Skip to main content
10 10 2014 | 12:48

Έκθλιψη ελιάς με τη βοήθεια διοξειδίου του άνθρακα

Μεγαλύτερη απόδοση και καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου εξασφαλίζει μία νέα μέθοδος εξαγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου με διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες.

Ερευνητές του τμήματος Γεωπονίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Πίζας πειραματίζονται εδώ και 6 χρόνια στην εφαρμογή του διοξειδίου του άνθρακα στις ελιές. Τα αποτελέσματα έδειξαν όχι μόνο αυξημένη παραγωγικότητα (9% περισσότερο λάδι ανά τόνο ελιάς) αλλά και καλύτερη ποιότητα (6% περισσότερη βιταμίνη και αυξημένη αντίσταση στην οξείδωση), καθιστώντας το πιο "σταθερό" για περισσότερο χρόνο από εκείνο που λαμβάνεται με τις συμβατικές μεθόδους.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα σε στερεά μορφή στις ελιές πριν την άλεση προκαλεί πάγωμα του νερού που περιέχεται στον καρπό και σχηματισμό κρυστάλλων πάγου, που με τη σειρά τους καθορίζουν την πτώση της κυτταρικής δομής της σάρκας, διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά των ουσιών στο ελαιόλαδο, το οποίο εμπλουτίζεται με μεταβολίτες υψηλής βιολογικής αξίας.

Επίσης, το αέριο του διοξειδίου είναι βαρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα και τείνει να παραμείνει περισσότερο στη σάρκα δημιουργώντας ένα στρώμα ικανό να αποτρέψει την άμεση επαφή με το οξυγόνο αποφεύγοντας την οξείδωση.

Η αύξηση της απόδοσης ευνοεί την πρώιμη συγκομιδή και όντας λιγότερο ώριμος ο καρπός, είναι πιο πλούσιος σε νερό και βιοενεργά συστατικά (πολυφαινόλες, τοκοφερόλες), ενώ περιορίζει τις ζημιές που προκαλούν οι επιθέσεις του δάκου.

Πηγή: olivenews.gr