Skip to main content
03 11 2017 | 17:16

Έπεσε θύμα του καιρού το επιτραπέζιο σταφύλι

Έπεσε θύμα του καιρού το επιτραπέζιο σταφύλι

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η φετινή χρονιά στο επιτραπέζιο σταφύλι από τους παραγωγούς, καθώς οι καιρικές συνθήκες μείωσαν την παραγόμενη ποσότητα και έπληξαν την ποιότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή.

Από τη μία ο παγετός του Ιανουαρίου και από την άλλη οι βροχές του Ιουλίου και ο καύσωνας του Αυγούστου έπληξαν την παραγωγή, φέρνοντας σε απόγνωση στους παραγωγούς.

Η επαρχία Τυρνάβου και φέτος κατείχε τη μερίδα του λέοντος στην αγορά, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν μπει ποικιλίες Crimson σε πολλά χωράφια σε Χάλκη, Φάρσαλα και Τρίκαλα. Αντιθέτως χρόνο με τον χρόνο μειώνονται τα σταφύλια με ποικιλία Ribier. Λόγω κακής παραγωγής, ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, ένας από τους μεγαλύτερους Συνεταιρισμούς στην χώρα στη εμπορία επιτραπέζιου σταφυλιού, προτίμησε φέτος να μην μπει στην αγορά, αφήνοντας τους παραγωγούς να διαπραγματευτούν μόνοι με τους εμπόρους, τις συμφωνίες.

Αναλυτικότερα, στην πρώιμη ποικιλία “cardinal” η βροχή του Ιουλίου κατέστρεψε (έσκισε) το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, ενώ όσα σώθηκαν, πουλήθηκαν με 50-55 λεπτά/κιλό. Υπήρχαν και λίγες περιπτώσεις, που λόγω ποιότητας, η τιμή άγγιξε και τα 80 λεπτά. Ανάλογη εικόνα και για Μοσχάτα, τα οποία δεν «περπάτησαν» στην αγορά, λόγω ποιοτικών χαρακτηριστικών, με τις τιμές να διαμορφώνονται επίσης από 50 ως 55 λεπτά. Τις καλύτερες επιδόσεις φέτος σημείωσε η ποικιλία “Victoria”, η οποία άντεξε στις καιρικές συνθήκες, κατέγραψε καλές παραγωγές και πουλήθηκε 40-45 λεπτά/κιλό. Περιζήτητη στην αγορά η ποικιλία Crimson (όπως και κάθε άλλη άσπορη, π.χ. σουλτανίνα), η οποία συγκομίσθηκε τέλη Αυγούστου και πουλήθηκε κοντά στο 1 ευρώ, αν και κάποιες πολύ καλές ποιοτικά έφθασαν και 1,10 ευρώ/κιλό, αλλά στην πορεία η τιμή υποχώρησε στα 80 λεπτά.

Πηγή: http://www.eleftheria.gr