Skip to main content
20 01 2020 | 12:17

Άτολμος ο Βορίδης απέναντι στην κατρακύλα των τιμών του ελαιολάδου

Άτολμος ο Βορίδης απέναντι στην κατρακύλα των τιμών του ελαιολάδου

Αυτό που σίγουρα δεν μας έχει συνηθίσει ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, είναι να δηλώνει αδυναμία στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος. Ενώ με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι "είμαι εδώ για να λαμβάνω αποφάσεις και να λύνω ζητήματα", ακόμα και με το να επωμίζεται το αντίστοιχο κόστος, στην περίπτωση της συνεχιζόμενης κρίσης στο ελληνικό ελαιόλαδο, δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρέμβει ως υπουργός στις τιμές, ούτε να λάβει μέτρα στήριξης. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες του Agro24, βρίσκεται στη "γωνία", γιατί από τη μία πλευρά όντως η νομοθεσία δεν του επιτρέπει να παρέμβει σε εθνικό επίπεδο στην αγορά του ελαιολάδου, διότι βρισκόμαστε σε καπιταλιστικό σύστημα και από την άλλη πλευρά είτε ο ίδιος είτε οι σύμβουλοί του δεν έχουν την εμπειρία και τις προσβάσεις στους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης προς τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, όπως έκανε η ισπανική πλευρά όταν επιβλήθηκαν οι αυξημένοι δασμοί από τις ΗΠΑ.

Έτσι, μπορεί μεν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί να μην αντιμετωπίζουν αυξημένους δασμούς στο ελαιόλαδο, κατά την εξαγωγή των προϊόντων τους προς τις ΗΠΑ, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν την "κατρακύλα"΄των διεθνών τιμών του ελαιολάδου, που επηρεάζονται άμεσα από την αρκετά προβληματική φέτος ισπανική αγορά.

Πρώτοι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από δύο μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, ο Σταύρος Αραχωβίτης (Λακωνία) και ο Σωκράτης Βαρδάκης (Ηράκλειο) κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον κ. Βορίδη, ζητώντας μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών.

Στην ερώτησή τους ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι: "Η παρατεταμένη ανομβρία στα κρίσιμα στάδια, οι άκαιρες βροχοπτώσεις, που ευνόησαν την εμφάνιση του δάκου και κατέστησαν αναποτελεσματική την δακοκτονία, παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών και η χαμηλή τιμή για συνεχόμενη χρονιά, οδηγούν τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές, το πρόβλημα είναι οξύτατο ,σε βαθμό που να απειλείται πλέον η επιβίωση των παραγωγών και η συνέχιση της καλλιέργειας."

O υπουργός απάντησε γραπτώς στις 13 Ιανουαρίου, χωρίς όμως να αναφέρει πουθενά ότι θα λάβει μέτρα στήριξης, οπότε και η δήλωση του κ. Βαρδάκη ήταν ότι "δεν υπάρχει καμία πρόθεση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της καταστροφής των ελαιοπαραγωγών", ενώ στον ίδιο τόνο είναι και το σημερινό άρθρο του κ. Αραχωβίτη, που προτείνει και σαφείς κατευθύνσεις προς τον κ. Βορίδη για την επίλυση του ζητήματος, με βάση την πρότερη εμπειρία του κως αρμόδιος υπουργός.

Την περασμένη Πέμπτη έγινε και συζήτηση στη Βουλή για το θέμα, με αφορμή τρεις ερωτήσεις βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής με το ίδιο θέμα, που όμως απαντήθηκαν από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παρέμβει για τις χαμηλές τιμές.

Τις επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου από το Ηράκλειο, Ανδρέας Πουλάς από την Αργολίδα και Μιχάλης Κατρίνης από την Ηλεία, όλοι από ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός έριξε τις ευθύνες για την κατάσταση στην αγορά ελαιολάδου στις μεγάλες σοδειές των ανταγωνιστριών χωρών, ενώ ζήτησε στοιχεία -αν υπάρχουν- από τους τρεις βουλευτές για τυχόν ελληνοποιήσεις ή αθέμιτες, εναρμονισμένες πρακτικές, ώστε να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της χώρας.

Ολόκληρη η συζήτηση, από τα Πρακτικά της Βουλής, έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Οι παρακάτω επίκαιρες ερωτήσεις, οι οποίες αναφέρονται στο ίδιο θέμα, θα συζητηθούν ταυτόχρονα, χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των ομιλητών ως προς τον χρόνο ομιλίας τους, σε εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 4 του άρθρου 131 του Κανονισμού της Βουλής:

Η δεύτερη με αριθμό 357/10-1-2020 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλη Κατρίνη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών λόγω των δυσμενών εξελίξεων στην αγορά ελαιολάδου».

Η πέμπτη με αριθμό 361/13-1-2020 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρέα Πουλά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών».

Η έβδομη με αριθμό 368/14-1-2020 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Μέτρα στήριξης του ελαιολάδου και των ελαιοπαραγωγών».

Όλοι οι ερωτώντες Βουλευτές θα έχουν τον λόγο από δύο λεπτά ο καθένας και μετά θα απαντήσει ο κύριος Υπουργός.

Ο κ. Κατρίνης έχει τον λόγο.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, σήμερα συζητάμε μια επίκαιρη ερώτηση για την οποία βλέπετε το ενδιαφέρον όλων των συναδέλφων και από το Κίνημα Αλλαγής. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε ήδη να έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες και να έχετε δώσει απαντήσεις σ’ ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τη μεγάλη πλειοψηφία των περιοχών στις οποίες υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι δυστυχώς αντιμετωπίζουν πραγματικά δραματικές συνθήκες.

Τόσο στην Ηλεία όσο και σε πάρα πολλές άλλες περιοχές της χώρας δυστυχώς βλέπουμε φέτος ότι οι τιμές του ελαιολάδου είναι οι χαμηλότερες της τελευταίας πενταετίας. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι παραγωγοί βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται περαιτέρω για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά, ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει αρκετά υψηλό.

Φέτος είχαμε εξαρχής μια πολύ χαμηλή τιμή στο προϊόν. Υπάρχει μια τάση εισαγωγής ελαιολάδου από χώρες οι οποίες έχουν εξασφαλίσει αδασμολόγητο βάσει συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και λόγω της επιβολής δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς αυτές τις χώρες προσπαθούν να φέρουν στη χώρα μας λάδι και να το περάσουν ως ελληνικό και βεβαίως είχαμε και μια αδυναμία ενεργοποίησης του μηχανισμού αποθεματοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χώρα μας λόγω της πολύ κακής περσινής χρονιάς και των μικρών αποθεμάτων.

Eμείς πέρυσι στον Νομό Ηλείας -ενδεικτικά θα πω- με βάση την έρευνα του Επιμελητηρίου είχαμε μια οικονομική ζημιά που προσεγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Και βεβαίως, έχουμε διαφορετικά προβλήματα: χαμηλού βαθμού καθετοποίηση, απουσία εκστρατείας προώθησης, έλλειψη μεταποιητικών μονάδων και υψηλό ποσοστό διακίνησης χύμα ελαιόλαδου.

Βεβαίως, την ίδια στιγμή φέτος βλέπουμε η τιμή όσο περνάει ο καιρός να μειώνεται. Φοβόμαστε ότι υπάρχει απουσία ελέγχων και βεβαίως, ταυτόχρονα αθέμιτος ανταγωνισμός.

Υπάρχει και ένα ερώτημα που η περσινή ηγεσία, ο κ. Αραχωβίτης, ο Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι διατύπωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 30 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις λόγω μειωμένης παραγωγής και θέλουμε να μας πείτε αν αυτό το ερώτημα διατυπώθηκε και ποια είναι η τύχη αυτού και αν το έχετε επικαιροποιήσει, αν αυτό έχει υποβληθεί.

