Skip to main content
03 12 2014 | 14:55

Ξέφυγε η βιομηχανική ντομάτα από τον πενταετή φαύλο κύκλο διακύμανσης της τιμής

Αυτό που φοβόταν η παγκόσμια βιομηχανία μεταποίησης ντομάτας δεν έγινε φέτος: Κάθε πέντε χρόνια, το 1999, μετά το 2004 και ξανά το 2009, υπήρχε υπερπαραγωγή τοματοπολτού με αποτέλεσμα την κατάρρευση της τιμής. Το 2014, αν και κλείσαμε πέντε χρόνια από τότε που συνέβη τελευταία φορά το φαινόμενο της υπερπαραγωγής, φάνηκε ότι είναι μία ομαλή χρονιά από άποψη τόσο τιμών όσο και αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αύξηση της παραγωγής σε Ισπανία και Πορτογαλία σχεδόν αντισταθμίστηκε από την χαμηλότερη ιταλική παραγωγή, που επλήγη από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Tomatoland που επεξεργάστηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», «το υπόλοιπο της λεκάνης της Μεσογείου κατέληξε σε επίπεδα κάτω των αρχικών στόχων, ενώ η σοδειά των ΗΠΑ ήταν όσο μεγάλη αναμενόταν, τη στιγμή μάλιστα που η κινεζική καλλιέργεια παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Φαίνεται σαφώς ότι η παγκόσμια βιομηχανία τομάτας έχει καταφέρει να ξεφύγει από τον πενταετή κύκλο, με κορύφωση παραγωγής όπως το 1999, μετά το 2004 και ξανά το 2009, που μπορούσε να έχει τρομακτικές συνέπειες, με συνέπεια την κατάρρευση των τιμών παγκοσμίως και δύο έως τρία πολύ δύσκολα χρόνια για τους μεταποιητές και κατά συνέπεια για ολόκληρο το κλάδο.

Οι συνθήκες, όπως διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα, οδηγούν σε ισορροπημένη κατάσταση της αγοράς με σχετικά σταθερές τιμές κατά τους προσεχείς μήνες. Μειώσεις τιμών για ορισμένα προϊόντα από ορισμένους επεξεργαστές δεν αποκλείονται, αλλά δεν θα οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις των τιμών παγκοσμίως. Μια αναμενόμενη ενίσχυση του δολαρίου κατά τους επόμενους μήνες, θα συμβάλει επίσης στη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα σε περιοχές συνδεδεμένες με το ευρώ.

Ειδικά για την Ελλάδα η χρονιά κύλησε με καλές συνθήκες, περίπου 65% της καμπάνιας είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος του Αυγούστου και το τελικό τονάζ αναμένονταν να φτάσει τους 470.000 τόνους τομάτας, όπως είχε εκτιμηθεί σε προηγούμενες προβλέψεις, με τα brix να είναι καλά, περίπου 4,85».

Τα στοιχεία της έκθεσης ανά περιοχή

Ισπανία

 • Στην Ανδαλουσία έχει πλέον ολοκληρωθεί η καμπάνια και έχει επιτευχθεί καλός όγκος παραγωγής σύμφωνα με τους τοπικούς μεταποιητές, περίπου 450.000 τόνοι τομάτας. Εάν και το τονάζ ήταν ικανοποιητικό, η απόδοση των εργοστασίων -εξαρτώμενη από την περιεκτικότητα της τομάτας σε brix- δεν ήταν αρκετά υψηλή.
 • Οι καλλιεργητές της περιοχής Extremadura έχουν πραγματοποιήσει φυτεύσεις 19.345 εκταρίων σε σχέση με τα 5.100 εκτάρια το 2013! Οι αγρότες είχαν, επίσης, σχεδόν τέλειες καιρικές συνθήκες από τη φυτευτική σεζόν. Οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες από το κανονικό, χωρίς κορυφές όπως βιώνεται συνήθως σε τοπικό επίπεδο, αυτό ευνόησε υψηλές στρεμματικές αποδόσεις. Από την άλλη πλευρά, οι αποδόσεις παραγωγής έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με τα αναμενόμενα. Τα περισσότερα εργοστάσια έχουν πλέον σταματήσει. Η προβλεπόμενη παραγωγή είναι 1,8 εκατομμύρια τόνοι νωπού προϊόντος. Η ποιότητα έχει επίσης αναφερθεί πως είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.
 • Στη Ναβάρα (βόρειο τμήμα της Ισπανίας) έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή από τα τέλη Αυγούστου και έχουν φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα αρχές Σεπτεμβρίου. Η συγκομιδή έφτασε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, παρά κάποιες δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, περίπου σε 250.000 τόνους νωπής τομάτας.
 • Συνολικά, η Ισπανία θα έχει μεγάλη σοδειά, περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους, πολύ πάνω από την αρχική πρόβλεψη των 2,2 εκατομμυρίων τόνων. Αυτό θα σήμαινε μια μέση απόδοση κοντά στους 90 τόνους ανά εκτάριο (9 τόνους το στρέμμα), ένα ρεκόρ για την Ισπανία.

