Skip to main content
06 03 2017 | 10:25

Μπλοκάρεται η κατασκευή πυρηνελαιουργείου στη Μεσσαρά

Μπλοκάρεται η κατασκευή πυρηνελαιουργείου στη Μεσσαρά

Το ενδεχόμενο της ανάκλησης της αδειοδότησης πυρηνελαιουργείου που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μέσα σε ζώνη natura, στην ιστορική περιοχή των Αστερουσίων, εξετάζει τώρα η Περιφέρεια Κρήτης μετά τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων της Μεσσαράς, που δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν με κάθε τρόπο φρένο στο περιβαλλοντικό έγκλημα που όπως καταγγέλλουν, συντελείται σε μια περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους.

Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη και των αντιπεριφερειαρχών κ. Ν. Καλογερή, Θ. Βρέντζου και Ε. Κουκιαδάκη, επιτροπή των κατοίκων της Μεσσαράς παρουσίασε αναλυτικά τις βαρύτατες και μη ανατάξιμες παρενέργειες που θα προκαλέσει η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου σε μια περιοχή μοναδική όχι μόνο για τον φυσικό πλούτο της αλλά και την ιστορική σημασία της αλλά και τη σπάνια ομορφιά της.

Η επιτροπή των κατοίκων της Μεσσαράς, πίσω από την οποία βρίσκονται πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς και σύσσωμη η τοπική κοινωνία της περιοχής κατήγγειλε ευθέως μεθοδεύσεις που έγιναν για την αδειοδότηση του πυρηνελαιουργείου και δήλωσε αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους και να αποδοθούν προσωπικές ευθύνες σε όσους συμβάλλουν στο να συντελεστεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή Πλατειά Αμμος, κοντά στο φαράγγι της Τρυπητής, στον άξονα Βασιλική- Κρότος- Λέντα.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Στ. Αρναουτάκης άκουσε με μεγάλη προσοχή τα όσα κατήγγειλε η επιτροπή των κατοίκων ξεκαθαρίζοντας ότι «μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνει αυτό που πρέπει», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η αδειοδότηση του πυρηνελαιουργείου θα επενεξεταστεί με προοπτική να προκύψει απόφαση ανάκλησης της.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, «έχοντας νέα δεδομένα στη διάθεσή μας και συγκεκριμένα τις μεταγενέστερες απόψεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που αναιρεί την αρχική του θέση και το έγγραφο της Αρχαιολογίας που ζητά προσωρινή παύση οικοδομικών εργασιών, δεσμευόμαστε ότι εντός 10 ημερών με τη βοήθεια των υπηρεσιών μας θα επανεξετάσουμε το θέμα με προσήλωση στην νομιμότητα και γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των κατοίκων».

Το έργο αδειοδοτήθηκε λες και ήταν μανάβικο, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Μεσσαράς

Όπως είναι γνωστό, οι επενδυτές έχουν ήδη εξασφαλίσει άδεια για την ανέγερση του πυρηνελαιουργείου, και έχουν ξεκινήσει ήδη προκαταρκτικές εργασίες για την ανέγερση του. Όπως κατήγγειλε χθες η επιτροπή των κατοίκων, η αδειοδότηση της επιχείρησης δρομολογήθηκε μέσα από μια “επιλήψιμη εν κρυπτώ διαχείριση από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας”.

Ευθέως κατήγγειλαν ότι το έργο αδειοδοτήθηκε λες και ήταν μανάβικο! Όπως είπαν εκτός από τα λάθη και τις χαοτικές παραλείψεις που εντοπίζονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι εντυπωσιακό ότι η επένδυση αδειοδοτήθηκε από το πολεοδομικό χωρίς να έχει γίνει οριοθέτηση του ρέματος.

Παράλληλα έστειλαν το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι όσους βρίσκονται πίσω από αυτούς τους χειρισμούς και τώρα κάνουν τον Πόντιου Πιλάτο θα τους ξεμπροστιάσουν.

Οι ίδιοι μίλησαν για αδίστακτες μεθοδεύσεις από την πλευρά των επενδυτών στις αγοραπωλησίες των εκστάσεων, στις παράνομες διανοίξεις και διαπλατύνσεις δρόμων καταπατώντας ιδιοκτησίες κατοίκων και για την εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης ενώ εκκρεμούν σημαντικές δικαστικές αποφάσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι έχουν ήδη προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο προκειμένου να μπλοκάρουν την ανέγερση του πυρηνελαιουργείου.

Πηγή: Λίλιαν Δαφερμάκη patris.gr