Βεβαίως, να μας πείτε αν θα ζητήσετε εκ νέου την ιδιωτική αποθεματοποίηση και ποιες πρωτοβουλίες είστε διατεθειμένος να αναλάβετε, ώστε να στηρίξετε τους παραγωγούς στο μεγάλο ποσοστό των περιφερειών της χώρας, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα, η τιμή να μειώνεται, το εισόδημά τους να μειώνεται, το κόστος να παραμένει υψηλό και βεβαίως, όλα αυτά να τους οδηγούν σε αδιέξοδο.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κατρίνη.

Σειρά έχει η με αριθμό 361/13-1-2020 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρέα Πουλά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών».

Κύριε Πουλά, έχετε δύο λεπτά στη διάθεσή σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, έντονο προβληματισμό και αγωνία προκαλεί στους ελαιοπαραγωγούς της Αργολίδας αλλά και ολόκληρης της χώρας η τιμή του ελαιολάδου που στη χώρα μας είναι καθηλωμένη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ακόμη χαμηλότερα και από άλλες χώρες.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις χρόνιες παθογένειες του ελαιοκομικού κλάδου, στην έλλειψη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής και στα προβλήματα που έχει η χώρα μας σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Παρότι η παραγωγή αυξάνει διεθνώς για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, στην Ελλάδα η παραγωγή βρίσκεται καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα και επιπλέον, οι τιμές του λαδιού είναι εξαιρετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Για παράδειγμα, η μεγάλη παραγωγή της Ισπανίας ιδιαίτερα πέρυσι άλλαξε διεθνώς τη σχέση προσφοράς και ζήτησης και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι περυσινές τιμές παραγωγού στην Ελλάδα δεν ανέβηκαν, παρά τη μικρή παραγωγή, αλλά αντίθετα έπεσαν.

Στην Ελλάδα, που είναι η τρίτη χώρα παραγωγής ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ισπανία και την Ιταλία, από το παραγόμενο εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, δυστυχώς μόλις το 30% φτάνει στο στάδιο της τυποποίησης. Το υπόλοιπο 70% πωλείται σε χύμα μορφή, κυρίως σε ιταλικές βιομηχανίες για να χρησιμοποιηθεί σε προσμίξεις διαφόρων τύπων ελαιολάδου και αυτό να πωλείται σαν ιταλικό. Ουσιαστικά εμείς αδυνατούμε να πουλήσουμε το λάδι μας από μόνοι μας.

Σήμερα η Ιταλία συνεχίζει να αγοράζει λάδι από τη χώρα μας, όχι όμως αποκλειστικά, όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα παίρνει και από την Τυνησία και από το Μαρόκο που όμως έχουν βελτιώσει σημαντικά και την ποιότητα του λαδιού τους.

Την ώρα λοιπόν που οι άλλες χώρες κάνουν βήματα μπροστά, εμείς επικαλούμαστε το μοναδικό όπλο που έχουμε, το οποίο είναι η εξαιρετική ποιότητα του λαδιού μας. Αλλά, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα χάσουμε και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Η μεγάλη αδυναμία λοιπόν που παρουσιάζουμε στον τομέα της τυποποίησης είναι και αυτός ένας σοβαρός παράγοντας που κρατάει τις τιμές χαμηλές.

Είναι γνωστή η δυσκολία και των συνεταιρισμών αλλά και των ομάδων παραγωγών να προχωρήσουν σε επενδύσεις εμφιάλωσης και τυποποίησης του προϊόντος. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που επιδεινώνει την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση των παραγωγών είναι και το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, που είναι υψηλότερο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Ειδικότερα εγώ θα αναφερθώ στην Αργολίδα. Εμείς έχουμε ένα θέμα. Το μεγάλο θέμα μας είναι το νερό, ο Ανάβαλος. Αυτό το έργο, που καρκινοβατεί εδώ και τόσα χρόνια, κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει, για να μπορέσουν τουλάχιστον οι παραγωγοί να πάρουν νερό και να το πάρουν και με χαμηλό κόστος.

Με βάση αυτά που σας ανέφερα, σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ, ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη μείωση παραγωγής του κόστους και ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την εξυγίανση της αγοράς ελαιολάδου και την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία του προϊόντος.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κ. Πουλά.

Ακολουθεί η με αριθμό 368/14-1-2020 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Μέτρα στήριξης του ελαιολάδου και των ελαιοπαραγωγών».

Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε δύο λεπτά στη διάθεσή σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, αποκορύφωμα της κατρακύλας του ελληνικού ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια αποτελεί η τραγική κατάσταση της φετινής σοδειάς.

Έχουμε μείωση της παραγωγής από ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλες αιτίες. Έχουμε υποβάθμιση της ποιότητας ορισμένων ποσοτήτων ακριβώς για τους ίδιους λόγους που έχουν να κάνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά εδώ είναι τώρα το πρωτοφανές σε όλα τα χρόνια. Οι ποσότητες ελαιολάδου, που είναι αρκετές -σημαντικότατες, θα έλεγα- που είναι εξαιρετικής ποιότητας και αφορούν βεβαίως το ελαιόλαδο όλης της χώρας και της Κρήτης, πωλούνται, ζητούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Χρησιμοποιώ τη λέξη «ζητούνται» σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι αιτίες είναι κυρίως δύο. Η πρώτη αιτία αφορά τη δυνατότητα εισαγωγής που υπάρχει μετά τη Συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μεγάλη αύξηση των ποσοτήτων των αδασμολόγητων από τρίτες χώρες, που είναι η απειλή. Ανεξάρτητα από το πόσες ποσότητες εισάγονται αδασμολόγητες, αυτό συμπιέζει τις τιμές προς τα κάτω.

Η δεύτερη αιτία είναι οι εναρμονισμένες πρακτικές που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Βεβαίως, θα πρέπει να τονίσουμε αυτό που διαφημίστηκε πολύ, η επιτυχία και ήταν κάτι θετικό για μας και αρνητικό για άλλους, που μάλλον συνεχίζει να ισχύει ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια για μας: Αδασμολόγητο ελαιόλαδο για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ επιβλήθηκαν δεσμοί σε άλλες χώρες. Αυτό μάλλον λειτουργεί αρνητικά. Και μάλλον λειτουργεί αρνητικά, γιατί δεν υπάρχουν έλεγχοι και γιατί υπάρχουν τα ζητήματα που σας είπα με τις εναρμονισμένες πρακτικές.

Τι φαίνεται ότι συμβαίνει; Τι κυκλοφορεί στην πιάτσα; Τι καταγγέλλεται από παραγωγούς, αλλά και ανθρώπους που ασχολούνται με την εμπορία και την τυποποίηση; Ποσότητες ισπανικού και τυνησιακού ελαιολάδου βαφτίζονται ελληνικές και εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ελληνικές. Αυτό σημαίνει ότι μένει στα αζήτητα το δικό μας ή παίρνουν μόνο όσο χρειάζονται για το όνομα και το τιμολόγιο, για να παρουσιάζουν ότι είναι ελληνικό το λάδι.

Κάνω επίσημη καταγγελία με βάση αυτά τα οποία μου λένε οι παραγωγοί και οι άνθρωποι της αγοράς και ζητούμε συγκεκριμένα πράγματα. Τι ζητούμε; Εκτός από την επίσπευση αξιοπρεπών αποζημιώσεων για τους ελαιοπαραγωγούς -δεν είναι μόνο η φετινή χρονιά, αλλά είναι και τα τρία-τέσσερα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να το λάβετε υπ’ όψιν σας- εκτός από ό,τι χρειάζεται να γίνει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ενεργοποιηθεί κάθε μηχανισμός χρηματοδότησης και αποζημιώσεις, από το de minimis μέχρι τα ΠΣΕΑ και άλλους μηχανισμούς, θα πρέπει επιτέλους να κάνετε τρεις κινήσεις.

Η πρώτη αφορά αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για το θέμα που έχει να κάνει με τις εναρμονισμένες πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εναρμονισμένες πρακτικές σε εθνικό επίπεδο και τρίτον, εργαστηριακό έλεγχο σε δείγματα από όλες τις ποσότητες. Να ελεγχθούν εργαστηριακά για να διαπιστώσουμε την προέλευση του ελαιολάδου.

