Skip to main content
10 03 2015 | 10:01

Ταξινόμηση επιτραπέζιων ελιών από τη νεοσύστατη Ομάδα Γευσιγνωσίας

Ταξινόμηση επιτραπέζιων ελιών από τη νεοσύστατη Ομάδα Γευσιγνωσίας

Εθελοντική θα είναι σε πρώτη φάση η ταξινόμηση των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών από την εθνική Ομάδα Γευσιγνωσίας (Taste Panel), που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή 36 ατόμων. Σκοπός της Ομάδας είναι να δοκιμάσει όλες τις επιτραπέζιες που θα τις φέρουν – σε δείγματα – οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταποίησης και οι παραγωγοί επιτραπέζιων ελιών, και στη συνέχεια να τις χαρακτηρίσει με βάση τέσσερις κατηγορίες ποιότητας:

Με αυτά τα γυάλινα κύπελλα γίνεται η δοκιμή των επιτραπέζιων ελιών.

Α) Έξτρα

Β) Πρώτης διαλογής

Γ) Δεύτερης διαλογής ή Standard

Δ) Ακατάλληλες για βρώση

Η κατηγοριοποίηση θα γίνεται με βάση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιοκάρπου, δηλαδή, τη γεύση, την οσμή, την υφή κ.ά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, Νέλος Γεωργούδης (αριστερά), με τον αναπληρωτή διευθυντή της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής, Κωνσταντίνο Τερτιβανίδη.

Η διαδικασία είναι εγκεκριμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και Ελιάς, το οποίο θα διαπιστεύσει την Ομάδα Γευσιγνωσίας της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, μέσα στο επόμενο διάστημα. Η δράση της δημιουργίας του ελληνικού «taste Panel» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΟΕΦ της ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς). Επικεφαλής του πάνελ είναι ο Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, αναπληρωτής διευθυντής της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής, που παρουσίασε τις δυνατότητες της Ομάδας Γευσιγνωσίας στην ημερίδα με θέμα «Ελληνική Επιτραπέζια Ελιά. Εθνικός Θησαυρός... με ημερομηνία λήξης;» που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο στις 7 Μαρτίου 2015 από την ΠΕΜΕΤΕ και τη Food Standard.