Πορτογαλία

Ακριβώς όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία έχει απολαύσει ευνοϊκές καιρικές συνθήκες παρά τις ψυχρότερες από το κανονικό θερμοκρασίες. Δεδομένου ότι η συγκομιδή είναι αργότερα από ότι στην Ισπανία. Μετά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες των αρχών Σεπτεμβρίου, η Πορτογαλία σχεδιάζει να επεξεργαστεί περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους νωπού προϊόντος και σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πρόβλεψη στα 1,4 εκατομμύρια. Η τιμή των brix ήταν στην υψηλή κλίμακα (πάνω από 5) που επιτρέπουν καλές αποδόσεις για τις βιομηχανίες. Οι πρώιμες ντομάτες ήταν ποιοτικά υποβαθμισμένες σε χρώμα και οι τοπικές επιχειρήσεις μεταποίησης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, δεδομένου ότι συλλέγουν πρώιμα, ώστε να μην συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα στο «επικίνδυνο» μέρος της σεζόν.

Ιταλία

 • Βόρεια: Δυσμενείς καιρικές συνθήκες έπληξαν την καλλιέργεια από την αρχή της με τους τοπικούς καλλιεργητές να αντιμετωπίζουν χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες, συχνές βροχές, συμπεριλαμβανομένων των πιο έντονων καταιγίδων των τελευταίων ετών. Έως τις 7 Σεπτεμβρίου, περίπου 1,9 εκατομμύρια τόνοι νωπής τομάτας είχαν συγκομισθεί και οι τοπικές επιχειρήσεις μεταποίησης είχαν ήδη μειώσει τις προβλέψεις της εισκόμισής τους, από 2,4 σε 2,5 εκατομμύρια τόνους τον περασμένο Ιούνιο (πιθανώς μία συντηρητική πρόβλεψη), σε μόλις 2,3 εκατομμύρια.

Επιπλέον, αντίθετα με την ισπανική κατάσταση, τα brix (περιεκτικότητα σε ξηρό) από τις φρέσκες ντομάτες είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 4,65, όταν ήταν περίπου 5,00 για τη συγκομιδή του 2013. Αυτή η χαμηλή απόδοση για τα εργοστάσια, θα μειώσει περαιτέρω τον όγκο των μεταποιημένων συμπυκνωμένων προϊόντων – με την απώλεια να εκτιμάται σε περίπου 10% σε σύγκριση με το 2013.

Αυτό ισχύει επίσης και για τις σε κύβους τομάτες και αποφλοιωμένες ντομάτες καθώς η ποιότητα των καρπών δεν είναι ικανοποιητική.

 • Νότια: Οι τοπικοί καλλιεργητές αντιμετωπίζουν καλύτερες συνθήκες από ό, τι στο Βορρά, παρά τις ασυνήθιστες βροχοπτώσεις που έχουν σταματήσει τη συγκομιδή σε ορισμένες περιπτώσεις και το 65% της καμπάνιας είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Η αρχική πρόβλεψη των 2,4 εκατομμυρίων τόνων θα μπορούσε να επιτευχθεί, εκτός εάν ο καιρός επιδεινωθεί σημαντικά κατά τις προσεχείς ημέρες. Οι αποδόσεις των εργοστασίων είναι επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι το 2013.
 • Συνολικά, η ιταλική καλλιέργεια έως τώρα εκτιμάται σε 4,7 εκατομμύρια τόνους, μείωση περισσότερων από 300.000 τόνων από την αρχική πρόβλεψη.

Ελλάδα

Η καλλιέργεια έχει τελειώσει σε Νότο, Κεντρικό και Βόρειο τμήμα, με καλές συνθήκες, ενώ περίπου το 65% της καμπάνιας είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος του Αυγούστου και το τελικό τονάζ αναμένεται να φτάσει τους 470.000 τόνους τομάτας, όπως είχε εκτιμηθεί σε προηγούμενες προβλέψεις. Τα brix είναι καλά, περίπου 4,85.

Γαλλία

Μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου, το 65% της καμπάνιας είχε ολοκληρωθεί στο ανατολικό τμήμα (Provence), αλλά μόνο το 45% στη Δύση λόγω της καθυστερημένης έναρξης και αργών παραδόσεων των πρώτων δύο εβδομάδων. Χάρη στις καλές στρεμματικές αποδόσεις, περιμένουμε τις προβλέψεις (περίπου 120.000 τόνους στην Ανατολή) να επαληθευτούν. Συνολικά, η γαλλική παραγωγή θα είναι περίπου 170.000 τόνοι νωπού προϊόντος για αυτή τη σεζόν. Επιπλέον, τα brix έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ανατολή και φτάνουν κατά μέσο όρο έως τώρα τα 4,80.

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

 • Ουκρανία: Η καλλιέργεια εξελίσσεται καλά μέχρι τώρα με ικανοποιητικές καιρικές συνθήκες. Το 42% των καλλιεργειών είχε συγκομιστεί στο τέλος του Αυγούστου, που ισοδυναμεί με 200.000 τόνους. Η πρόβλεψη παραμένει στους 480.000 τόνους νωπού προϊόντος, σύμφωνα τις τοπικές πηγές. Η ποιότητα είναι καλή.
 • Πολωνία: η καλλιέργεια είναι επίσης καλή και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται πάνω από 200.000 τόνους νωπής τομάτας.
 • Ρωσία: η καλλιέργεια εξακολουθεί να αναμένεται να φθάσει την αρχική πρόβλεψη των 80.000 τόνων τομάτας.
 • Ουγγαρία: Εκτιμάται ότι 60.000 τόνοι νωπής τομάτας θα μπορούσαν να καταλήξουν σε επεξεργασία.

Κίνα

Η αρχική πρόβλεψη για την κινεζική καλλιέργεια τομάτας για το 2014 ήταν 6,5 εκατομμύρια τόνους νωπής τομάτας, 3,85 εκατομμύρια τόνους περισσότερους από ένα φτωχό 2013 (+ 70%). Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι καλλιεργητές δεν έχουν φυτέψει όσες εκτάσεις αναμενόταν, καθώς οι καιρικές συνθήκες την άνοιξη δεν ήταν ευνοϊκές. Ως εκ τούτου, η συγκομιδή ξεκίνησε με καθυστέρηση δύο εβδομάδων περίπου τη 10η Αυγούστου και έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τις 20 Αυγούστου για να δούμε τα εργοστάσια σε πλήρη λειτουργία.

Μέχρι την 7η Σεπτέμβρη, η Cofco Tunhe είχε επεξεργαστεί 1,15 εκατομμύρια τόνους τομάτας, που ισοδυναμεί με 54% του προγράμματός τους των 2,1 εκατομμύρια τόνων. Η Chalkis είχε επεξεργαστεί 550.000 τόνους, περίπου το 45% του στόχου των 1,2 εκατομμυρίων τόνων τομάτας. Τοπικές εκτιμήσεις είναι τώρα μεταξύ 5,6 και 5,9 εκατομμύρια τόνους τομάτας. Τα brix των καρπών είναι σε κανονικά επίπεδα, αλλά η ποιότητα δεν είναι πολύ καλή με υψηλά επίπεδα πράσινων και χαλασμένων. Η τιμή είναι υψηλότερη από ό, τι το 2013 και κυμαίνεται από 450 έως 480 RMB / Kg που ισοδυναμεί με 73,5 - 78,5 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Καλιφόρνια