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα μέσα από την επιστήμη και τον εργαστηριακό έλεγχο. Έχει το ελληνικό Δημόσιο αυτές τις δυνατότητες και θα πρέπει να κάνετε αυτές τις τρεις κινήσεις, που θεωρώ ότι θα βάλουν φραγμό στις αθέμιτες πρακτικές, στις αθέμιτες ελληνοποιήσεις ποσοτήτων και θα δώσουν αμέσως μια τόνωση στην τιμή του ελληνικού ελαιολάδου, που πραγματικά αφορά Έλληνες παραγωγούς, που, δυστυχώς, ενώ μοχθούν, ενώ καταβάλλουν κόπο, βλέπουν φέτος να έχει η τιμή σε σχέση με πριν επτά, οκτώ και δέκα χρόνια να είναι περίπου στο μισό. Άριστης ποιότητας ελαιόλαδο και λέει ότι δεν υπάρχει ζήτηση. Γι’ αυτό είπα «ζητείται» σε αυτή την τιμή, γιατί καλύπτεται από αλλού η ποσότητα.

Δεν είναι τόσο δραματικές οι αυξήσεις των ποσοτήτων φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα παιχνίδια είναι που, δυστυχώς, όλα συγκλίνουν στο να πληγωθούν οι Έλληνες παραγωγοί.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αναμένουμε, κύριε Υπουργέ, τις απαντήσεις σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας και στις τρεις ταυτόχρονα.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε χρόνο εννέα λεπτών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αξιότιμους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής για τις επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν, γιατί δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση σήμερα στο εθνικό Κοινοβούλιο με αφορμή τις ερωτήσεις σας για το βασικότερο ίσως αγροτικό προϊόν που παράγει η χώρα, που είναι το ελαιόλαδο.

Θα ήθελα πάρα πολύ γρήγορα να μπω στην ουσία των ερωτήσεων, οι οποίες έχουν να κάνουν κατ’ αρχήν με τις πολύ χαμηλές τιμές που επικρατούν σήμερα στην αγορά σε ό,τι αφορά την πώληση του ελαιόλαδου σε κατάσταση χύμα, για να το πω έτσι, σε κατάσταση «bulk», σε τιμές χονδρικής, οι οποίες είναι πράγματι πολύ χαμηλότερες από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Βέβαια, οφείλω να πω ότι η απάντηση που θα σας δώσω και εγώ εν τοις πράγμασι έχει περιληφθεί και στα λεγόμενα τα δικά σας και στο κείμενο των ερωτήσεων που καταθέσατε, αλλά και σ’ αυτά τα οποία αναφέρατε εδώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Για ποιον λόγο έχουμε χαμηλότερες τιμές ελαιολάδου φέτος, τη φετινή χρονιά, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές; Απάντησα –το είπε ο κ. Πούλας, ο κ. Κεγκέρογλου και ο κ. Κατρίνης- στο πώς διαμορφώνεται η τιμή στο ελαιόλαδο, αλλά και σε όλα τα προϊόντα, μέσα σε μια ελεύθερη αγορά. Διαμορφώνεται, βέβαια, από τον νόμο, από τον κανόνα προσφοράς και ζήτησης. Τι έχουμε φέτος, δυστυχώς; Έχουμε μεγαλύτερη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει. Το είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου. Προϊόντα τα οποία ζητούνται με τιμές πάρα πολύ χαμηλές. Μπορεί να κάνει η ελληνική πολιτεία κάτι ώστε να αυξήσει την τιμή πώλησης σήμερα στην ελεύθερη αγορά; Γνωρίζετε όλοι ότι μέσα στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσα στην παγκόσμια αγορά, όπου επικρατούν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του κανόνα προσφοράς και ζήτησης, δεν μπορεί μια χώρα να έρθει και να διατιμήσει το προϊόν, δηλαδή να έρθει και να ορίσει την τιμή πώλησης του προϊόντος.

Πώς, λοιπόν, προσδιορίζονται οι τιμές των προϊόντων; Προσδιορίζονται ίσως μέσα από τη ζήτηση και μέσα από την προσφορά. Όταν έχουμε μεγάλη ζήτηση και μικρότερη προσφορά, τότε αυξάνονται οι τιμές. Όταν, αντίθετα, έχουμε μεγάλη προσφορά και μικρότερη ζήτηση, τότε μειώνονται οι τιμές των προϊόντων.

Τι έχει συμβεί σήμερα κατά τις εκτιμήσεις που έχουμε και εμείς στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Έχουμε μεγάλες παραγωγές σε όλες τις βασικές χώρες παραγωγής ελαιολάδου. Έχουμε μια πολύ καλή χρονιά στην Ισπανία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στην Ευρώπη, η οποία διαθέτει μαζί με τις αποθεματοποιημένες ποσότητες που είχε, ποσότητες που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τις επτακόσιες χιλιάδες τόνους, δηλαδή δυόμισι φορές σχεδόν παραπάνω από ό,τι παράγει σε ετήσια βάση η Ελλάδα. Έχουμε μια πολύ καλή παραγωγή στην Ιταλία. Έχουμε καλές παραγωγές σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Τυνησία ή το Μαρόκο που ακούστηκε, αλλά και η Τουρκία, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη προσφορά ελαιολάδου.

Εσείς λέτε ότι έχετε καταγγελίες ότι υπάρχει προσπάθεια ελληνοποίησης εισαγόμενου ελαιολάδου επ’ αφορμή της πρόθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι μια μεγάλη εισαγωγική χώρα, να επιβάλει δασμούς σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν ελαιόλαδο.

Να πούμε, κατ’ αρχήν –και να επισημάνω και εγώ το γεγονός- ότι με προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα εξαιρείται σε ό,τι αφορά την επιβολή των δασμών στο ελαιόλαδο και στη βρώσιμη ελιά. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη βρώσιμη ελιά, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα –μετά, επαναλαμβάνω, από τις προσωπικές προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή του Μάκη Βορίδη και εμού προσωπικά- που εξαιρείται από τους δασμούς που επιθυμούν να βάλουν –ή που πρόκειται ή που σχεδιάζουν να βάλουν- οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σ’ αυτά τα προϊόντα.

Άρα καταλαβαίνετε ότι απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά κάποια χώρα ή κάποιος παραγωγός εκτός Ελλάδος να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτό που πέτυχε η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός της χώρας και να πουλήσει προϊόν το οποίο δεν παράγεται στην Ελλάδα ως ελληνικό.

Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε εδώ και τα στοιχεία από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο οποίος διενεργεί αυτούς τους ελέγχους και το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι έλεγχοι ώστε αυτό που εσείς καταγγέλλετε ότι γίνεται, που εμείς δεν έχουμε τέτοια περιστατικά και τέτοιες καταγγελίες αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο, παρακαλούμε εφ’ όσον πραγματικά έχετε τέτοιες καταγγελίες να μας τις καταθέσετε, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν και να σταματήσουμε αυτό που πάει να γίνει παρανόμως, παρατύπως, πιθανότατα όπως λέτε εσείς από κάποιους άλλους εξωγενείς παραγωγούς από τον ελληνικό χώρο. Αυτό είναι επικίνδυνο να συμβεί. Καταλαβαίνετε ότι το να εκμεταλλευθεί κάποιος άλλος, όχι ένας παραγωγός, αυτό που έχει πετύχει η Ελληνική Κυβέρνηση εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για τον Έλληνα παραγωγό.

Θέλω να είμαστε λοιπόν όλοι προσεκτικοί σε αυτά τα οποία δηλώνουμε και σε αυτά τα οποία λέμε και να στοιχειοθετούνται από συγκεκριμένες αποδείξεις. Παρακαλώ πολύ άμεσα να μας τις καταθέσετε, για να επιληφθούμε του θέματος αν όντως υπάρχει.

