Skip to main content
20 11 2014 | 09:53

Καλύτερη δακοκτονία ζητούν οι αγρότες της Ηλείας

Το «τρένο» της ποιότητας και των καλών τιμών φαίνεται ότι χάνουν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας. Η βλέποντας την εξέλιξη της φετινής αγοράς αγανάκτησαν και προχώρησαν σε διαμαρτυρία ζητώντας από την περιφερειακή διοίκηση να εφαρμόσει κανονικά τη δακοκτονία σε όλη την περιοχή, προκειμένου να μην πωλείται το προϊόν τους σε εξευτελιστική τιμή.

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, την Τετάρτη το πρωί, τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου και παραγωγοί από άλλες περιοχές του νομού, συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου και με τα τρακτέρ τους πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις στάθηκε η πορεία της φετινής παραγωγής ελαιόλαδου. Από τη μια η ελλιπής διαδικασία της δακοκτονίας, από την άλλη η ακαρπία, προκαλούν τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς.

Οι αγρότες κατευθύνθηκαν προς το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου συμβολικά απέκλεισαν το χώρο. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, στον οποίο έθεσαν τα προβλήματά τους. Το θέμα της δακοκτονίας απασχολεί αρκετές σεζόν τους παραγωγούς καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα κονδύλια για τους ψεκασμούς.

Από την άλλη η ακαρπία πλήττει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την ελαιοκομική παραγωγή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας άκουσε τις απόψεις των αγροτών και δεσμεύτηκε πως σε ό,τι αφορά το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αυτής της διενέργειας των διαγωνισμών δακοκτονίας θα φροντίσει, ώστε να μην χαθεί τη νέα σεζόν πολύτιμος χρόνος.

Οι αγρότες ζήτησαν να αυξηθούν τα κονδύλια για τους δολωματικούς ψεκασμούς της δακοκτονίας σε επίπεδα αντίστοιχα του αριθμού των καλλιεργούμενων δέντρων όπως συμβαίνει στην Κρήτη και τη Μεσσηνία.

Τέλος στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας έθεσαν και άλλα ζητήματα του κλάδου, όπως αυτό της τιμής της σταφίδας που παραμένει χαμηλά, χωρίς κέρδη για τους παραγωγούς και το θέμα της ορθής καταβολής των αποζημιώσεων της ενιαίας ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τι είπαν οι αγρότες

Ο Γιώργος Ρηγόπουλος, αγρότης ελαιοπαραγωγός από την Καυκανιά Ολυμπίας, σε δηλώσεις του στο ilialive.gr αναφέρθηκε στο θέμα της δακοκτονίας και τα μειονεκτήματα που προκαλεί εφόσον δεν πραγματοποιηθεί με επάρκεια ή καθόλου. «Ο καρπός έχει πολλά οξέα, έχει σαπίσει πάνω στο δέντρο και πέφτει στο έδαφος. Ζητάμε το 2015 να γίνει δακοκτονία σε όλο το νομό Ηλείας τουλάχιστον με πέντε ψεκασμούς για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Να μην απέχει ο κάθε ψεκασμός πάνω από δύο μήνες». Σχολιάζοντας το θέμα των επιδοτήσεων επισήμανε πως «…στο παρελθόν έκαναν αγώνα οι γεωπόνοι για να μη χαθεί ούτε ευρώ. Τώρα με το παραμικρό διαγραφή και μας κόβουν».

Ο αγρότης Αντώνης Μπαλοδήμος, είπε για την δακοκτονία πως «…τα προβλήματα πληθαίνουν και τη νέα χρονιά ακούγεται πως δεν θα γίνει καθόλου δακοκτονία. Πιέζουμε για να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα που ίσχυε πριν δέκα χρόνια με κονδύλι ενάμιση εκατομμύριο ευρώ για όλο το νομό. Αυτά τα χρήματα τα εισπράττει το κράτος μέσα από τις παρακρατήσεις στο ελαιοτριβείο. Μας χορηγούν 350.000 ευρώ για όλο το νομό που δεν επαρκούν. Αυτό λέγεται έγκλημα. Δεν ξέρω ποιοι τα κανονίζουν αυτά στην Π.Ε. Ηλείας. Είναι το μικρότερο ποσό που παίρνει νομός για τη δακοκτονία στην Ελλάδα. Στην Κρήτη λαμβάνουν 8,5 εκατ. ευρώ με τετραπλάσιο πληθυσμό ελαιοδέντρων από εμάς. Τότε σε εμάς αναλογούν πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο με την Κρήτη συμβαίνει και στη Μεσσηνία. Να φροντίσουν για τη δακοκτονία γιατί το λάδι θα βγει «βιομηχανικό». Αυτή την ώρα το 50% του καρπού έχει σαπίσει πάνω στα δέντρα και ποιος προλάβει το λάδι που θα μαζέψει θα έχει χαμηλή ποιότητα. Εμείς συνεχίζουμε τους αγώνες μας».