Skip to main content
13 11 2014 | 08:49

Το θέμα με τις αποζημιώσεις για τα ροδάκινα δεν έχει κλείσει

Στον απόηχο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Δευτέρας, 10 Νοεμβρίου, φαίνεται να αναδύεται ένα θέμα τριβής μεταξύ του Έλληνα υπουργού και του Ιρλανδού Επιτρόπου, το οποίο όμως, εάν το δει κανείς προσεκτικά, δεν υφίσταται. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Γιώργος Καρασμάνης παρενέβη και είπε ότι οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί χρειάζονται περισσότερα μέτρα στήριξης, γιατί η απώλεια του εισοδήματός τους είναι πολύ μεγαλύτερη, λόγω της πρωιμότητας, σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και μάλιστα, η πτώση των τιμών ξεκίνησε πριν ακόμα επιβάλει το εμπάργκο η Ρωσία και καθόλη τη διάρκεια της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός Επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, απαρίθμησε τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Επιτροπή και ποια είναι στη διάθεση των χωρών μελών, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να δοθούν άλλα κονδύλια για αυτό το σκοπό. Ο καθένας μίλαγε σε άλλη «γλώσσα», καθώς ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ήθελε να καταλάβει ακριβώς το πρόβλημα. Ειδικά όταν ο κ. Χόγκαν είδε ότι η ελλιπής οργάνωση των Ελλήνων παραγωγών σε αναγνωρισμένες Ομάδες είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ευρώ σε αποζημιώσεις, αφού πολλοί παραγωγοί δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης, σε αντίθεση με τους Ολλανδούς, που κυριολεκτικά «στράγγιξαν» τον προϋπολογισμό για τις αποζημιώσεις από το εμπάργκο.

Το αποτέλεσμα ήταν ο κ. Καρασμάνης να γυρίσει στην Ελλάδα και να επιμένει ότι το θέμα δεν έχει κλείσει.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Παρά τις όποιες αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για έλλειψη κονδυλίων στον κοινοτικό προϋπολογισμό, προκειμένου να χορηγηθούν αποζημιώσεις, ο κ. Καρασμάνης επέμεινε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Κομισιόν, μετά το ρωσικό εμπάργκο, δεν μπόρεσαν να ανακουφίσουν τους Έλληνες παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών, αφού ήδη το 75% της φετινής τους παραγωγής είχε ήδη διατεθεί στην αγορά κατά τη διάρκεια της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία

Αυτή τη στιγμή, τόνισε στο Συμβούλιο ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 53.000 οικογένειες καλλιεργητών ροδακίνων και νεκταρινιών έχουν υποστεί σοβαρές εισοδηματικές απώλειες, εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης έως και 70% των τιμών των προϊόντων τους, από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το μετέπειτα επιβληθέν ρωσικό εμπάργκο, για τα οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν.

Εάν δεν υπάρξει αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος, υπογράμμισε ο κ. Καρασμάνης, τότε τίθεται έντονο πρόβλημα βιοπορισμού των 53.000 αυτών αγροτών και των οικογενειών τους, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η συνέχιση της καλλιέργειας και της αγροτικής δραστηριότητας τα προσεχή χρόνια σε ευαίσθητες περιοχές της υπαίθρου στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να αναπληρωθεί άμεσα το εισόδημα των πληγέντων αγροτών, όπως άλλωστε επιτάσσει και η θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της, επισήμανε στο Συμβούλιο ο κ. Καρασμάνης, προσθέτοντας ότι η διεκδίκηση των αποζημιώσεων παραμένει σταθερός προσανατολισμός της ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς αυτές δεν συνιστούν ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά απόδοση δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Παράλληλα για το θέμα αυτό τις αμέσως επόμενες ημέρες προγραμματίζεται συνάντηση του Υπουργού κ. Καρασμάνη, με το νέο Επίτροπο Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν.