Skip to main content
21 04 2015 | 13:02

Βραβεύσεις, ανανέωση της θητείας της διοίκησης του ΣΕΒΙΤΕΛ και συνεργασία με το υπουργείο

Βραβεύσεις, ανανέωση της θητείας της διοίκησης του ΣΕΒΙΤΕΛ και συνεργασία με το υπουργείο

Με τη βράβευση του Γρηγόρη Αντωνιάδη ως του μακροβιότερου προέδρου του ΣΕΒΙΤΕΛ, έκλεισε η χθεσινή εσπερίδα με θέμα «Ανάπτυξη του Ελαιοκομικού Τομέα: σταθερότητα, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια». Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Αντωνιάδης από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Δημήτρη Γελαλή, ο οποίος παρακολούθησε μέχρι το τέλος την εκδήλωση.

Πριν να ξεκινήσει η εσπερίδα, πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου, κατά τη διάρκεια της οποίας εκλέχθηκε το ίδιο διοικητικό συμβούλιο. Αν και δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα σε σώμα, πιθανότατα θα επανεκλεγεί πρόεδρος ο κ. Αντωνιάδης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου και γι' αυτό το λόγο ο κ. Αντωνιάδης, αμέσως μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του κ. Γελαλή, προέβη σε μία σύντομη ιστορική αναδρομή:

  • Είναι ο μακροβιότερος επιχειρηματικός σύνδεσμος στην Ελλάδα
  • Από το 1945 ως το 1981 ήταν εκφραστής κυρίως των εξαγωγικών επιχειρήσεων ελαιολάδου
  • Από το 1981 έως το 1999 προσανατολίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ένταξη της χώρας επέβαλε και τον μετασχηματισμό του Συνδέσμου
  • Από το 1999 έως σήμερα είναι μία μακρά περίοδος συνεχούς προσαρμογής στις αλλαγές της ΚΑΠ και στον έντονο ανταγωνισμό.
  • Από το 2003 ο Σύνδεσμος αξιοποιεί τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα προβολής και προώθησης του ελαιολάδου, στηρίζοντας την εξαγωγική προσπάθεια.
  • "Έχουμε καταφέρει όσες ποσότητες τυποποιούμε για την ελληνική αγορά, άλλες τόσες να εξάγουμε τυποποιημένες"

Συμμετοχή

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν παλιά και νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκπρόσωποι ελαιοκομικών φορέων και συλλόγων αλλά και ο κ. Γελαλής, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Μετά την τοποθέτηση του κ. Αντωνιάδη ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου "Φίλαιος", Βαγγέλη Διβάρη, της επικεφαλής της υποδιεύθυνσης Ανάλυσης Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Τζέση Βουμβάκη, του διευθύνοντος συμβούλου της DK Consultants, Δημήτρη Καραβασίλη και της εκδότριας του αγγλόφωνου περιοδικού INSIDER, Sudha Nair-Iliades.

Βραβεύσεις

Εκτός από τον κ. Αντωνιάδη, στην εκδήλωση βραβεύτηκαν για την προσφορά τους, τα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου:

  • Από τον επί σειρά ετών πρόεδρο της Ελαΐς, Σπύρο Δεσύλλα, βραβεύτηκε ο κ. Σκουλάς, πρώην γενικός γραμματέας του Συνδέσμου.
  • Ο πρόεδρος του "Φίλαιος", Βαγγέλης Διβάρης, βράβευσε τον Παναγιώτη Μαυρειδόπουλο, επίσης πρώην γενικό γραμματέα του Συνδέσμου.

Συνάντηση Αποστόλου με το προεδρείο του ΣΕΒΙΤΕΛ

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/4/2015 συνάντηση του αν. υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότης, Ευάγγελου Αποστόλου με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου - ΣΕΒΙΤΕΛ. Ο κ. Αποστόλου ενημερώθηκε για το σύνολο των θεμάτων τα οποία απασχολούν τον κλάδο. Στα πλαίσια παρακολούθησης και συντονισμού των θεμάτων αυτών, το Υπουργείο θα εξετάσει την δημιουργία μιας ολιγομελούς γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία θα λειτουργεί με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ, αλλά και εκπροσώπων των επαγγελματικών οργανώσεων του τομέα.

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1. Η ανάγκη σχεδιασμού και υιοθέτησης μιας μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας για τον ελαιοκομικό τομέα, σε όλα τα επίπεδα και τους επιμέρους κλάδους (πρωτογενή παραγωγή, ελαιοτριβεία, πυρηνελαιουργεία, εμπορία, τυποποίηση, εσωτερική διακίνηση, εξαγωγές κλπ)

2. Ο συντονισμός των εξαγωγικών και ελεγκτικών φορέων του κράτους (τελωνεία, ΓΧΚ, Γραφεία ΟΕΥ της χώρας στο εξωτερικό, Enterprise Greece κλπ) για την προώθηση του προϊόντος, καθώς και την προστασία των ελληνικών ΠΟΠ/ΠΓΕ από φαινόμενα παραποίησης σήματος.

3. Η άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ αριθ. 323902/24.9.09 για την επισήμανση του ελαιολάδου και η προσαρμογή της στις τροποποιήσεις του κοινοτικού πλαισίου.

4. Η καθιέρωση μη επαναχρησιμοποιούμενων μικρών συσκευασιών στα εστιατόρια και ευρύτερα στην μαζική εστίαση.

5. Η πάταξη της διακίνησης του χύμα-ανώνυμου ελαιολάδου μέσα από την αυστηρή εφαρμογή της κείμενης κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας για τους κανόνες λειτουργίας & ελέγχου της εσωτερικής αγοράς.

6. Η καθιέρωση «Ανταποδοτικής Εισφοράς» από όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα, μέσω της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου & Ελιάς -ΕΔΟΕΕ για την συγκέντρωση, χωρίς την επιβάρυνση του Δημοσίου, των απαραίτητων πόρων για την προβολή & προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου & της επιτραπέζιας ελιάς.

7. Η ανάγκη επίσπευσης της καταβολής της συγχρηματοδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τα Προγράμματα Προβολής – Προώθησης του Ελαιολάδου.

8. Η ανάγκη αυξημένης προσοχής για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος από την Xylella Fastidiosa και στην χώρα μας από την γειτονική Ιταλία.

9. Η μελέτη και καταγραφή των ποιοτικών δεικτών (φυσικοχημικά & οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) σε όλη την ελληνική επικράτεια (χαρτογράφηση) προκειμένου να θωρακίσουμε την εγχώρια παραγωγή μας για την ανώτερη ποιοτική κατηγορία του "εξαιρετικού παρθένου".

10. Η ανάγκη μελέτης και αξιολόγησης των πλεονεκτημάτων, αλλά και πιθανών προβλημάτων από την καθιέρωση του «Σήματος Ελληνικού Ελαιολάδου» από το ΥΠΑΠΕΝ.

11. Η ανάγκη αντικειμενικής αξιολόγησης, δίκαιης κατανομής και ορθής αξιοποίησης των Προγραμμάτων Εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων - ΟΕΦ, με στόχο την βελτίωση της κατάστασης στον τομέα.