Το ίδιο σε ό,τι αφορά και τις εναρμονισμένες πρακτικές. Ακούστηκε ότι υπάρχει ένα καρτέλ εντός Ελλάδας και εκτός Ελλάδας που κρατάει χαμηλά τις τιμές. Παρακαλούμε, εάν έχετε τέτοιες ενδείξεις, γιατί εδώ έχουμε την επίσημη ενημέρωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την ελληνική που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή να ελέγχει τις καταγγελίες, να διερευνά εάν όντως έχουν βάση και να επιβάλει πρόστιμα σε περίπτωση που όντως αυτές οι καταγγελίες αποδεικνύονται ότι πράγματι συμβαίνουν, να μας φέρετε τα στοιχεία να τα καταθέσουμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να επιληφθεί των γεγονότων.

Εάν εξαιρέσουμε όμως αυτούς τους κινδύνους, όπως είναι το καρτέλ ή όπως είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις, πάμε να δούμε λίγο και την ουσία του πράγματος. Τελικά, τι μπορεί να κάνει η ελληνική Πολιτεία, η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσει να διασφαλίσει ότι τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες θα συνεχίσουν οι Έλληνες αγρότες να καλλιεργούν, να παράγουν λάδι και να αποκομίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, το οποίο θα διασφαλίζει και την επιβίωσή τους και τη διαβίωση της οικογένειάς τους, αλλά και τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους και στα κτήματά τους, να καλλιεργούνε, να συντηρούνε, να προσέχουν και να περιποιούνται τις ελιές και τα ελαιόδεντρά τους και να μπορούν να επενδύουν και πάνω στη δουλειά τους;

Τι έχει σχεδιάσει η σημερινή Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: Παρεμβάσεις σε δύο τομείς. Το πρώτο είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, η διασφάλιση της καλής ποιότητας του νερού που είπατε εσείς, του εδάφους φυσικά, αλλά όπως είπα και το χαμηλό κόστος παραγωγής και, από την άλλη, η επίτευξη και διασφάλιση της επιπλέον προστιθέμενης αξίας η οποία πρέπει να προστεθεί πάνω στο ελληνικό παραγόμενο προϊόν για να μπορούν οι παραγωγοί να αποκομίζουν μεγαλύτερο εισόδημα.

Πάμε λίγο στο κόστος παραγωγής. Ψηφίσαμε πριν ενάμιση μήνα κάτι το οποίο είναι πραγματικά ανατρεπτικό σε ό,τι αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη και όλον τον κόσμο, δηλαδή τη δυνατότητα να μειώσει αυτός ο οποίος χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για την άρδευση των καλλιεργειών του και των περιβολιών που έχει και των ελαιόδεντρών του να μηδενίσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο, αλλά να έχει επιπλέον ένα πρόσθετο έσοδο από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συγκεκριμένα από φωτοβολταϊκά και όχι μόνο και με αυτόν τον τρόπο να μηδενίζεται το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αποκομίζοντας και ένα επιπλέον έσοδο μόλις αποσβεστεί η επένδυσή του να μπορέσει να μείνει στα χωράφια.

Τι ψηφίσαμε; Τη δυνατότητα ένας αγρότης να γίνει αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή να κατασκευάζει ένα φωτοβολταϊκό το οποίο κατά 25% το ρεύμα που παράγει να καλύπτει το σύνολο των δικών του αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια και το 75% που παράγει το φωτοβολταϊκό να μπορεί να το πωλεί στο ηλεκτρικό σύστημα και να έχει ένα έσοδο και να μπορεί αυτό το έσοδο, το οποίο προέρχεται από το 75% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας να το δώσει ως εξασφάλιση για το δάνειο που θα πάρει από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, από το τραπεζικό ίδρυμα, και με αυτόν τον τρόπο να αποσβέσει την επένδυσή του και μόλις αποσβεστεί, μόλις δηλαδή αποπληρώσει το δάνειο σε μια περίοδο έξι, επτά ετών, τότε το 75% της ενέργειας το οποίο πια θα πουλάει και θα έχει έσοδο, να παραμένει στην ευχέρεια τη δική του.

Γιατί το κάναμε αυτό; Διότι ξέρετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών ούτε εύκολη πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει ούτε δάνεια μπορεί να πάρει και πιθανότατα η περιουσία τους είναι υποθηκευμένη σε προηγούμενα, παλαιότερα δάνεια. Άρα, με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε τη δυνατότητα να έχει επιπλέον νέες εξασφαλίσεις και νέο εισόδημα, το οποίο μπορεί να το δώσει ως εγγύηση η τράπεζα και έτσι να κάνει πράξη αυτό το οποίο ήδη ψηφίσαμε και είναι νόμος του κράτους.

Το άλλο, το οποίο σχεδιάζουμε είναι ένα εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση και την εξοικονόμηση των υδάτων. Η Ελλάδα σήμερα ξοδεύει σχεδόν τρεις φορές παραπάνω από την Ισπανία ανά στρέμμα, νερό. Αυτό αυξάνει το κόστος της καλλιέργειας από τη μια και από την άλλη, όπως στην Αργολίδα για παράδειγμα, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, καταστρέφουμε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, υπάρχει το φαινόμενο της υφαλμύρωσης, ο κίνδυνος της απερήμωσης και αν βάλουμε μέσα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καταλαβαίνετε ότι αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια.

Από τη μια δηλαδή έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα σε μικρές περιόδους και μεγάλες περίοδοι ξηρασίας σε άλλες περιόδους, το οποίο επηρεάζει βάναυσα φυσικά την αγροτική παραγωγή, που είναι πρώτα και πάνω από όλους αυτός ο κλάδος που επηρεάζεται, είναι έρμαιο των καιρικών συνθηκών.

Από εκεί και πέρα, τι κάνουμε για να βοηθήσουμε την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στα αγροτικά προϊόντα; Δύο μέτρα: πρώτον, σχέδιο μεταποίησης, ώστε να μπορούν να κάνουν κάποια επενδυτικά σχέδια και να τυποποιούν το προϊόν τους. Δεύτερον, σχέδια βελτίωσης για να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή τους, να αγοράσουν μηχανήματα καινούργια, ψεκαστικά, ελκυστήρες όπου χρειάζεται, αρδευτικά συστήματα. Δύο δισεκατομμύρια συνολική δαπάνη, 1,2 δισεκατομμύρια ευρωπαϊκά χρήματα κολλημένα, παγωμένα επί τεσσεράμισι χρόνια τα ξεκολλήσαμε μέσα σε τέσσερις μήνες για τα σχέδια μεταποίησης πριν τα Χριστούγεννα. Ξεκίνησαν οι πρώτες πληρωμές, έχει ανοίξει το σύστημα και μπορούν αυτοί οι οποίοι έχουν εγκρίνει επενδυτικά προγράμματα να μπαίνουν μέσα και να μπορούν είτε να καταθέτουν αιτήματα για προκαταβολή είτε αιτήματα πληρωμής για επενδύσεις που ήδη έχουν κάνει και δαπάνες που έχουν κάνει. Έχει ανοίξει το μέτρο και μπορούν να πάνε να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Πολλά από αυτά αφορούν και τον ελαιοκομικό κλάδο.

Επίσης, στα σχέδια βελτίωσης ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις. Ήδη στην Περιφέρεια της Αττικής ολοκληρώθηκαν οι αξιολογήσεις των σχεδίων βελτίωσης. Έχει βγει οριστικός πίνακας και επίκεινται η ολοκλήρωση και στις υπόλοιπες περιφέρειες Ελλάδος. Συνολική δαπάνη ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων, 600 εκατομμύρια ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία θα βοηθήσουν τους αγρότες μας να εκσυγχρονιστούν, να εκμηχανίσουν την παραγωγή τους και να ρίξουν το κόστος παραγωγής.

Τα υπόλοιπα, κύριε Πρόεδρε, θα τα πω στην δευτερολογία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Βεβαίως.