Παρά τους φόβους σχετικά με την έλλειψη νερού, η καλλιέργεια προχωρεί ομαλά μέχρι τώρα. Μέχρι και το Σεπτέμβριο, οι τοπικές μεταποιητές είχαν επεξεργαστεί περισσότερο από 1 εκατομμύριο τόνων νωπής τομάτας ανά εβδομάδα για 9 συνεχόμενες εβδομάδες για να επιτευχθεί παραγωγή που προβλέπεται να ανέλθει στα 10,16 εκατομμύρια τόνους.

Αυτό είναι σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνους. περισσότερο από ό, τι το 2012 (η συνολική συγκομιδή έφθασε 12.627 εκατομμύρια τόνους εκείνο το έτος), χάρη σε μια ταχύτερη εκκίνηση, αλλά βρίσκεται ακόμα πίσω από τον όγκο επεξεργασίας του 2009. Αυτό είναι το 79,6% της συνολικής αναμενόμενης παραγωγή, περίπου 5% κάτω από το μέσο όρο τα 10 τελευταία χρόνια με βάση τη συνολική επιφάνεια των 288.000 στρεμμάτων. Οι περισσότεροι τοπικοί επεξεργαστές είναι λιγότερο αισιόδοξοι υποστηρίζοντας χαμηλότερες αποδόσεις για τις όψιμες ποικιλίες και την αναγκαιότητα μιας αρκετά μεγάλης σοδειάς για την επίτευξη τέτοιου όγκου. Τα τελικά τονάζ θα πρέπει να εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά ή ακόμη και πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ, μεταξύ 12,5 και 12,75 εκατομμύρια τόνων, περισσότερα από τα 12,1 εκατομμύρια το 2013.

Τα brix, καθώς και η ποιότητα των καρπών είναι καλή μέχρι τώρα, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Τουρκία: Μετά την καθυστερημένη έναρξη, περίπου δύο εβδομάδες αργότερα από το συνηθισμένο, ειδικά στο βόρειο τμήμα οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών βροχοπτώσεων, έχουν επηρεάσει τη τουρκική καλλιέργεια της τομάτας. Στο νότιο τμήμα η καμπάνια έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ μόνο το 55% του προγράμματος έχει συγκομισθεί στον Βορρά, τη κύρια τοματοπαραγωγική περιοχή. Η τελευταία έκθεση της AMITOM δείχνει μια μείωση της παραγωγής από την αρχική πρόβλεψη των 2,2 - 2,3 εκατομμυρίων τόνων νωπού προϊόντος σε 1,9 εκατομμύρια τόνους. Η απόδοση των βιομηχανιών είναι καλή, καθώς και η ποιότητα είναι καλή στο Βορρά. Μετά τον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των εργοστασίων, συμπεριλαμβανομένων των νότιων περιοχών, οι τιμές της τομάτας έχουν εκτοξευθεί μέχρι και 140 US $/ton. στην ελεύθερη αγορά, όταν τα συμβόλαια πληρώνονται περί τα 110 US $ στους αγρότες.

Ιράν: Η τοπική καλλιέργεια αναφέρεται ως ικανοποιητική με αναμενόμενη παραγωγή 2,1 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με τα 1,9 εκατομμύρια το 2013.

Τυνησία: Η καλλιέργεια είναι έτοιμη να ολοκληρωθεί με συνολικό όγκο περίπου 700.000 τόνους, απροσδόκητα κάτω από την αρχική πρόβλεψη των 800.000 τόνων.

Νέα και συνθήκες της αγοράς

Όπως φαίνεται στις τελευταίες εκτιμήσεις, η παγκόσμια συγκομιδή του 2014 θα πρέπει να είναι μικρότερη από 38,5 εκατομμύρια τόνους, κάτω από την τελευταία πρόβλεψη των 39 εκατομμυρίων τόνων ή ακόμη και υψηλότερες εκτιμήσεις που δινόταν από άλλους θεσμικούς φορείς τον περασμένο Ιούνιο. Αυτή η εκτίμηση είναι 17% υψηλότερη από ό,τι το 2013, όταν ο όγκος της σοδειάς άγγιξε το χαμηλό επίπεδο του 2006 με λιγότερα από 33 εκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι μεταξύ 1 και 1,5 εκατομμύρια τόνους περισσότερους από την πιο πρόσφατη πρόβλεψη.

