Skip to main content
20 11 2017 | 11:29

Στα ενεργειακά φυτά μπαίνουν σιτοπαραγωγοί

Στα ενεργειακά φυτά μπαίνουν σιτοπαραγωγοί

Η σταθερότητα των τιμών και η έγκαιρη εξόφληση των παραγωγών έχουν οδηγήσει πολλούς καλλιεργητές, κυρίως, σιτηρών στην απόφαση να στραφούν φέτος στην ελαιοκράμβη, καθώς και αργότερα στον ηλίανθο.

Δύο μέρες μετά το κλείσιμο του «παραθύρου» σποράς για την ελαιοκράμβη, που υπολογίζεται από τους γεωπόνους στις 20 Οκτωβρίου, φαίνεται ότι οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τελικά την αύξηση των στρεμμάτων ανά την επικράτεια. Το πιο κρίσιμο θέμα είναι τώρα το φύτρωμα, καθώς όπως μας είπε ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροδολίβους Σερρών, Θεόδωρος Τζίμος, «η περιοχή μας είναι ίσως η μόνη που θα έχει λιγότερα στρέμματα φέτος. Κι αυτό γιατί πέρυσι στο φύτρωμα υπήρξαν προβλήματα, που οφείλονταν στις καιρικές συνθήκες κι έτσι οι παραγωγοί απογοητεύτηκαν». Τη στιγμή, μάλιστα, που ο δήμος Αμφίπολης (με έδρα το Ροδολίβος) είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδας με τις μεγαλύτερες εκτάσεις σε ελαιοκράμβη.

Στις άλλες περιοχές, βέβαια, όπου βλέπουμε μεγάλη αύξηση των στρεμμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή το ποσοστό, κάποιοι παραγωγοί βάζουν ίσως για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια ή επιστρέφουν μετά από μερικά χρόνια σιτοκαλλιέργειας.

Το μεγαλύτερο κίνητρο για αυτούς τους παραγωγούς είναι η τιμή των 40 λεπτών ανά κιλό, με τα οποία μπορούν από τώρα να κλείσουν συμβόλαια με κάποια από τις βιομηχανίες βιοντίζελ ή τους μεσίτες της περιοχής τους, καθώς και το μικρό σχετικά καλλιεργητικό κόστος. Μάλιστα, δεν υπήρχε καμία επιχείρηση στην αγορά των βιοκαυσίμων που να καθυστέρησε την εξόφληση των παραγωγών μετά τη συγκομιδή του 2017, δημιουργώντας «καλό όνομα» για όλη την εμπορική και παραγωγική αλυσίδα του προϊόντος.

Ο Οδυσσέας Γαβρανίδης, συνιδιοκτήτης της βιομηχανίας βιοντίζελ Φυτοενέργεια, στις Σέρρες, μας είπε ότι «υπήρξε αρκετά μεγάλη διάθεση από τους παραγωγούς για να σπείρουν ελαιοκράμβη. Βέβαια, περιμένανε να βρέξει, διότι άργησαν οι βροχές και σε κάποιες περιοχές ίσως να μην ήταν αρκετές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Οκτωβρίου φαίνεται να βοήθησε ο καιρός για να αυξηθούν σε γενικές γραμμές τα στρέμματα». Ο ίδιος επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι όλοι οι παραγωγοί ελαιοκράμβης εξοφλήθηκαν για τη σοδειά του μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουλίου (η συγκομιδή ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο), με 40 λεπτά το κιλό, που είναι σταθερά και η φετινή τιμή. «Εμείς είμαστε ανοιχτοί και για περισσότερα στρέμματα», δήλωσε ξεκάθαρα στο τέλος.

Ο μεγαλοπαραγωγός, Βασίλης Ευσταθόπουλος, από τη Χωριστή Δράμας, μιλά «γενικότερα για αύξηση των στρεμμάτων. Ο λόγος είναι οι τιμές των υπόλοιπων αγροτικών προϊόντων. Τα σιτάρια έχουν στάσιμα χαμηλή τιμή. Όλα κινήθηκαν προς τα κάτω. Η ελαιοκράμβη επειδή έχει μία σταθερά καλή τιμή και είναι συμφέρουσα, προσελκύει φέτος περισσότερους καλλιεργητές. Το θέμα είναι ο καιρός. Πολλοί παραγωγοί προβληματίζονται, που έσπειραν τώρα και έπρεπε να περιμένουν τον καιρό για να κάνουν την προετοιμασία του χωραφιού. Εγώ ετοιμάζω τα χωράφια μου για την ελαιοκράμβη από τον Ιούνιο, αμέσως μετά τη συγκομιδή, οπότε είχα σπείρει από νωρίς τον Σεπτέμβριο, όταν έπεσαν οι πρώτες βροχές.» Εξάλλου, οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν αν θα σπείρουν ελαιοκράμβη, κριθάρι ή σιτάρι τον Ιούνιο, προκειμένου να προετοιμάσουν αναλόγως το χωράφι τους από νωρίς.