Θα ξεκινήσουμε και πάλι από τον Βουλευτή Ηλείας, τον κ. Μιχάλη Κατρίνη. Έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, στις πιο πολλές από τις διαπιστώσεις που κάνατε, δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε. Όμως, πραγματικά αναρωτιέμαι αν οι τηλεθεατές και αν οι Έλληνες παραγωγοί, που θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αυτήν τη συζήτηση θα βγουν σοφότεροι ή αν θα αποκομίσουν ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη αποφασίσει να κάνει κάτι συγκεκριμένο και δραστικό, για να στηρίξει τη φετινή δύσκολη χρονιά.

Τρεις μήνες πριν, όπως και εσείς το είπατε, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βγήκε διθυραμβικά να πει ότι γλιτώσαμε τους δασμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σχέση με το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές και καλλιέργησε προσδοκίες ότι αυτό συνεπάγεται πολύ πιο ανταγωνιστική μεταχείριση του ελληνικού ελαιόλαδου, άρα μια πολύ καλύτερη χρονιά.

Βλέπουμε τώρα, τρεις μήνες μετά ότι όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη, χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος.

Προφανώς, δεν μπορεί το Υπουργείο και η εκάστοτε κυβέρνηση να παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά, πρέπει όμως να κάνει προωθητικές εξωστρεφείς ενέργειες για να μπορεί να στηρίξει ένα εθνικό προϊόν.

Δεν απαντήσατε σε αυτό που σας ρώτησα πριν, όσον αφορά την περσινή χρονιά, όταν ο προκάτοχος σας και της προηγούμενης κυβέρνησης είχε πει ότι έστειλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αποζημιώσεις 30 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν απαντήσατε αν υπάρχει αυτό το αίτημα, αν διαβιβάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση αυτό το αίτημα για αποζημιώσεις για την περασμένη χρονιά και αν εσείς φέτος σκέφτεστε είτε να ενεργοποιήσετε το περσινό αίτημα λόγω της κλιματικής αλλαγής και διαφόρων μυκητολογικών συνθηκών και για τη φετινή χρονιά στις περιοχές που αυτό εντοπίζεται;

Δεύτερον, σε σχέση με την παροχή ρευστότητας στους παραγωγούς, οι οποίοι αναγκάζονται να πωλούν όσο-όσο το λάδι για να βγάλουν τα σπασμένα και για το κόστος παραγωγής και για τα εργατικά χέρια και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποθεματοποιήσουν, ώστε να διαπραγματευτούν σε καλύτερες χρονικές περιόδους, καλύτερες τιμές. Έχετε σκεφτεί έστω μέσω συνεργατικών σχημάτων και συνεταιρισμών να προχωρήσετε σε χαμηλότοκο δανεισμό, άρα σε μία παροχή ρευστότητας στους παραγωγούς, για να μπορούν και αυτοί να διαπραγματευτούν το προϊόν τους σε καλύτερες συνθήκες και τιμές;

Τρίτον, είπατε και ανέφερε και ο συνάδελφος, ο κ. Κεγκέρογλου, για τη συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ χωρών κυρίως της Αφρικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης για εισαγωγή ελαιόλαδου αδασμολόγητο βάση αυτών των συμφωνιών. Έχετε σκεφτεί ότι θα πρέπει πλέον όλα αυτά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναθεωρηθούν και να υπάρχει μια συζήτηση και συμφωνία και με τους υπόλοιπους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης των χωρών του Νότου για καλύτερη διαπραγμάτευση των τιμών του ευρωπαϊκού ελαιόλαδου και στις χώρες του Βορρά, αλλά και αποτροπή της εν λευκώ εισαγωγής ελαιόλαδου από άλλες χώρες χωρίς δασμούς, χωρίς επιβαρύνσεις, κάτι που κάνει το δικό μας λάδι κυρίως εξαιρετικά μη ανταγωνιστικό και αυτό βεβαίως μετακυλιείται στους αγρότες;

Και θέλω να μου πείτε σε σχέση με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027, σε σχέση με το κομμάτι της μεταποίησης, σε σχέση με το κομμάτι της πιστοποιημένης και βιολογικής γεωργίας, το ελαιόλαδο, τη γεωγραφική προέλευση, όλα αυτά τα κίνητρα τα οποία πρέπει να δοθούν στους παραγωγούς μέσα από συνεργατικά σχήματα να πάνε σε τυποποίηση, εμπορία και διακίνηση του ελαιόλαδου αν εσείς έχετε πάρει πραγματικά αποφάσεις τέτοιες και πρωτοβουλίες, που σήμερα ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός θα αισθανθεί ότι και η Κυβέρνηση είναι δίπλα του και τον στηρίζει στην απώλεια παραγωγής και με περαιτέρω ελέγχους.

Και διερευνήστε το αυτό για την εισαγωγή ξένου ελαιόλαδου που εκμεταλλεύονται το δήθεν πλεονέκτημα μας για αδασμολόγητο λάδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο ίσως γυρίζει μπούμερανγκ. Και η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει νομίζω -και απευθύνω έκκληση από αυτό το Βήμα- να το κοιτάξει πιο αναλυτικά αυτό το ζήτημα και να δώσετε μία προοπτική και για την επόμενη χρονιά, έτσι ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να καλλιεργούν με ασφαλείς συνθήκες και να μην τρέχουν κάθε χρονιά μόνο και μόνο να βγάζουν τα σπασμένα της χρονιάς αυτής.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Κατρίνη.

Τον λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής Αργολίδας, ο κ. Ανδρέας Πουλάς για τρία λεπτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με μεγάλη προσοχή. Άκουσα και τους συναδέλφους μου, έβαλαν κάποια ζητήματα και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι θέμα να ανακυκλώνουμε τα ίδια και τα ίδια, να λέμε τα ίδια αιτήματα που έχουν εκφράσει οι συνάδελφοί μου στο Κίνημα Αλλαγής.

Εγώ θέλω να σας βάλω δύο ακόμα θέματα, τα οποία είναι για εμένα πολύ σημαντικά. Το πρώτο σημαντικό θέ

μα είναι η έλλειψη εθνικής στρατηγικής απέναντι στο ελαιόλαδο. Δεν έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε μία εθνική στρατηγική και αυτό πώς φαίνεται;

Παρακολουθώ τα δεδομένα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πορτογαλία ήταν μία χώρα η οποία ήταν παραδοσιακή στην καλλιέργεια της ελιάς. Μέχρι πριν δύο-τρία χρόνια είχε περίπου επτάμισι χιλιάδες τόνους παραγωγή. Τώρα η παραγωγή της έχει φτάσει στις ενενήντα χιλιάδες. Πώς έγινε αυτό; Έφτιαξαν κάποια μοντέλα, έγινε πυκνή φύτευση της ελιάς και η παραγωγή της αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στις ενενήντα χιλιάδες τόνους. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι είχαν ένα στόχο.

Αυτό τον στόχο δεν πρέπει κάποια στιγμή και εμείς σαν χώρα να τον βάλουμε και να ξεκινήσουμε, για να δούμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια; Γιατί, έτσι όπως πάει η κατάσταση, θα είμαστε πάλι εδώ και του χρόνου και τον άλλο χρόνο να μιλάμε πάλι για τα ίδια προβλήματα.

Πέραν τούτου, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα τα οποία ακούγονται στα χωριά μας, ακούγονται σε άλλους νομούς, ότι υπάρχουν τραστ, ότι υπάρχουν ξένοι επενδυτές οι οποίοι έρχονται να αγοράσουν τα ελαιόδεντρα. Μιλάμε για σαράντα χιλιάδες ελαιόδεντρα. Θέλουν να αγοράσουν στην περιοχή της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Αυτά το Υπουργείο τα γνωρίζει; Έχει λάβει γνώση για το αν υπάρχουν τέτοια συμφέροντα που θέλουν να εκμεταλλευτούν το δικό μας ελαιόλαδο; Γιατί είναι πολύ εύκολο να έρθουν Κινέζοι, για παράδειγμα, και να αγοράσουν περιοχές είτε στην Αργολίδα είτε στη Λακωνία είτε στη Μεσσηνία και να κάνουν παραγωγή ελαιόλαδου και να το εξάγουν οι ίδιοι στη χώρα τους. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να δούμε πάρα πολύ σοβαρά.