Παρ' όλα αυτά, η παραγωγή αυτή δεν θα οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις στην καλλιέργεια του 2015. Τα αποθέματα ήταν πράγματι πολύ χαμηλά σε όλες τις περιοχές επεξεργασίας πριν από τη συγκομιδή του 2014, με λιγότερα από 3,6 εκατομμύρια τόνους (σε ισοδύναμο νωπής τομάτας) από την 1η Ιουνίου στις ΗΠΑ. Υπήρξε μείωση κατά 23% των αποθεμάτων από το προηγούμενο έτος- που ισοδυναμεί με περίπου 3 μήνες εγχώριας κατανάλωσης συν τις εξαγωγές.

Πιθανόν λιγότεροι από 120.000 τόνους τοματοπολτού παρήχθησαν στην Κίνα στις αρχές Αυγούστου (που ισοδυναμεί με περίπου 0,9 εκατομμύρια νωπού προϊόντος) - χαμηλό ρεκόρ εδώ και πολλά χρόνια και που ισοδυναμεί με περίπου 2 μήνες των εξαγωγών στο ρυθμό του τελευταίου τριμήνου (περίπου 60.000 τόνους τοματοπολτού μηνιαία, χύμα και κονσέρβες).

Αναλώσεις αποθεμάτων προηγούμενης χρονιάς στην Ευρώπη, αν και πολύ πιο δύσκολο να εκτιμηθούν, ήταν επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όλα τα προϊόντα όπως φαίνεται από το επίπεδο των τιμών που διαμορφώθηκε στην αγορά την άνοιξη (περίπου 1.000 € / τόνο, 28-30% πάστα ή 500 € / τόνο για κύβους ντομάτας, τιμή περισσότερο από 20% μεγαλύτερη από ότι 9 μήνες νωρίτερα).

Επιπλέον, σημαντικές ποσότητες στις συμβάσεις του 2013 έπρεπε να εκπληρωθούν με την καλλιέργεια του 2014, λόγω των ελλείψεων της τελευταίας εσοδείας.

Οι τρέχουσες τιμές ακολουθούν διαφορετικά πρότυπα ανάλογα με την προέλευση:

Ισπανία και Πορτογαλία: Τοματοπολτός 28-30 CB, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 800 και 840 € / τόνο Ex-Factory (παράδοση στο εργοστάσιο), 36/38 CB μεταξύ 1.050 και 1.100 € / τόνο. Για τομάτα σε κύβους είναι περίπου 400 € / τόνο επίσης Ex-Factory.

Ιταλία: Πάνω από 900 € / τόνο εκ του εργοστασίου για 28-30 CB όταν είναι διαθέσιμο (αρκετοί επεξεργαστές περιλαμβανομένων και των μεγάλων, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν οποιαδήποτε κατηγορία τοματοπολτού), ο 36/38 CB προσφέρεται πάνω από 1.150 € / τόνο.

Ελλάδα: Οι τιμές για τον τοματοπολτό 28/30 CB σε ασηπτική κυμαίνονται σε 820 € / τόνο FOB (παράδοση στο πλοίο) από τους Έλληνες συσκευαστές.

Γαλλία: 28-30 CB είναι διαθέσιμα σήμερα σε 860 € / ΜΤ. FOT (παράδοση στο τρένο) και 1.120 € /τόνο για τοματοπολτό 36/38 CB.

Καλιφόρνια: Hot break πολτός 31% συσκευασμένος σε ξύλινα bins πωλείται σε 1.100 US $ (850 €) εκ του εργοστασίου, που ισοδυναμεί με περίπου 1.140 US $ / τόνο FOB, πολτός CB 36/38% σε ξύλινα bins είναι διαθέσιμος, αν και όχι από όλους τους κύριους επεξεργαστές, σε 1.200 US $ (935€) ανά τόνο FOT.

