Skip to main content
04 03 2018 | 09:00

Να αυξηθεί από το 0,2% στο 0,8% η περιεκτικότητα σε τετραϋδροκαναβιννόλη ζήτησε για τη βιομηχανική κάνναβη ο Μπαλαούρας

Να αυξηθεί από το 0,2% στο 0,8% η περιεκτικότητα σε τετραϋδροκαναβιννόλη ζήτησε για τη βιομηχανική κάνναβη ο Μπαλαούρας

Με αφορμή τη συζήτηση και την ψήφιση στη Βουλή του νέου νόμου για την αδειοδότηση επενδύσεων στην παραγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε κατά την ομιλία μία πρόταση, που είναι πολύ ενδιαφέρουσα: «Όσον αφορά τη βιομηχανική κάνναβη, η οποία παρεμπιπτόντως έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και έχει μονάδες παραγωγής από τον Έβρο έως την Κρήτη, πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα. Σήμερα επιτρέπεται το 0,2% της τετραϋδροκανναβινόλης, ενώ θα μπορούσε να είναι μέχρι το 0,8%, προκειμένου να επιτρέπεται η παραγωγή βρώσιμων προϊόντων.»

Όσον αφορά την φαρμακευτική κάνναβη, ήταν από τους πρώτους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν αυτή την προοπτική και μάλιστα είχε δημοσιεύσει νωρίτερα τα παρακάτω στοιχεία για το νέο νόμο, που απλοποιούν το περιεχόμενό του:

  1. Πλέον, φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν να παράγουν, να μεταφέρουν, να αποθηκεύουν, να επεξεργάζονται ποικιλίες κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L(περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη άνω του 0,2%), για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Η έγκριση για τη δραστηριότητα παρέχεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και είναι αμεταβίβαστη, ενώ αποκλείονται οι αναθέσεις, οι εργολαβίες σταδίων της γραμμής παραγωγής. Η ευθύνη για την τήρηση των συμφωνηθέντων αναλαμβάνεται και αναζητείται εφόσον προκύψει ζήτημα από συγκεκριμένα πρόσωπα.
  2. Εντός της Ελλάδας, τα προϊόντα θα διατίθενται μόνο στο κρατικό μονοπώλιο, μέσω του οποίου θα χορηγούνται στους ασθενείς.
  3. Επιτρέπονται οι εξαγωγές των παραγόμενων προϊόντων, οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα με συγκεκριμένη διαδικασία και από συγκεκριμένα σημεία εξόδου σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά.
  4. Επιτρέπονται μόνο καθετοποιημένες μονάδες, με ελάχιστη έκταση τα τέσσερα (4) στρέμματα. Η παραγωγή θα είναι απολύτως ελεγχόμενη και δεν υπάρχει ανάγκη μετακίνησης των πρώτων υλών. Όλα θα συμβαίνουν «εντός των τειχών». Μόνο συσκευασμένα προϊόντα θα βγαίνουν εκτός των εγκαταστάσεων.
  5. Διασφαλίζονται αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές και πρότυπα στην καλλιέργεια και την παραγωγή των προϊόντων. Τα κλειστά θερμοκήπια, αν και αυξάνουν τον προϋπολογισμό της επένδυσης, είναι αναγκαία ώστε οι συνθήκες παραγωγής του φυτού να είναι απολύτως ελεγχόμενες αλλά και για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας των εκτάσεων.
  6. Όλη η γραμμή παραγωγής, από την παραγωγή του φυτού, μέχρι τη μεταποίηση και τη συσκευασία του, θα είναι αυστηρά περιορισμένη σε συγκεκριμένο χώρο, με μέτρα ελέγχου και ασφάλειας (περιφράξεις, κάμερες, φωτοκύτταρα) που θα πιστοποιούνται από τα τοπικά Α.Τ. Όλο το σύστημα καλλιέργειας και παραγωγής προσαρμόζεται ώστε να διευκολύνεται ο κρατικός έλεγχος και να μη διαφεύγουν πρώτες ύλες και προϊόντα εκτός του πλαισίου διάθεσης της φαρμακευτικής κάνναβης.
  7. Σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να απαγορεύεται η εισαγωγή, διάθεση και εξαγωγή πρώτων υλών κάνναβης από τους ιδιώτες.
  8. Ετησίως θα πραγματοποιείται επανέλεγχος τήρησης όλων των προβλεπόμενων όρων και προϋποθέσεων.
  9. Λεπτομέρειες σχετικά με τη χορήγηση της έγκρισης, την υποβολή των δικαιολογητικών, τα παράβολα, τις προδιαγραφές παραγωγής, μεταποίησης, φύλαξης και ασφάλειας, την εισαγωγή των σπόρων, τους τακτικούς και έκτακτους ελέγχους και άλλα σχετικά θέματα θα ρυθμιστούν με Υπουργικές Αποφάσεις.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μπαλαούρα σχετικά με το νέο νόμο για την φαρμακευτική κάνναβη, την 1η Μαρτίου:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αισθάνομαι ικανοποιημένος και λίγο παραπάνω χαρούμενος, διότι στην τόλμη αυτή που κάνουμε σήμερα να φέρουμε αυτό το νομοσχέδιο συνέβαλα κι εγώ με Ερωτήσεις αλλά και με κινήσεις, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως, τολμούμε να επαναφέρουμε -θα έλεγα- τη θέση αλλά σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό στο οποίο είχε σταματήσει η χώρα μας και τη δεκαετία του ’30 στην πρώτη φάση, με κάποια σκευάσματα για φαρμακευτική κάνναβη και στη δεκαετία του ’50 για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης.