Επίσης, είπατε προηγουμένως για τα νερά, για την πολιτική απέναντι στο νερό. Αυτή την πολιτική απέναντι στο νερό την ακούω τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο Ανάβατος, ξέρετε πολύ καλά, είναι μία υπόθεση που ξεκινάει από τη δεκαετία του 1960. Έχουμε φτάσει στην τρίτη δεκαετία του 2000 και ακόμα νερό δεν έχουν οι παραγωγοί. Αυτό είναι το μεγάλο μας θέμα. Και γι’ αυτό βγάζω την αγωνία μου και λέω κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν άμεσα.

Το βασικότερο θέμα έχει να κάνει με την ποιότητα του λαδιού. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα τεράστιο πρόβλημα με τον δάκο. Φέτος ελπίζω να έχετε προβλέψει τα ανάλογα κονδύλια, τουλάχιστον να μην παρατηρήσουμε τα ίδια φαινόμενα που είχαμε και πέρσι και πρόπερσι. Γιατί κάποιες περιοχές είχαν δάκο, κάποιες άλλες δεν είχαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ποιο; Να μειώσει την ποιότητα. Και οι τιμές να είναι εξευτελιστικές.

Ευχαριστώ πολύ και περιμένω τις απαντήσεις σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε.

Τον λόγο έχει ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου για τρία λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς τηρούμε τον χρόνο.

Ο κύριος Υπουργός ανέλυσε ένα σχέδιο. Βέβαια, αναρωτιόμουν «πού το έχω ξανακούσει, πού το έχω ξανακούσει». Είναι τα ίδια που είπατε και στις προγραμματικές δηλώσεις, κύριε Υπουργέ.

Εδώ, όμως, πρέπει να δούμε τα συγκεκριμένα προβλήματα και πώς τα αντιμετωπίζουμε άμεσα και, βεβαίως, παράλληλα να δούμε και πώς προχωράει ένα μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη στήριξη του τομέα της ελαιοκαλλιέργειας. Διότι είναι ισχυρός, αλλά δεν έχει στήριξη.

Έχουμε χρόνο με τον χρόνο απαξίωση και των συλλογικών φορέων που λειτουργούσαν παλιότερα στον χώρο και συνέβαλαν στη στήριξη του παραγωγού. Έχουμε όλα όσα είπατε και εσείς αποδεχόμενος αυτά τα οποία σας επισημάναμε.

Όμως, στην οικονομία και σε πολλά άλλα, βέβαια, μετράει το αποτέλεσμα. Εδώ έχουμε ένα θέμα που αφορά, βεβαίως, το εισόδημα των παραγωγών και την τιμή του ελαιόλαδου. Αυτό είναι το θέμα μας, το οποίο, όπως εμείς διαπιστώνουμε, προξενείται από συγκεκριμένες αιτίες και θέλουμε τις απαντήσεις σας για την αντιμετώπιση αυτών των αιτιών. Δεν γίνεται να μην μας πείτε τι θα κάνετε με τις αποζημιώσεις για το χαμένο εισόδημα και των προηγούμενων ετών και τώρα.

Βεβαίως, το αν υπέβαλλε ή όχι τον φάκελο ο κ. Αραχωβίτης ή αν μας το έλεγε ψέματα ή αν είναι αλήθεια πρέπει να το γνωρίζουμε, για να ξέρουμε: Αξιοποιούνται οι δυνατότητες από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δύο φορές σας το είπε ο κ. Κατρίνης. Το επαναφέρω και εγώ. Θέλουμε απάντηση: Υπεβλήθη τελικά ο φάκελος ή όχι;

Εσείς έχετε ζητήσει ή προτίθεστε να ζητήσετε την αξιοποίηση κανονισμών, όπως αυτών του de minimis, προκειμένου να υπάρξει αποζημίωση και για άλλες αιτίες πέρα από αυτές που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ;

Κι έρχομαι στα ζητήματα της αγοράς. Αναπτύξατε μία θεωρία ότι «αυτή είναι η ελεύθερη αγορά, βρε παιδιά, τι να κάνουμε, δεν διαμορφώνει τιμές η Κυβέρνηση». Κοιτάξτε. Αυτή δεν είναι η ελεύθερη αγορά. Είναι η ασύδοτη αγορά. Ελεύθερη αγορά με κανόνες, όπως εμείς οι σοσιαλδημοκράτες την πιστεύουμε και την έχουμε προσδιορίσει, με συγκεκριμένες θεσμικές αρχές, δεν είναι η ασύδοτη. Έχει μια τεράστια διαφορά. Όσο απέχει η ελεύθερη αγορά, με κανόνες, από τον κρατισμό, το ίδιο απέχει και από την ασυδοσία των καρτέλ.

Δεν θα έρθω να ονομάσω τις εταιρείες, όμως, εάν το θέλετε και με νέα γραπτή ερώτηση, σας λέμε ότι τα φαινόμενα που οδηγούν και κρατούν χαμηλά τις τιμές, και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, έχουν να κάνουν με τις εναρμονισμένες πρακτικές και στα δύο επίπεδα. Αυτό είναι πασιφανές.

Ζητάμε, λοιπόν, την παραγγελία σας ή το ερώτημά σας και προς τη μία Επιτροπή Ανταγωνισμού και προς την άλλη. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και μόνο με την πληροφόρηση που θα πάει επίσημα από σας ότι οι τιμές κρατούνται χαμηλά -πολύ χαμηλά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα- και για μεγάλο διάστημα, μπαίνει στη διαδικασία ελέγχου. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να της πούμε ότι ξέρετε η τάδε εταιρεία με την τάδε εταιρεία συνεννοούνται. Είναι η κατάσταση στην αγορά, που είναι αρκετό αιτιολογικό για τον θεσμικό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να προχωρήσει. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζονται, βεβαίως, κι άλλα πράγματα.

Όσον αφορά τους εργαστηριακούς ελέγχους, πρέπει να το κάνετε, ειδικά φέτος. Και προσέξτε. Έβγαλε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου μία ανακοίνωση και έλεγε ότι η Ελλάδα δεν έχει ποσότητες αυτών των ποιοτήτων φέτος. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν πραγματικό ή αν ήταν υπερβολικό αυτό που έκανε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Είπε, λοιπόν, ότι η Ελλάδα έχει διαθέσιμες αυτές τις ποσότητες. Δεν μπορεί να βρεθεί με αυτήν την ποιότητα, με τεράστιες ποσότητες το επόμενο διάστημα. Οι παραγωγοί άφραγκοι, χωρίς λεφτά στην τσέπη και κάποιοι να έχουν έχουν καρπωθεί την υπεραξία του τίτλου «ελληνικό ελαιόλαδο» μέσω και της συμφωνίας αν θέλετε, εφόσον λειτουργήσει, δεν ξέρω σε ποιο επίπεδο έχει λειτουργήσει, αρνητικά για τις άλλες χώρες.

Εδώ, λοιπόν, θέλουμε την κινητοποίησή σας και την πρωτοβουλία σας για τις Επιτροπές Ανταγωνισμού, ευρωπαϊκή και εθνική, για τους εργαστηριακούς ελέγχους και κάτι παραπάνω.

Κοιτάξτε. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την αποτυχία και του προγράμματος δακοκτονίας, για το οποίο βεβαίως υπάρχει συνέχεια και η Πολιτεία είναι υπεύθυνη απέναντι στους παραγωγούς, διότι αυτή είναι ο συλλογικός φορέας που ανέλαβε να κάνει τη δακοκτονία. Δεν το ανέλαβα εγώ, το κράτος το έχει αναλάβει. Παίρνεις τις εισφορές από τους παραγωγούς και κάνει τη δακοκτονία. Αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του, το κράτος είναι υπεύθυνο. Βέβαια, δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο να βάλουμε τους παραγωγούς να κάνουν αγωγές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην ελληνική Πολιτεία και να ζητούν αποζημιώσεις. Πρέπει να το δείτε εκ των προτέρων.

