Skip to main content
07 08 2018 | 11:15

Η Ζάκυνθος «πλήρωσε» την ανυπαρξία αναδόχου για δακοκτονία

Η Ζάκυνθος «πλήρωσε» την ανυπαρξία αναδόχου για δακοκτονία

Η αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας στα νησιά του Ιονίου με δεδομένα τα προβλήματα που προέκυψαν με τις δημοπρασίες, απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης για την καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ματαίωση της εφαρμογής του προγράμματος.

Όπως είναι γνωστό στο νησί μας ματαιώθηκε για φέτος η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας λόγω προβλημάτων και αναμένεται το 2019 για να βρεθεί ανάδοχος που θα αναλάβει. Για τις άλλες περιπτώσεις ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Γιάννης Φοντάνας τόνισε πως “προχωρήσαμε με τέσσερα εντέλλεσθε, κατηγορηθήκαμε μέχρι και για σταλινισμό. Δοκιμάσαμε και στη Ζάκυνθο αλλά εκεί δεν υπήρχε ούτε ένας ενδιαφερόμενος να αναλάβει. Τους παρακαλάγαμε. Είχαμε προβλήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές”.

Ανυπαρξία μηχανισμού

Στην ανυπαρξία έτοιμου μηχανισμού να προετοιμάσει και να “τρέξει” την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας αποδίδεται το γεγονός πως χάθηκε τελικά η ευκαιρία για τη Ζάκυνθο καθώς πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει τους ψεκασμούς. Η έλλειψη ενδιαφέροντος αποδίδεται στο γεγονός της μη ύπαρξης του απαιτούμενου αριθμού τρακτέρ που θα έκαναν τους ψεκασμούς, διότι μπορεί πολλοί αγρότες να έχουν μηχανήματα για τις καλλιέργειές του, ωστόσο ελάχιστοι μπορούσαν να εκδώσουν τα απαιτούμενα παραστατικά. Όπως και να έχει θα πρέπει από φέτος να γίνουν εκείνες οι κατάλληλες προετοιμασίες ώστε την επόμενη περίοδο να μην υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες που θα στερήσουν τους παραγωγούς του νησιού από τα οφέλη του.

Χάθηκαν οι προθεσμίες

Και να φανταστεί κανείς πως όλα ήταν έτοιμα μετά τη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών ανάδειξης αναδόχων. Ωστόσο δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την ανάληψη του από εδάφους δολωµατικού ψεκασµού ελαιοδέντρων στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στο νησί μας.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και εάν ο διαγωνισμός επαναλαμβανόταν άμεσα, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ανάθεσης, και εκτέλεσης για αυτό και χάθηκε ένα πρόγραμμα το οποίο για χρόνια δεν υπήρχε στο νησί και το χειρότερο ότι είχαν εξασφαλιστεί εκ των προτέρων οι πιστώσεις του. Οι σχετικοί διαγωνισμοί για το συγκεκριμένο έργο που αφορά και στην παροχή υπηρεσιών για τον έλεγχο των δακοπληθυσµών µε τη μέθοδο της παγιδοθεσίας µε παγίδες τύπου McPhail στους ελαιώνες, είναι προϋπολογισμού 305.637,88€ (με το Φ.Π.Α.) και 31.806,00€ (με το Φ.Π.Α.) αντίστοιχα και θα διεξαχθούν στο τέλος του μήνα. Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το συντομότερο, αφού μέσα στον Ιούνιο πρέπει να γίνει η εφαρμογή των πρώτων ψεκασμών.

Υπήρχαν πιστώσεις…

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος, έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει επί του θέματος πως “Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, πιστή στην υπόσχεση που έχει δώσει στους παραγωγούς της Ζακύνθου, δρομολογεί ένα σημαντικό έργο για την αγροτική παραγωγή του νησιού. Συγκεκριμένα, ήδη ολοκληρώθηκε ο προϋπολογισμός της δαπάνης πλέον των 500.000 ευρώ, και έχουν αποσταλεί τα σχετικά έγγραφα στα αρμόδια υπουργεία, για τη δρομολόγηση της διαδικασίας”.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα ήρθε μετά από εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου Τζώρτζη Σιγούρου ο οποίος αναφερόμενος, στους στόχους, πρόσθεσε πως “θα είχαμε αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου ελαιολάδου και βελτίωση της ποιότητάς του. Είναι κρίμα που χάθηκε μια τέτοια ευκαιρία από έλλειψη ενδιαφέροντος. Ας προετοιμαστούμε προκειμένου μέσα από σωστό σχεδιασμού έγκαιρα του χρόνου να το εφαρμόσουμε και στο νησί που τόσο το έχει ανάγκη”.

Πηγή: imerazante.gr