Σήμερα βέβαια με εντυπωσίασε η στροφή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στην Επιτροπή είχε δώσει θετικά σημάδια ότι θα το ψηφίσει, κάνοντας και κάποιες παρατηρήσεις. Μάλιστα, στην τοποθέτησή μου στην Επιτροπή, το τόνισα αυτό σαν θετικό βήμα. Σήμερα φαίνεται ότι τράβηξαν τα αυτιά του εισηγητή και άλλων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όχι θα έλεγα επειδή σέρνονται από συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, αλλά μπήκαν σε μια άλλη φάση, που οι ίδιοι συντηρούν αυτά τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

Θα ήθελα να τονίσω τις πολύ θετικές τοποθετήσεις των συναδέλφων από το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ και κάπως από τους Κεντρώους, αν και με μπέρδεψαν στο διά ταύτα. Παρακαλώ το διά ταύτα να το δείτε ξανά. Κάνατε μια πολύ καλή ομιλία, αλλά το χαλάσατε στο τέλος. Δεν συμβαδίζει η ομιλία σας με το διά ταύτα. Μην φοβόσαστε! Φοβάστε ακόμα! Φοβάστε και δεν βλέπετε τις ιδιότητες της θεραπευτικής κάνναβης. Καχεξία, ανορεξία, επιληψία, πόνος, ναυτία, εμετοί από χημειοθεραπείες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμα και Αλτσχάιμερ. Πολλούς από εμάς θα μας βοηθήσει μάλιστα, λόγω ηλικίας!

Ήδη έχουμε προχωρήσει σε δυνατότητα συνταγογράφησης για φάρμακα που εμπεριέχουν κάνναβη. Αυτά όμως τα φάρμακα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι εισαγόμενα. Δηλαδή θα πληρώσει ο Έλληνας πολίτης, θα πληρώσει το ελληνικό κράτος για εισαγωγές φαρμάκων, ενώ οι άλλες έξυπνες χώρες -όλες σχεδόν στην Ευρώπη, εκτός από τρεις – τέσσερις το πολύ- κάνουν καλλιέργεια και παραγωγή κάνναβης ή εξάγουν.

Το Ισραήλ είναι μια χώρα η οποία δεν έχει τα δικά μας πλεονεκτήματα. Δεν έχει νερό και έχει καυτό ήλιο, σε αντίθεση με εμάς που έχουμε ηλιοφάνεια, αλλά σε κατάσταση πάρα πολύ καλή. Κάνει μεγάλες εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως σας είπα, η πρωτοπόρος είναι η Ισπανία, μετά η Γερμανία και η Ιταλία. Μην αναφέρω άλλα κράτη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από το μισό των πολιτειών της χώρας αυτής έχουν την καλλιέργεια και την παραγωγή ακόμα και ευφορικής κάνναβης. Ο Καναδάς, επίσης, έχει ένα πρωτοποριακό σύστημα. Να τα ψάξουμε λιγάκι αυτά τα πράγματα. Μην ερχόμαστε εδώ και γεμίζουμε φοβίες την κοινωνία, στην οποία έτσι κι αλλιώς έχετε καλλιεργήσει τέτοια συντηρητικά αντανακλαστικά.

Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και για ποιότητα και για ποσότητα.

Θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση. Υπάρχουν εταιρείες καλλυντικών -δεν αφορά την κάνναβη- οι οποίες εισάγουν από την Ολλανδία ρίγανη για τα καλλυντικά τους. Δεν αγοράζουν από την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να μαζεύουν αρκετή ρίγανη. Θα πρέπει να πηγαίνουν σε κάθε χωράφι.

Παρόμοιο πράγμα είναι και αυτό που θέλουμε να κάνουμε και να αποφύγουμε αυτό το οποίο γίνεται με τη ρίγανη: εισαγωγές, «μαύρη αγορά» κ.λπ.

Πολλοί λένε, κυρίως η συντηρητική πλευρά της Χρυσής Αυγής και εν μέρει της Νέας Δημοκρατίας, δεν θέλω να την ταυτίσω, αλλά και του ΚΚΕ, από άλλη πλευρά, αλλά πάντως συντηρητική, ότι είναι προθάλαμος για τα ναρκωτικά. Από ποιες μελέτες και έρευνες προκύπτει αυτό; Από πού προκύπτει; Ακριβώς το αντίθετο προκύπτει για τα ναρκωτικά, εάν και εφόσον επιτραπεί η κάνναβη.Κάνουμε προσεκτικά βήματα. Πολλοί από εμάς θέλουν τολμηρότερα βήματα. Πάντως είναι προσεκτικά. Όμως πρέπει στην πορεία, κύριοι Υπουργοί, να δούμε βελτιώσεις.

Να ψηφίσουμε σήμερα αυτόν το νόμο και στην πορεία να φτιαχτεί ενιαίος κεντρικός φορέας που θα ελέγχει, θα προωθεί προς εξαγωγές και θα πιστοποιεί τη φαρμακευτική κάνναβη.

Το τελικό προϊόν είναι ένα ερώτημα. Πολλοί το ανέφεραν. Ακόμα και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε κάτι για τους αγρότες, ενώ άλλοι συνάδελφοί μας από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για τους σπόρους. Πραγματικά πρέπει να δούμε τις ελληνικές ποικιλίες πώς θα τις αναδείξουμε, για να έχουμε βέλτιστα αποτελέσματα και όχι εισαγόμενα πράγματα.

Όσον αφορά την αποποινικοποίηση της απλής χρήσης κάνναβης, υπάρχει κάτι το τραγελαφικό με το οποίο καλλιεργούν τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Ποιο είναι αυτό; Πιάνουν έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ελάχιστα γραμμάρια ευφορικής κάνναβης. Τον συλλαμβάνουν, τον ταλαιπωρούν, εκτίθεται στην τοπική κοινωνία ή σε άλλες κοινωνίες, αν είναι υπάλληλος μπορεί να χάσει τη θέση του και το αποτέλεσμα είναι να απαλλάσσεται από το δικαστήριο. Αυτά πρέπει κάποια στιγμή να τα δούμε.Ένα άλλο θέμα είναι η άρση των ποινικών ταλαιπωριών και διώξεων του kannabishop. Έκαναν εισαγωγή ρούχων νόμιμα από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τον Καναδά και δεν ξέρω από πού αλλού, τους πήραν όλα τα εμπορεύματα και τους ταλαιπωρούν ακόμα ποινικά. Αυτά πρέπει να τα λύσουμε. Εάν δεν τα λύσουμε εμείς, δεν θα τα λύσει καμία άλλη Κυβέρνηση.

Όσον αφορά τη βιομηχανική κάνναβη, η οποία παρεμπιπτόντως έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και έχει μονάδες παραγωγής από τον Έβρο έως την Κρήτη, πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα. Σήμερα επιτρέπεται το 0,2% της τετραϋδροκανναβινόλης, ενώ θα μπορούσε να είναι μέχρι το 0,8%, προκειμένου να επιτρέπεται η παραγωγή βρώσιμων προϊόντων.Τέλος, στις άδειες που θα δώσουμε, να υπάρχει ρήτρα, πέραν της φορολογίας που θα πληρώνει κάθε επιχείρηση. Γιατί υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά ειδική φορολογία-τέλη για την τοπική περιοχή που γίνεται η μονάδα και για τα σχολεία και για τα πανεπιστήμια.

Κάνω έκκληση και στις άλλες δυνάμεις του Κοινοβουλίου λέγοντας ότι αυτό είναι ένα νομοθέτημα τολμηρό. Πρέπει να το τολμήσουμε όλοι μας και όχι μόνο ένα κόμμα ή δύο ή τρία κόμματα.»