Skip to main content
31 03 2016 | 10:17

Βγήκαν οι νικητές του 2ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου

Βγήκαν οι νικητές του 2ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου

Στις 19 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του διαπιστευμένου από το Ε.ΣΥ.Δ. εργαστηρίου του ΑΣ Ρεθύμνου «Ένωση», ο 2ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου Εσοδείας 2015 - 2016.

Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 71 δείγματα κρητικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου η πλειονότητα των οποίων προέρχονταν από την ποικιλία Κορωνέικη, ποικιλία που καλλιεργείται κατεξοχήν στην Κρήτη.

Κριτήριο για την αξιολόγηση των δειγμάτων ήταν τα βασικά χημικά χαρακτηριστικά τους και η ποιότητα των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών (γεύση και οσμή).

Η βαθμολόγηση έγινε με τη χρήση φύλλου αξιολόγησης που χρησιμοποιείται στον διαγωνισμό Mario Solinas™, ο οποίος διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.

Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής αξιολόγησης των δειγμάτων ήταν οι κα Έφη Χριστοπούλου, χημικός εμπειρογνώμονας και γευσιγνώστης με πολυετή εμπειρία, εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας και ο κος Αντόνιο Λάουρο από την Ιταλία, αναγνωρισμένος γευσιγνώστης με συμμετοχή σε πληθώρα διεθνών διαγωνισμών.

Συντονίστρια του Διαγωνισμού ήταν η κα Ελευθερία Γερμανάκη, Panel Supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Α. Σ. Ρεθύμνου.

Η δωδεκαμελής κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από εκπαιδευμένους δοκιμαστές και από τους τέσσερεις νομούς της Κρήτης και δύο από την Ελβετία, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε Ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Η κριτική επιτροπή τήρησε όλους τους κανόνες της δέουσας δεοντολογίας (Blind Test). Από τα υποβληθέντα δείγματα, τα 63, δηλαδή ποσοστό 89%, αξιολογήθηκε με βαθμολογία άνω του 65, όριο το οποίο είχε τεθεί από την κριτική επιτροπή ως δείκτης καλής ποιότητας εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων.Δείτε τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης των δειγμάτωνimageΟι νικητές προέρχονται και από τους τέσσερεις νομούς της Κρήτης. Ο φετινός διαγωνισμός είχε περισσότερες συμμετοχές αλλά και υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας από τον περσινό, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι συμμετέχοντες παραγωγοί - τυποποιητές έχουν βελτιώσει τις γνώσεις και τις πρακτικές τους και συνεπώς την ποιότητα του ελαιολάδου τους.

Η βράβευση των νικητών έγινε στο ξενοδοχείο PEARL στο Ρέθυμνο, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και πλήθους επισήμων, ελαιοπαραγωγών και τυποποιητών.Πηγή: www.cretanooc.org