Όσον αφορά τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ο κ. Ευσταθόπουλος μας λέει ότι υπήρξε μείωση σε κιλά σε όλες τις καλλιέργειες, στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, λόγω της ανομβρίας και των υψηλών κατά τόπους θερμοκρασιών. Επηρεάστηκαν και το καλαμπόκι και ο ηλίανθος, καθώς ξεραινόταν οι κορυφές. Βέβαια, ήταν φαινόμενο που συνέβη κατά περιοχές και σποραδικά, τονίζει ο ίδιος. Εξάλλου, συμπληρώνει ότι και «η ελαιοκράμβη πέρυσι είχε απώλειες στο φύτρωμα, εξαιτίας του καιρού.»

Στη Θεσσαλία δεν υπάρχει παράδοση στην καλλιέργεια της ελαιοκράμβης. Είχαν γίνει κάποια βήματα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι περισσότεροι παραγωγοί δεν συνέχισαν. Τώρα το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε και ο μεσίτης, Σάββας Παυλίδης – από την εταιρεία Χριστόφορος Παυλίδης – που κλείνει συμβόλαια με παραγωγούς στη Μαγνησία και σε άλλες περιοχές για λογαριασμό άλλων εταιρειών μας εξηγεί τους λόγους του ενδιαφέροντος των Θεσσαλών για την ελαιοκράμβη: «Υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον από τους αγρότες και ειδικά στη Θεσσαλία θα είναι αυξημένα τα στρέμματα κατά πολύ. Γιατί θεωρούν ότι θα εξασφαλίσουν το εισόδημά τους, εφόσον η περσινή χρονιά πήγε καλά. Είναι εξάλλου σταθερή η τιμή. Από την άλλη είναι πολύ καλό για την αμειψισπορά, με σιτηρά.»

Έχει εξοφληθεί στο σύνολό της η παραγωγή ηλίανθου για το 2017

Άλλη μία καλλιέργεια ενεργειακού φυτού, που έχει καταφέρει να αποδίδει σταθερό εισόδημα για τον παραγωγό είναι ο ηλίανθος. Η διαφορά του με την ελαιοκράμβη είναι ότι έχει μικρότερο κόστος, λόγω μικρότερου κύκλου ζωής – σπέρνεται Μάρτιο-Απρίλιο και συγκομίζεται μέχρι και τον Αύγουστο. Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, από τις δοκιμές των προηγούμενων χρόνων ότι ευδοκιμεί πιο εύκολα σε σχέση με την ελαιοκράμβη στα ελληνικά εδάφη και τις καιρικές συνθήκες. Γι’ αυτό και καταλαμβάνει κάθε χρονιά πολλά περισσότερα στρέμματα.

Από κει και πέρα οι δύο πολύ σημαντικές ομοιότητες για τον παραγωγό είναι οι εξής:

  • Σταθερή τιμή τα τελευταία χρόνια στα 0,33-0,35 ευρώ το κιλό.
  • Έγκαιρη εξόφληση από τις βιομηχανίες βιοντίζελ.

Ο Χρήστος Γκόντιας από την Ομάδα Παραγωγών ενεργειακών φυτών Φωτολίβους, μας είπε ότι «έχουμε εξοφληθεί σχετικά νωρίς με 0,35 ευρώ ανά κιλό. Η συμφωνία μας μάλιστα με τις βιομηχανίες ήταν το 70% της τιμής να δοθεί ως προκαταβολή. Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι η παραγωγή και οι αποδόσεις κινήθηκαν σταθερά προς τα κάτω, γιατί είχαμε πολλούς καύσωνες και παρατεταμένη ανομβρία σε κρίσιμα σημεία της καλλιεργητικής περιόδου, που εμπόδισαν το φυτό να αναπτυχθεί ομαλά.»

Πηγή: Πέτρος Αλεξανδρής, Agricola Νοεμβρίου 2017