστε. Και τώρα πιστεύουμε ότι μια καινούρια κινέζικη εταιρία που συνεργαζόμαστε, πάντα συσκευασμένο μιλάμε, η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει ότι μελλοντικά θα έχουμε μεγάλες ποσότητες και πιστεύω να μεγαλώσουν και οι εξαγωγές.

Μ.: Από την στιγμή που οι απαιτήσεις και το ενδιαφέρον ουσιαστικά μεγαλώνει και εξελίσσεται πώς σκέφτεστε εσείς να ανταποκριθείτε σε αυτές τις απαιτήσεις;

Ν.Π.: Αν λάβετε υπόψη το ότι παλιότερα δίνανε δύο τόνους και τώρα φτάσανε στους τεσσεράμισι, έχουμε ένα τρόπο ώστε τους παραγωγούς να τους πείθουμε να βάλουν κρόκο, αλλά και πολλές φορές να τους λέμε σταματήστε γιατί μέχρι εδώ μπορούμε να πουλήσουμε, έχουμε γενικά μια συνεννόηση με τους παραγωγούς χρόνια τώρα και προσπαθούμε να φέρουμε μια ισορροπία όσον αφορά τις ποσότητες. Αν αυτά που σας είπα με τους κινέζους αποδώσουν πιστεύουμε ότι θα δώσουν πάλι μια κινητικότητα. Ήδη έχουν μπει πάρα πολλοί νέοι μέσα για να εξελίξουν περισσότερο την παραγωγή.

Μ: Και αυτό θα βοηθήσει και στο ζήτημα της απασχόλησης έτσι;

Ν.Π.: Εννοείται, όταν σας λέω νέοι, μπαίνουν άνθρωποι μορφωμένοι, παιδιά που όλα έχουν βγάλει Πανεπιστήμιο, έχουμε γίνει ο συνεταιρισμός των πολύ μορφωμένων ανθρώπων, γιατί πραγματικά έρχονται νέοι που δεν μπορούν να βρουν αλλού δουλειά και βρίσκουν κάποιο αποκούμπι στο να καλλιεργήσουν τον κρόκο.

Μ.:Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ο κρόκος Κοζάνης.

Ν.Π.: Ο Κρόκος είναι ένα προϊόν που μας έλεγαν παλιά ότι δεν ξέρετε τι έχει. Ήδη εμείς το διαπιστώνουμε καθημερινώς με τις εργασίες που κάνουν τα Πανεπιστήμια όσο αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες στον άνθρωπο. Είναι ένα προϊόν καταρχήν πάρα πολύ αντιοξειδωτικό και αυτό συμβάλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και όλες αυτές τις παθήσεις που λέμε, από το Αλτσχάιμερ, τη χοληστερίνη, όλες αυτές τις παθήσεις από ό,τι μου λένε οι καθηγητές, προέρχεται από τη καλή κυκλοφορία του αίματος που σε αυτό συμβάλει βέβαια, ο κρόκος που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τις φλέβες.

Μ.: Υπάρχει κάποιος περιορισμός στην δόση;

Ν.Π: Κοιτάξτε οι καθηγητές που κάνουν τις έρευνες μας λένε ότι το 0,25 την ημέρα, δηλαδή το ¼ από το φακελάκι της σκόνης, όσοι γνωρίζουν τον κρόκο καταλαβαίνουν τι λέω, αν πάρουν το μισό από το φακελάκι σε ένα μπουκάλι νερό ή σε ένα ποτήρι νερό, είναι μια καλή δόση την ημέρα για να μπορέσουν με μια συνεχόμενη χρήση να προστατευτούν από όλα αυτά που είπαμε.

Μπορεί να ρίξει το μισό φακελάκι μέσα στο ποτήρι, στην αρχή θα του φανεί λίγο σαν ιώδιο, αλλά το συνηθίζει μετά. Αν μπορεί να κάνει μια εξέταση αίματος στην αρχή και με μια χρήση των δεκαπέντε – είκοσι ημερών θα καταλάβει πάρα πολλά πράματα, χωρίς να του πούμε εμείς που κάνει καλό, θα το καταλάβει από τις εξετάσεις του αίματος.

Πηγή: thehellenicmail.gr