Skip to main content
24 04 2015 | 12:19

Μάχη στη Βουλή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τη δακοκτονία στην Κρήτη

Μάχη στη Βουλή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τη δακοκτονία στην Κρήτη

"Μειώθηκε το κονδύλι για τη δακοκτονία στην Κρήτη φέτος" έλεγε πριν λίγη ώρα στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, "αυξήθηκε το κονδύλι σε σχέση με πέρυσι" απαντούσε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου. Η αλήθεια είναι ότι μειώθηκε μεν το κονδύλι που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για την κατανομή στην Κρήτη, αλλά σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε κατά 13%, γιατί πέρυσι δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα λεφτά που είχαν κατανεμηθεί.

Η ερώτηση του κ. Συντυχάκη ήταν η εξής:

"Τεράστια θα είναι τα προβλήματα για τους ελαιοπαραγωγούς, αφού στις περισσότερες περιοχές η δακοκτονία έχει για μια ακόμα χρονιά «πετσοκομμένα» κονδύλια, κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί ή να ξεκινήσει με μεγάλη καθυστέρηση, που την καθιστά αναποτελεσματική με συνέπεια την καταστροφή και υποβάθμιση της παραγωγής και με επιπτώσεις στο εισόδημα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών.

Ήδη οι περσινοί ψεκασμοί ήταν ελλιπείς στις περισσότερες περιοχές και τα προβλήματα οξυμμένα, εργατοαγρότες που δούλεψαν στη δακοκτονία δεν πληρώθηκαν (π.χ. Λέσβος). Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Στην περιφέρεια Κρήτης το κονδύλι για τη δακοκτονία είναι μειωμένο κατά 1,5 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με πέρσι.Στο νησί της Θάσου της ΠΕ Καβάλας, οι ψεκασμοί που πραγματοποιήθηκαν για δα­κο­κτονία την περασμένη χρονιά δεν ξεκίνησαν έγκαιρα και δεν ήταν επαρκείς. Οι ελαιο­­παραγωγοί εξαιτίας της προσβολής από δάκο, έχασαν το 70-80% της παραγωγής.Στο Νομό Φθιώτιδας που παράγει πάνω από το 50% τη βρώσιμης ελιάς στην Ελλάδα, από το 2009 μέχρι το 2013, η διαδικασία της δακοκτονίας γίνεται με ιδιαίτερα πλημμελή τρόπο και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υφίσταται καν. Αποτέλεσμα η μείωση της παραγωγής όσο και η κατακόρυφη ποιοτική υποβάθμιση της ελιάς είτε είναι βρώσιμη, είτε ελαιοποιήσιμηΣτο νομό Λέσβου η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου για τη δακοκτονία μειώθηκε σταδιακά φτάνοντας το 1,1 εκατ από 2,7 εκατομ που ήταν το 2009, όταν το κόστος έχει ανέβει. Αλλά και ο φετινός προγραμματισμός του πρώτου ψεκασμού στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσει τέλη Ιούλη, δηλ. όταν θα είναι πολύ αργά για την προστασία της παραγωγής, η ανάθεσή της σε εργολάβους και η μη υλοποίησή της από την Περιφέρεια έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα.

Στην πλειοψηφία τους οι ελαιοπαραγωγοί είναι μικρομεσαίοι παραγωγοί που το εισόδημα τους συρρικνώνεται από την σκληρή Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, από φέτος επιπλέον είναι ληστρική η φορολογία για την αγροτιά και ταυτόχρονα μειώνονται δραστικά με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 οι επιδοτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια. Η δακοκτονία δεν μπορεί επομένως να αποτελέσει ατομική ευθύνη καθενός παραγωγού διότι έχει υψηλό κόστος, καθίσταται δε αναποτελεσματική αν δεν γίνει έγκαιρα, μαζικά και σχεδιασμένα

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:

  • Να αυξηθούν οι πόροι για τη δακοκτονία και να γίνεται από την κάθε Περιφέρεια όπως γινόταν παλαιότερα
  • Να προχωρήσουν τα προγράμματα δακοκτονίας χωρίς καθυστέρηση, αφού είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρώτη επέμβαση αν δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της (τέλος Μάη-αρχές Ιούνη) καθιστά αναποτελεσματικό όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης."

Ουσιαστικά, ο κ. Συντυχάκης πρότεινε στον κ. Αποστόλου να προσλάβουν προσωπικό οι περιφέρειες και να αναλάβουν οι ίδιες τη δακοκτονία για να μην χρειάζεται να κάνουν διαγωνισμούς κάθε χρόνο.

Η απάντηση του Αποστόλου

"Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου κι εμείς. Πολλά από αυτά που λέτε, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να πω όμως ότι η εποπτεία των προγραμμάτων δακοκτονίας ανήκει στις περιφέρειες." Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι, αφού προέρχονται από τους φόρους: "Οι πιστώσεις δακοκτονίας γίνονται από τις πιστώσεις των δήμων, και προέρχονται από το φόρο εισοδήματος 20%, από τον ΦΠΑ 12% και 50% από τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Στις 25 φλεβάρη στείλαμε σχετική απόφαση και το ποσοστό που μπορούσε να καλύψει το υπουργείο Εσωτερικών ήταν 18 εκατ. ευρώ. Για τα υλικά δακοκτονίας επιπλέον 6 εκατ. ευρώ".

Στη συνέχεια, ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε ότι τα υλικά δακοκτονίας, εφόσον υπάρχουν από την προηγούμενη χρονιά, το ποσό για τις εργασίες-εφαρμογές μπορεί να φτάσει μέχρι τα 24 εκατ. ευρώ και να κατανεμηθεί αντίστοιχα σε 35 ελαιοκομικές περιφερειακές ενότητες. "Μία τέτοια κατανομή κάναμε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες", ανέφερε και στη δευτερολογία του συμπλήρωσε ότι "αν υπάρξει ανάγκη θα έχουμε τη δυνατότητα μεταφοράς πιστώσεων από άλλες περιφέρειες. Το συνολικό ποσό, όμως, είναι το ίδιο."

Όσον αφορά τις προσλήψεις γεωτεχνικού προσωπικού, ο κ. Αποστόλου είπε ότι "ζητήσαμε 900 άτομα. Δεν επαρκούν, γι' αυτό είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε τη δακοκτονία σε εργολάβους".