Skip to main content
24 03 2015 | 08:48

Το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών αυξάνεται συνεχώς

Το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών αυξάνεται συνεχώς

Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που ασχολούνται με τα φαρμακευτικά φυτά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στροφής του ανθρώπου τα τελευταία χρόνια, προς τη βιολογική γεωργία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, φαρμακευτικά φυτά είναι αυτά, τα οποία περιέχουν σε ένα η περισσότερα όργανά τους, κάποια συστατικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς ή αποτελούν πρώτη ύλη για φαρμακευτικά παρασκευάσματα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, Δρ. Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από μίγματα διαφόρων «θεραπευτικών» βοτάνων εγχώριων αλλά κυρίως εισαγόμενων από την Ελβετία, τη Γερμανία, και την Βουλγαρία.

H αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, Δρ. Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου.

Στη χώρα μας, όπως εξηγεί η ίδια, «η συστηματική και εκτεταμένη καλλιέργεια των φαρμακευτικών φυτών είναι πολύ περιορισμένη και αυτό οφείλεται, αφενός μεν στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί για τη διάθεση των προϊόντων τους στις αγορές του εσωτερικού και κυρίως του εξωτερικού τις οποίες δεν γνωρίζουν, αφετέρου δε στην έλλειψη γνώσεων πάνω στην τεχνική καλλιέργειάς τους».

Στην Γερμανία, το 50% των φαρμακευτικών παρασκευασμάτων έχουν φυτική προέλευση.

Το θέμα της ανάπτυξης της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα αφορούσε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, στις 19 Μαρτίου, όπου ειπώθηκαν σημαντικά στοιχεία τόσο για την παραγωγή όσο και για το μέλλον που έχει στη χώρα μας.

«Πρέπει να είναι έξυπνη καλλιέργεια, για να γίνει επιχειρηματική καλλιέργεια…», επισήμανε στο πλαίσιο της ομιλίας της η δρ. Βογιατζή - Καμβούκου, εξηγώντας ότι από την αρχή θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένους στόχους, που είναι: «Παραγωγή συγκεκριμένου προϊόντος. Αναγνώριση πιστοποιημένου προϊόντος (αναγραφή στοιχείων π.χ. περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο, δραστικές ουσίες κλπ). Διάθεση σε σταθερή αγορά».

Αναλυτικότερα, η έναρξη της ημερίδας έγινε από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Παναγιώτη Γούλα, που υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα οφείλουν να είναι εξωστρεφή. Οφείλουν να επιδιώκουν συνεργασίες και ιδιαίτερα με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος διότι το Ίδρυμά μας παρουσιάζει πλούσια δράση στον τομέα της έρευνας και της διασύνδεσής της με την παραγωγή».

Ο πρόεδρος αναπτύσσοντας αυτή τη φιλοσοφία δράσης του Ιδρύματος, παράδειγμα της οποίας αποτέλεσε και η ημερίδα, τόνισε: «Σύνθημά μου ως πρόεδρος του Ιδρύματος ήταν και είναι εξωστρέφεια, για αυτό το σκοπό κάλεσα τα Επιμελητήρια τα οποία ήλθαν και ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια τομέων του ενδιαφέροντός των.

Ήλθαμε σε επαφή με τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και πολλοί συνάδελφοι ανέλαβαν να δώσουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και μάλιστα οι συνεργασίες έδωσαν καινοτόμα προϊόντα με διπλώματα συνεργασίας. Αναπτύξαμε συνεργασίες με Πανεπιστημιακά Τμήματα της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα με την Ιατρική και τη Βιοχημεία Λάρισας, τα Γεωπονικά Τμήματα στον Βόλο αλλά και με άλλα σε ολόκληρη την χώρα αλλά και με ιδρύματα του εξωτερικού, προχωρούν πολύ καλά οι συνεργασίες. Εκδηλώσεις σαν αυτή, θεωρώ ότι υπηρετούν αυτόν τον βασικό τους στόχο και με ιδιαίτερη χαρά τυγχάνουν αμέριστης υποστήριξης, τόσο από εμένα προσωπικά όσο και από το Ίδρυμά μας.