Το κληρονομήσατε, ναι. Οι άνθρωποι λειτουργούσαν με έναν τέτοιο τρόπο που δεν τους ενδιέφερε τελικά και φάνηκε, πράγματι, γιατί το είχατε κι εσείς ως ενημέρωση, η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν να αλλάξει το σύστημα της δακοκτονίας.

Έρχομαι σε κάτι άλλο πιο σοβαρό που έκαναν. Συνυπέγραψαν τη μεγάλη αύξηση των αδασμολόγητων ποσοτήτων από τρίτες χώρες. Υπάρχει, δηλαδή, η δυνατότητα να έρθουν πολύ μεγάλες ποσότητες αδασμολόγητες από την Τυνησία και στη συνέχεια, αφού γίνουν οι σχετικές αναμείξεις -και οι νόμιμες, υπάρχουν και οι νόμιμες, όλες αναγράφονται, όσες αναγράφονται ή όπως προβλέπουν οι κανονισμοί- αυτό να εξάγεται ως ελληνικό στις ΗΠΑ, συν τις υπόνοιες που υπάρχουν για το ισπανικό και τις ισπανικές.

Κλείνω, λοιπόν, λέγοντας ότι θέλουμε απαντήσεις σε όλα αυτά. Και επιπλέον επειδή δεν μπορεί να τεθεί τώρα θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιστρέψει πίσω και να μειώσει αυτές τις ποσότητες -θα ήταν ουτοπικό να το ζητήσω- αυτό το οποίο πρέπει η Ελλάδα να θέσει είναι ο χρονοπροσδιορισμός των εισαγωγών. Δεν θα μπορεί να επιτρέπονται εισαγωγές, παραδείγματος χάριν μέχρι τον Ιούνιο, όταν υπάρχουν αρκετές ελληνικές ποσότητες -και όχι μόνο ελληνικές, αλλά και ιταλικές, ισπανικές, γενικά ευρωπαϊκό λάδι, όταν υπάρχει- για να διατεθούν. Γιατί να έρθουν;.

Αυτό μπορεί να γίνει με τον χρονοπροσδιορισμό. Ναι συμφωνήσαμε για 70.000 τόνους, για 100.000 τόνους, δεν ξέρω πόσο έχουν συμφωνήσει, αλλά από τον Ιούλιο και μετά, από τον Αύγουστο και μετά με έναν ρυθμιστικό τρόπο.

Άρα, η ελεύθερη αγορά θέλει κανόνες για να μην γίνεται ασύδοτη. Και αυτούς τους κανόνες δεν τους βάζει κανείς άλλος, παρά η πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει και ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τη στήριξη του προϊόντος. Έχει τιμή κατωφλίου. Μπορεί αυτήν την ώρα να είναι σε ένα άλλο επίπεδο λόγω των χαμηλών τιμών, αλλά υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ολοκληρώστε, κύριε Κεγκέρογλου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ.

Άρα, σαν λογική ελάχιστης προστασίας υπάρχει στην ελεύθερη οικονομία. Μην μπαίνετε στην λογική της ασύδοτης οικονομίας και μην σηκώνετε εύκολα τα χέρια. Μην παραδίδεστε! Έχετε όπλα, όπως την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τους εργαστηριακούς ελέγχους, κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενεργοποιήστε τους τώρα. Μπορείτε να στηρίξετε τους αγρότες, τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς που χάνουν εισόδημα πολλά χρόνια, αλλά φέτος έχουν υποστεί τεράστια ζημιά.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ.

Κάτι ήξερα και τόνισα δύο φορές το τρία!

Τον λόγο έχει για εννέα λεπτά ο κύριος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας για τη δευτερολογία του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πολύ γρήγορα, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορά τον δάκο και τη ζημιά που είχαν πέρυσι και φέτος και στην Κρήτη -το ξέρετε πολύ καλά, κύριε Κεγκέρογλου- κανείς δεν σηκώνει τα χέρια, κανείς δεν παραδίδεται. Ίσα, ίσα που έχουμε σηκώσει τα μανίκια και δουλεύουμε, πράγμα που δεν είχε γίνει επί τεσσεράμισι χρόνια σε αυτήν την χώρα.

Και βέβαια επειδή μιλάτε για καρτέλ, μιλάτε για εναρμονισμένες πρακτικές, μιλάτε για παθογένειες προηγούμενων ετών, ήσασταν μέρος και εσείς προσωπικά προηγούμενων κυβερνήσεων. Και αφού λέτε ότι υπάρχουν, για ποιον λόγο τα προηγούμενα χρόνια δεν κάνατε εσείς αυτές τις καταγγελίες ή δεν στέλνατε -όπως λέτε εσείς- αυτά τα αιτήματα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού; Εμείς δεν θέλουμε εάν υπάρχει καρτέλ, να συνεχίσει να λειτουργεί. Πρέπει να το σπάσουμε τώρα. Εάν έχετε καταγγελίες, σας παρακαλούμε πάρα πολύ τώρα, μετά τη συζήτηση αυτή, σας περιμένω αύριο στο γραφείο μου να μας φέρετε τις καταγγελίες και εμείς θα κινήσουμε αμέσως διαδικασία η οποία προβλέπεται από τον νόμο και την ελληνική νομοθεσία.

Φυσικά και δεν πρέπει να αφήσουμε στα χέρια καρχαριών τους αδύναμους Έλληνες αγρότες οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να μην πωλείται σε ικανοποιητικές τιμές και αυτοί να μην μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν προϊόντα.

Εμείς, όμως, είμαστε πολύ μακριά απ’ αυτό. Εμείς είμαστε ακριβώς το αντίθετο. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τον Έλληνα αγρότη να συνεχίσει, να μείνει στα χωράφια του, να μείνει στα χωριά μας, να μείνει στην ύπαιθρο για να συνεχίζει και να ζει την οικογένειά του εκεί και να προσφέρει στην εθνική οικονομία και να συμβάλλει στην εθνική άμυνα. Πώς; Μέσα από τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, που και αυτό είναι ένα κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας, δηλαδή η επάρκεια διατροφικών προϊόντων σε μία χώρα.

Τι έχουμε κάνει και τι έχει κάνει ο Υπουργός Μάκης Βορίδης σε ό,τι αφορά τις ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν φέτος στην Κρήτη; Έχει συστήσει επιστημονική ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Αυγουλέας -τον ξέρετε όλοι- για να κάνει μία μελέτη εμπεριστατωμένη, επιστημονική, να διαπιστώσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη ζημιά που έπαθαν οι παραγωγοί. Και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και να κινητοποιήσουμε το άρθρο 220 του ευρωπαϊκού Κανονισμού 1308, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους Έλληνες αγρότες.

Μία αναφορά τριών σελίδων πρόχειρη, όπως πάντα, είχε στείλει η προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου -ο Υπουργός που αναφέρατε, ο κ. Αραχωβίτης- στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς καμμία τεκμηρίωση. Και πήρε μία απάντηση από τον Επίτροπο που έλεγε να ψάξει να βρει λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτή η κοροϊδία έχει τελειώσει, όμως. Και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κοροϊδεύουμε τους Έλληνες αγρότες. Πρέπει επιτέλους να είμαστε ουσιαστικοί, να είμαστε αποτελεσματικοί, να ενσκήψουμε στα προβλήματα και να δώσουμε λύση. Αυτό θα κάνουμε. Κανείς δεν έχει σηκώσει τα χέρια, ακριβώς το αντίθετο.

Σε ό,τι αφορά την αποθεματοποίηση, να εξηγήσω τι σημαίνει αποθεματοποίηση. Σημαίνει να δώσουμε ένα κίνητρο ή μια αποζημίωση, ένα ποσό της τάξης των 50 ευρώ ανά τόνο, για να μπορεί να κρατήσει, εφόσον έχει τη δυνατότητα ο ενδιαφερόμενος, σε δεξαμενές για έξι μήνες το προϊόν, το λάδι, το έτοιμο προϊόν προς πώληση, ώστε να μπορέσει να το πουλήσει μετά από ένα χρονικό διάστημα, όπως λέει, έξι μηνών, προσδοκώντας να έχει μία καλύτερη τιμή.