Κίνα: Οι κύριοι επεξεργαστές, συμπεριλαμβανομένης της Chalkis και Cofco, έχουν πουλήσει μεγάλες ποσότητες από 36/38 CB σε βαρέλια ή bins μεταξύ 1.080 και 1.120 US $ (855 €) / τόνο FOB (παράδοση στο πλοίο, Tianjin), κυρίως για τα συμβόλαια πριν από το τέλος του έτους. Μικρότεροι συσκευαστές προσφέρουν ελαφρώς φθηνότερες τιμές, 1.050 US $ / τόνο με άμεση πληρωμή κατά την αποστολή.

Τι να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες;

Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, η Ισπανία έχει απολαύσει μια εξαιρετική σοδειά με μεγάλη παραγωγή, έως και 20% μεγαλύτερη του 2013, επιπλέον 130.000 – 140.000 τόνους τοματοπολτού. Στη Πορτογαλία θα έχουν επίσης περισσότερες ποσότητες για διακίνηση, περίπου 45.000 τόνους πολτού από ό, τι το 2013. Στη Βόρεια Ιταλία, την κύρια τοματοπαραγωγική ιταλική περιφέρεια, θα επεξεργαστούν περίπου 300.000 τόνους νωπού προϊόντος περισσότερους από το 2013, αλλά τελικά

θα καταλήξουν με σχεδόν τον ίδιο όγκο πολτού για διακίνηση. Ο επιπλέον όγκος στη Γαλλία και την Ελλάδα δεν είναι σημαντικός. Συνολικά, μπορεί να έχουμε μέχρι και 200.000 τόνους πολτού 28 - 30%, μακράν ο πιο κοινός τύπος στην Ευρώπη, για διακίνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου το 15% της συνολικής παραγωγής.

Η Κίνα επίσης καταφέρνει να ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα του 2012 και 2013. Οι τοπικές επιχειρήσεις μεταποίησης θα έχουν επιπλέον διαθέσιμη ποσότητα 250.000 τόνων τοματοπολτού 34-36%, το κύριο προϊόν της κινεζικής μεταποίησης, που ισοδυναμεί με το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πολτού αυτής της κατηγορίας συμπύκνωσης. Και η Καλιφόρνια, στις κύριες περιοχές επεξεργασίας, θα έχει επίσης περίπου 270.000 τόνους τοματοπολτού 31%, το κύριο προϊόν των ΗΠΑ, περίπου 15% της συνολικής παραγωγής πολτού των ΗΠΑ.

Η Καλιφόρνια δεν έχει επεξεργαστεί μεγάλο όγκο πολτού CB και η Κίνα αντιμετωπίζει προβλήματα με το χρώμα της ντομάτας της, κυρίως στη Βόρεια Xinjiang. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε περιορισμένη διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας πάστας από τις περιοχές αυτές. Τώρα στην Ευρώπη, θα περίμενε κανείς για το πολτό - ως επί το πλείστον 28-30% CB - οι τιμές να πέσουν στο μέλλον μετά από τις μεγάλες ισπανικές και πορτογαλικές παραγωγές, πίεση που δεν αισθάνονται αυτή τη στιγμή και οι τιμές θα είναι μάλλον σε ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες.

Ένα ερώτημα παραμένει: η κατανάλωση θα παραμείνει καλή, παρά τις άσχημες οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη και στη Ρωσία; Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές των προϊόντων τομάτας στην Ευρώπη, θα παραμένουν ισχυροί αγοραστές όπως μέχρι τώρα;» Η Αφρική - Βόρεια και Δυτικά - έχει επίσης αναφερθεί ότι διατηρεί κανονική κατανάλωση σε αυτό το χρονικό σημείο. Η βορειοαμερικανική ήπειρος παρουσιάζει ελαφρώς βελτιωμένη κατανάλωση κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Δεν έχουμε καμία σχετική πληροφορία με την κατανάλωση στην Ασία ή τη Νότια Αμερική. Δεν περιμένουμε λοιπόν ότι η κατανάλωση θα μειωθεί, καθώς οι τιμές παραμένουν αρκετά υψηλές για αρκετούς μήνες χωρίς σοβαρές επιπτώσεις.