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος διότι το Ίδρυμά μας παρουσιάζει πλούσια δράση στον τομέα της έρευνας και της διασύνδεσής της με την παραγωγή. Δράσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως ο πρωτογενής και ο δευτερογενής, με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα, στον τομέα της υγείας, της Τεχνολογίας και της Γεωργικής Μηχανικής είναι και οι κύριες δραστηριότητες τόσο στη Θεσσαλία όσο και σε όλη την Ελλάδα».

Παράλληλα ο κ. Γούλας απηύθυνε κάλεσμα σε ιδιώτες για συνεργασία με το ίδρυμα, τονίζοντας: «Το ΤΕΙ Θεσσαλίας άνοιξε τις πόρτες για συνεργασίες, μην διστάζετε, ελάτε να θέσετε οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε στην επιχείρησή σας, θα προσπαθήσουμε με τα οργανωμένα εργαστήρια, με τον άρτιο και εξειδικευμένο εξοπλισμό να σας το λύσουμε.

Το ΤΕΙ στο πλαίσιο της διασύνδεσης της εφαρμόσιμης έρευνας με την παραγωγή, υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει αυτή την κατεύθυνση. Το Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών εδώ και 20 χρόνια πραγματοποιεί πειράματα αγρού, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Γερμανίας, σχετικά με τη διερεύνηση των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της χώρας μας, καθώς και με την επιχειρηματική εκμετάλλευσή τους.

Είναι εφοδιασμένο με τον τελειότερο εξοπλισμό όσον αφορά στους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και τις αναλύσεις των αιθέριων ελαίων και διαθέτει ISO.

Εκ μέρους της διοίκησης θα υποστηριχτεί και η καινοτόμος προσπάθεια του εργαστηρίου να παράξει και να διαθέσει πιστοποιημένα προϊόντα του - παραγόμενα στο ΤΕΙ - στην τοπική αγορά».

Στην εισήγησή της η δρ. Βογιατζή-Καμβούκου, αναφέρθηκε στις προδιαγραφές ξηρής δρόγης, στα πειραματικά αποτελέσματα του εργαστηρίου με τα οποία καταδεικνύεται η σημασία τού να γνωρίζει ο παραγωγός την ποιοτική σύσταση του προϊόντος ώστε να κατευθύνεται στις αντίστοιχες αγορές, μίλησε για την καλλιέργεια πληθυσμών ρίγανης Ολύμπου (Λεπτοκαρυάς, Ραψάνης, Ιτέας) και στις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ως προς την απόδοση, την περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο και τις αναλογίες σε δραστικές ουσίες, ενώ ενημέρωσε επίσης και για τις καλλιέργειες ειδών σάλβιας και μέντας.

Για το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και τα αρωματικά φυτά 2015-2020, ενημέρωσε ο γεωπόνος, Ντίνος Μακάς, για την αξιοποίηση αρωματικών φαρμακευτικών φυτών μίλησε ο δρ. Σταύρος Κατσιώτης αναπληρωτής καθηγητής φαρμακευτικής ΑΠΘ, για την επεξεργασία βοτάνων και την εμπορική τους διάθεση μίλησε ο γεωπόνος, Γ. Σταυρόπουλος εκπρόσωπος της εταιρείας Κορρές Φυσικά Προϊόντα, στην ιστορία της ιατρικής αναφέρθηκε ο μαιευτήρας γυναικολόγος, Κων/νος Ζαφείρης και τέλος παρουσίαση του προγράμματος «Γίνε Παραγωγός» που δρομολογείται και στην περιοχή της Θεσσαλίας, έγινε από την δρ. Ελένη Βογιατζή – Καμβούκου.

Την ημερίδα οργάνωσε το Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την εφημερίδα «Ελευθερία»