Εμείς το εξετάζουμε. Μέχρι τώρα οφείλω να πω ότι από κανέναν μαζικό θεσμικό φορέα δεν μας ήρθε επίσημο αίτημα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η ηγεσία του Υπουργείου, ο Μάκης Βορίδης, πριν ακόμα τεθεί αυτό το θέμα, το εξετάζει και το εξετάζουμε, γιατί εξετάζουμε όλα τα εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας ως πολιτεία. Δεν μπορούμε να ορίσουμε τιμές. Δεν μπορούμε να βάλουμε δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο απ’ ό,τι επιβάλουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, αλλά εξετάζουμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας. Ένα απ’ αυτά τα όπλα είναι και η αποθεματοποίηση.

Υπάρχουν προβληματισμοί. Τα συζητάμε. Ψάχνουμε να δούμε αν θα είναι αποτελεσματικό. Εάν αποθεματοποιήσει η Ελλάδα, η οποία είναι ένα μικρό ποσοστό της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας παραγωγής -εννοώ των γειτονικών χωρών- λίγες χιλιάδες τόνους, θα αλλάξει η τιμή; Να το δούμε. Εάν είναι αποτελεσματικό, να το κάνουμε. Μήπως μετά από έξι μήνες η τιμή του ελαιόλαδου είναι ακόμη χειρότερη; Προσδοκούμε να είναι καλύτερη και το ελπίζουν όλοι. Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι θα είναι καλύτερη η τιμή, όταν η Ισπανία ακόμη τώρα δεν έχει αρχίσει να διαθέτει τα προϊόντα, δεν έχει δώσει τιμές; Και μιλάμε για ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες τόνους, οι οποίοι πρόκειται να διατεθούν στην αγορά, σε μια αγορά πια μικρότερη, αφού δεν μπορεί, απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να εξάγει στις άλλες χώρες, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Άρα, όλο αυτό το ελαιόλαδο πρέπει στη μικρή αγορά, εξαιρουμένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για την Ισπανία να προωθηθεί. Συνεπώς, τι γίνεται; Μεγαλύτερη προσφορά σε μια μικρότερη ζήτηση.

Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Τα καταλαβαίνετε, είμαι βέβαιος. Όλοι θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Λύνεται σε μία νύχτα; Όχι. Εμείς εξετάζουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε, για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε και να υποστηρίξουμε τους αγρότες. Όμως, χρειάζονται πολύ περισσότερα, γιατί όλη αυτή την ώρα μιλάμε για ποιο πράγμα; Μιλάμε για την τιμή του χύδην προϊόντος, του χύμα λαδιού. Όλη αυτή η κουβέντα που κάνουμε εδώ και μισή ώρα είναι για την τιμή του χύμα. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για την τιμή του τυποποιημένου, άρα για το πώς θα πουλήσουμε, πώς θα τυποποιήσουμε και πώς ο καταναλωτής, στον οποίο θα απευθυνθεί το τυποποιημένο προϊόν, θα δώσει τα παραπάνω χρήματα, για να έχει ένα καλύτερο ποιοτικό προϊόν: το ελληνικό αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει σε έξι μήνες, αλλά σχεδιάζεται τώρα, ώστε να γίνει κάποια στιγμή πράξη. Μόνο το 30% είπατε εσείς ότι πωλείται ως τυποποιημένο, το 70% πωλείται ως χύμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εισερχόμενο ανταγωνισμό; Θέλουμε και εμείς να μπορούμε να πουλάμε τα δικά μας προϊόντα χωρίς δασμούς σε τρίτες χώρες. Δεν μπορούμε, λοιπόν, εμείς να θέλουμε να πουλάμε αδασμολόγητα, παραδείγματος χάρη στην Κίνα, σε μεγάλες αγορές και από την άλλη να λέμε, βάλτε φραγμούς και δασμούς σε άλλα προϊόντα, όταν εκείνοι θέλουν να εισάγουν και να πουλήσουν στην Ευρώπη.

Πρέπει να διασφαλίσουμε εντός της ευρωπαϊκής ζώνης ότι μιλάμε για τα ίδια προϊόντα, άρα ανώτερης κλάσης ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως το είπατε πολύ σωστά. Υπάρχουν αυτά στην Ελλάδα. Ιχνηλασιμότητες, διασφάλιση, επικοινωνία αυτών των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Γίνεται οργανωμένα; Όχι. Γίνεται από κάποιους, γίνεται αποσπασματικά. Θέλουμε να το οργανώσουμε. Γι’ αυτό θέλουμε και τη συγκέντρωση. Τι εννοούμε συγκέντρωση; Δεν μπορεί ένας με εκατό ελαιόδεντρα, δεν μπορεί ένας μόνος του με χίλια ελαιόδεντρα. Τι λέμε; Συνεταιρισμοί και συνεταιρισμοί των συνεταιρισμών. Μόνο έτσι θα γίνει. Εάν δεν υπάρξει δυνατότητα να συνεργαστούν οι αγρότες μας, δεν θα αποκτήσουν ποτέ την κρίσιμη μάζα, τον όγκο, για να μπορέσουν να πετύχουν την προστιθέμενη αξία. Γι’ αυτό φέρνουμε νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς.

Ήδη είναι στη διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται, και σε λίγες ημέρες φέρνουμε νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα πιο καθαρό νομοθετικό πλαίσιο, για να μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια αυτός ο οποίος συμμετέχει στους συνεταιρισμούς και να μπορεί με αυτόν τον τρόπο να γίνει πιο ανταγωνιστικός.

Είναι μεγάλη δουλειά. Εμείς έχουμε ανοικτό διάλογο με όλους. Σας καλούμε και εσάς να καταθέσετε τις προτάσεις σας και μαζί να καθίσουμε, γιατί όλοι νομίζω ότι νοιαζόμαστε. Δεν νομίζω ότι κάποιος εκπρόσωπος του έθνους νοιάζεται λιγότερο από τον άλλον. Όλοι νοιαζόμαστε για ποιους; Για αυτούς τους πολίτες που μας έχουν στείλει εδώ και περιμένουν κάτι από εμάς.

Εμείς σας καλούμε. Έχουμε ανοικτό διάλογο. Είδατε τι έγινε με τη διεπαγγελματική φέτας. Καταφέραμε να τους βάλουμε όλους μαζί. Υπάρχουν διεπαγγελματικές. Θέλουμε να τις ενδυναμώσουμε, να δυναμώσουμε τις οργανώσεις παραγωγών, τις συνεργασίες των παραγωγών, να δυναμώσουμε τις συνεργασίες των κομμάτων, για να βρούμε ένα στρατηγικό σχέδιο για το ελαιόλαδο, το βασικό εθνικό προϊόν, ώστε να μην αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς σας ευχαριστούμε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, η ερώτησή μας αφορούσε την τιμή παραγωγού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κύριε Κεγκέρογλου, ξέρετε ότι δεν έχετε τον λόγο. Μη με στεναχωρείτε, γιατί σας εκτιμώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, η ερώτησή μας αφορούσε την τιμή παραγωγού. Οι παραγωγοί μάς ενδιαφέρουν. Εσείς μιλήσατε για την τιμή του εμπόρου. Είναι άλλο θέμα.

Σας ευχαριστώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όχι, …τον παραγωγό να τυποποιεί, όχι να πουλάει χύμα…(Δεν ακούστηκε)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Είναι 2,20 η τιμή του ελαιολάδου και δεν ενδιαφέρεστε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, τα ίδια λέμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κύριε Κεγκέρογλου, μπορείτε να τα πείτε κατ’ ιδίαν. Σας είπε ήδη ότι μπορείτε να τα πείτε και αύριο το πρωί στο γραφείο.