Skip to main content
14 01 2015 | 14:57

Μαζικά ανταποκρίνονται οι ελαιοπαραγωγοί στο 3,10 ευρώ/κιλό της ΕΑΣ Ηρακλείου

Μαζικά ανταποκρίνονται οι ελαιοπαραγωγοί στο 3,10 ευρώ/κιλό της ΕΑΣ Ηρακλείου

Με την αύξηση της τιμής στα 3,10 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 η ΕΑΣ Ηρακλείου είδε να γεμίζουν οι δεξαμενές της. Από τη Δευτέρα που ισχύει η νέα τιμή, οι παραγωγοί έσπευσαν να πουλήσουν το λάδι τους, προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες οικονομικές ανάγκες τους. Πάντως, όσοι δεν έχουν μεγάλες υποχρεώσεις, διατηρούν όσο ελαιόλαδο μπορούν, πιστεύοντας ότι οι τιμές θα προσεγγίσουν τις τιμές της Πελοποννήσου.

Για παράδειγμα, Το έξτρα παρθένο στις τελευταίες εµπορικές πράξεις του Συνεταιρισµού Αγ. Αποστόλων Λακωνίας το τέλος Δεκεµβρίου πουλήθηκε στα 3,70 ευρώ το κιλό, µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού, Παναγιώτη Μπατζάκη, να εκτιµά περαιτέρω άνοδο της τιµής. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι οι τιµές πώλησης του Συνεταιρισµού ήταν 2,67-3 ευρώ το κιλό.

Επιπλέον, ο Συνεταιρισµός Συκιάς Λακωνίας τις τελευταίες 20 µέρες αγόραζε ελαιόλαδο στα 3,40 ευρώ το κιλό, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι αγόραζε στα 2,90.

Αύξηση 121% στις τιµές παραγωγού βλέπει ο Observer

Να δηµιουργήσουν απόθεµα ελαιολάδου αντί να αγοράσουν ηλεκτρικές συσκευές και ρούχα την περίοδο των εκπτώσεων, µέσα στο Γενάρη, καλεί τους Βρετανούς καταναλωτές η βρετανική εφηµερίδα «The Observer», λόγω της ανόδου των τιµών. Συγκεκριµένα, οι τιµές παραγωγού παρουσίασαν άνοδο 121% τον τελευταίο µήνα του 2014, σε σύγκριση µε τον ίδιο µήνα το 2013. Αυτή την ανοδική πορεία οδηγεί η φετινή παραγωγή που είναι η χαµηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων σύµφωνα µε τις προβλέψεις του IOC. Όµως η συνεχής ανοδική τάση των τιµών του ελαιολάδου τείνει να καταστήσει το προϊόν είδος πολυτελείας για τους Βρετανούς, τονίζει το δηµοσίευµα του Observer.

Υψηλά δεκαετίας για το ελαιόλαδο σε όλο τον κόσµο

Ρεκόρ δεκαετίας κατέγραψαν φέτος οι τιµές για το ελαιόλαδο, σύµφωνα µε την εφηµερίδα Independent, λόγω της µειωµένης παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία και του συνακόλουθου ελλείµµατος. Ωστόσο, οι Έλληνες παραγωγοί, όπως τονίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «The Olive Oil Times», «δεν επωφελήθηκαν από αυτήν την ευκαιρία, καθώς λόγω έλλειψης ταµειακών διαθεσίµων ξεπούλησαν το προϊόν τους στις κατώτατες τιµές προσπαθώντας να αντλήσουν κεφάλαια έτσι ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν». Συµπληρώνοντας η Independent, παραθέτει ότι η πτώση των τιµών είναι συνδεδεµένη και µε την απροθυµία των ελληνικών τραπεζών να επεκτείνουν την πίστωση εν µέσω γενικότερης ανασφάλειας.

Προσπάθειες για εξαγωγές σε ΗΠΑ και Κίνα κάνει ο Α.Σ. Πηλίου

Άνοιγμα στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη με εξαγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να κάνει φέτος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου έπειτα από συμφωνία που έγινε μέσω αντιπροσώπου τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να «κλειδώσει» μέσα στο προσεχές δεκαήμερο.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφθούν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου Έλληνες αντιπρόσωποι στην αγορά της Κίνας με στόχο την εξαγωγή ελαιόλαδου στη συγκεκριμένη χώρα. Όσον αφορά την αγορά της Αμερικής, το πρώτο άνοιγμα εξαγωγών είχε γίνει από το Συνεταιρισμό πρόπερσι με την εξαγωγή 15 τόνων ελαιόλαδου ωστόσο λόγω της ακαρπίας πέρυσι δεν έγιναν εξαγωγές. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο της διοίκησης του Συνεταιρισμού αναμένεται να γίνει στη Νέα Υόρκη εξαγωγή 5 τόνων ελαιόλαδου, το οποίο θα είναι χωρισμένο σε συσκευασίες 1, 3 και 5 λίτρων.

«Παρότι το Πήλιο είναι περισσότερο φημισμένο για τις ελιές του, υπάρχει ενδιαφέρον και για εξαγωγή ελαιόλαδου και έτσι φαίνεται ότι θα έχουμε μια συνέχεια στην εξαγωγή που ξεκίνησε από πέρσι. Μάλιστα, το θετικό είναι ότι το λάδι και η ελιά βρίσκονται ψηλά στη λίστα της παγκόσμιας αγοράς με τα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε τόσο ως χώρα αλλά και ως περιοχή προς όφελός μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου - Βορείων Σποράδων, Γιάννης Διανελλάκης, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα του Συνεταιρισμού θα πρέπει να είναι σωστά συσκευασμένα και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρχει συνεργασία και συνέχεια των εξαγωγών προς τις αγορές της Αμερικής και της Κίνας.