Skip to main content
22 01 2015 | 14:09

Στα 3,48 ευρώ το κιλό το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - συνεχής η άνοδος

Στα 3,48 ευρώ το κιλό το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - συνεχής η άνοδος

Αργή αλλά σταθερή είναι η άνοδος των τιμών στο ελαιόλαδο σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αυτή τη στιγμή, η μέση τιμή διαπραγμάτευσης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Χαέν της Ισπανίας είναι στα 3,48 ευρώ το κιλό για τους ελαιοτριβείς (περιλαμβάνει το κόστος έκθλιψης, τη μεταφορά από το χωράφι και το κέρδος του ελαιοτριβέα). Υπάρχουν, μάλιστα ποσότητες που έχουν πουληθεί στα 4,35 ευρώ το κιλό. Αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στο ελαιόλαδο της Κρήτης αλλά και της Ιταλίας, μέσα από την ενημέρωση του πίνακα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που έχει τελευταία καταγραφή τιμών στις 13 Ιανουαρίου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της παραπέρα αύξησης των τιμών παραγωγού στην Ιταλία, που είναι σε επίπεδα απίστευτα για τα δεδομένα του κρητικού ελαιολάδου, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι στην Κρήτη υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση του προϊόντος, που δεν το αφήνει να βρει το δρόμο που του αξίζει, σε μια χρονιά όπως τη φετινή, που όλες οι συνθήκες ευνοούν την άνοδο των τιμών!

Πιο αναλυτικά, στην Κρήτη η αύξηση που καταγράφεται στο δείγμα των τυποποιητών είναι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων 3,5%, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατάνου 3,4%, Αδελφοί Κυδωνάκη στο Τυμπάκι 3,4% και Αγροτικός Συνεταιρισμός Βουκολιών 3,3%.

Αστρονομικές τιμές

Στην Ιταλία οι τιμές μπορούν να χαρακτηριστούν και ως αστρονομικές, σε σχέση με τις τιμές του κρητικού ελαιολάδου. Η νέα καταγραφή, μέσα από τα επίσημα στοιχεία που δίνουν οι Ιταλοί, είναι στο διάστημα από 5 έως 11 Ιανουαρίου και αφορά στο μέσο όρο των τιμών. Έτσι, στο διάστημα αυτό στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο η τιμή ανήλθε στα 5,89 ευρώ, δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή αυξήθηκε σε ποσοστό 5%. Στο παρθένο ελαιόλαδο η τιμή διαμορφώθηκε στα 3,68 ευρώ, ποσοστό αύξησης 0,3% και στο λαμπάντε η τιμή παρέμεινε στο 2,22 ευρώ το κιλό.

Στα λάδια με ΠΟΠ και ΠΓΕ, υπάρχουν τιμές απίστευτες. Συγκεκριμένα, στο ίδιο χρονικό διάστημα έχουμε τη μέγιστη τιμή 19,75 και την ελάχιστη τιμή στα 5,80 ευρώ. Η πρώτη τιμή έχει αυξηθεί μάλιστα κατά 68,1% και στη δεύτερη κατά 9,6%.

Ισπανία

Φέτος στην Ανδαλουσία η μειωμένη παραγωγή συντόμευσε την περίοδο συγκομιδής του ελαιοκάρπου σημαντικά. Λόγω αυτής της μείωσης στην παραγωγή ήταν πλήρως αναμενόμενη μία αύξηση στις τιμές παραγωγού καθώς και σε αυτές που πουλούσαν τα ελαιοτριβεία στους τυποποιητές και διανκινητές ελαιολάδου, ωστόσο τώρα πλέον στην τελική ευθεία της συγκομιδής οι τιμές φαίνεται να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Ελαιολάδου της Ισπανίας, η μέση τιμή παραγωγού την προηγούμενη εβδομάδα για το έξτρα παρθένο κυμάνθηκε στα 3,25 ευρώ το κιλό, τιμή αυξημένη συγκριτικά με αυτές του Νοαεμβρίου 2014 κατά 6,55% και για το παρθένο ελαιόλαδο στα 2,81 ευρώ το κιλό.

Κατά αντιστοιχία, την ίδια εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2014 οι τιμές για το έξτρα παρθένο ήταν κατά 61,21% χαμηλότερες και για το παρθένο κατά 68,19% επίσης χαμηλότερες ανώ μάλιστα, υπήρχαν εβδομάδες που το έξτρα παρθένο έπεσε και κάτω από τα 2 ευρώ, πάντα τιμή παραγωγού, λόγω του τεράστιου όγκου παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις για την φετινή παραγωγή, αυτή θα είναι μειωμένη κατά 56% στην Ανδαλουσία που μεταφράζεται σε 643.000 τόνους, κατά 47% στην Ισπανία συνολικά με 784.000 τόνους λιγότερο ελαιόλαδο και κατά 19% σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που μεταφράζεται σε 2,56 εκατ. τόνους ελαιολάδου.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι στην περιοχές της Ανδαλουσίας, Σεβίλλη, Χαέν και Μάλαγα από πέρσι οι τιμές λιανικής του ελαιολάδου έχουν αυξηθεί κατα 65,8%, κατά 59,9% και κατά 57,6% αντίστοιχα, συγκριτικά με τις περσινές τιμές που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο. Ομοίως, πέρσι στη Μάλαγα και τη Γρανάδα οι τιμές παραγωγού ήταν στα 2,63 ευρώ κατά ελάχιστο και στα 2,85ευρώ το κιλό το μέγιστο, ενώ φέτος έχουν αυξηθεί κατά 48% και 54% αντίστοιχα.

Τέλος, σύμφωνα με Ισπανούς αναλυτές, η αύξηση της τιμής ελαιοπαραγωγού και των ελαιοτριβείων (η τιμή που πωλούν στους τυποποιητές) δεν έχει ακόμα φτάσει στο μέγιστο και ακόμα δεν έχει αντικατοπτριστεί πλήρως στις τιμές λιανικής, ενώ υπήρξαν και περιστατικά όπου έγινε καταγγελία και αγωγή σε τρεις μεγάλες εταιρίες διακίνησης ελαιολάδου για πώληση του ελαιολάδου σε τιμές κάτω του κόστους, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Ο γενικός γραμματέας της αγροτικής ομοσπονδίας της Ανδαλουσίας, UPA, Agustín Rodríguez δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι δυνατόν να ανταγωνιζόμαστε με μία πολιτική αθέμιτων μέσων και για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι δεν υπάρχει ελέυθερη αγορά αλλά αγορά ελεγχόμενη από τις εταιρίες τυποποίησης και διακίνησης, εις βάρος των παραγωγών».