Skip to main content
19 06 2017 | 07:30

Προκηρύσσεται μέσα στην εβδομάδα το πρόγραμμα για το "κομφούζιο" στις ροδακινιές

Προκηρύσσεται μέσα στην εβδομάδα το πρόγραμμα για το "κομφούζιο" στις ροδακινιές

Πρωτοβουλία για την υποβολή φακέλου στήριξης της αγοράς του ροδακίνου στην Ε.Ε. γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, αναγνωρίζοντας ότι οι φετινές τιμές του προϊόντος είναι «αρκετά χαμηλές».

Για την αντιμετώπιση των εντόμων, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προκηρυχθεί συγκεκριμένη δράση ("κομφούζιο"), ύψους 15 εκατ. ευρώ, με το ύψος της ενίσχυσης να ανέρχεται στα 387 ευρώ/εκτάριο ετησίως για τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής και στα 454 ευρώ/εκτάριο ετησίως για τα τελευταία τρία. Τονίζεται ότι τα προαναφερόμενα επισήμανε ο υπουργός σε ειδική εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στη Βέροια, με αφορμή το 2ο Φεστιβάλ Ροδακίνου, αλλά και την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων.

Αναφερόμενος στο θέμα των ενισχύσεων, μεταξύ άλλων είπε ότι για το ροδάκινο που προορίζεται για χυμοποίηση «αποφασίσαμε τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης», με στόχο όπως τόνισε, «τη βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας και τη διατήρηση των επιπέδων παραγωγής χυμού ροδάκινου».

Ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ όπως είπε η τιμή για το έτος ενίσχυσης 2015 ανήλθε στα 169 ευρώ/εκτάριο και η αντίστοιχη για το 2016 στα 167 ευρώ/εκτάριο. «Σημειώνω ότι το μέτρο παρουσιάζει υπό – απορροφητικότητα και δεν έχουν γίνει αλλαγές για το 2017-2020», ανέφερε επίσης. Αναφερόμενος στα ειδικά προγράμματα προώθησης στις αγορές της Ε.Ε. ή σε τρίτες χώρες, τόνισε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυξάνονται τα διαθέσιμα κονδύλια της Ε.Ε. από 61 εκατ. ευρώ το 2013, σε 200 εκατ. ευρώ το 2019. «Ήδη αυτή την ώρα υλοποιούνται 37 προγράμματα, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε και τόνισε ότι σε δέκα από αυτά συμμετέχουν φορείς της Ημαθίας, με συνολικό προϋπολογισμό 36 εκατ.ευρώ.

Υπεγράφη το καταστατικό ίδρυσης Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων

Υπεγράφη το απόγευμα του Σαββάτου 17 Ιουνίου 2017 στη Βέροια το Καταστατικό Ίδρυσης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τα πυρηνόκαρπα, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. Μια οργάνωση που θα έχει έδρα τη Βέροια και που σκοπό έχει να βοηθήσει τον κλάδο και να χαράξει μια κοινή στρατηγικήγια το ροδάκινο. Η υπογραφή της Οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στην Εληά, στα πλαίσια του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ για το Ροδάκινο που έγινε στη Βέροια αυτές τις μέρες. Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε την προσπάθεια ως «σημαία» του Υπουργείου. 

«Διατυπώσαμε ένα κείμενο καταστατικού, πολύ λειτουργικό που θα δώσει τη δυνατότητα στις οργανώσεις να κάνουν αυτό που θέλουν. Η Διεπαγγελματική Οργάνωση θα μπορέσει να αμβλύνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα προβλήματα που απορρέουν από την κρίση του ροδακίνου, της διάθεσης και της κατάρρευσης των τιμών», είπε αρχικά, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Υπουργός, που ερχόμενος από την Κοζάνη όπου είχε επισκεφθεί τους πληγέντες από το χαλάζι αγρότες, αναφέρθηκε σχετικά. «Η ώρα της σοδειάς συνέπεσε με δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η προσπάθεια ίδρυσης της Οργάνωσης ξεκίνησε πριν δυο χρόνια και η ίδρυσή της είναι η απάντηση σε πολλά πράγματα και προβλήματα παραγωγών. Μια διεπαγγελματική οργάνωση που μπορεί να συμπεριλάβει παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους εξαγωγείς και όλους όσους εμπλέκονται με το χώρο», ενώ στη συνέχεια στάθηκε στα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ίδρυση της οργάνωσης.

Κλείνοντας, δήλωσε πως η προσπάθεια αυτή της ίδρυσης της Οργάνωσης θα είναι «σημαία» για το Υπουργείο. «Για εμάς, από την ώρα που έχουμε αναλύσει την εργατικότητα ως βασικό στοιχείο να μπορέσουμε να ανταγωνιστεί ο αγροτικός κόσμος στη διεθνή αγορά, να ξέρετε ότι ειδικά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων θα είναι η σημαία μας, γιατί αυτό που κάνουμε σήμερα μπαίνοντας ουσιαστικά στην αγορά, δεν υπάρχει άλλος κλάδος ο οποίος να έχει τις δυνατότητες και τη διαθεσιμότητα για να πετύχει αυτή η προσπάθεια».

Ακολούθησαν ερωτήσεις και η υπογραφή του καταστατικού της Οργάνωσης. Στη συνέχεια ο Υπουργός είχε συνάντηση με μέλη οργανώσεων κονσερβοποιών. 

Με... δεκάδες αστυνομικούς κατάφερε να μιλήσει ανενόχλητος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βέροια

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής επεφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στον υπουργό, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας για σειρά ζητημάτων που «απειλούν το μέλλον του πρωτογενούς τομέα», όπως υποστηρίζουν.

Ωστόσο ο κ. Αποστόλου φρόντισε να είναι καλά φυλασσόμενος από αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο υπουργός έδωσε εντολή να μην περάσει κανένας από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες και η αστυνομία, άλλοτε με το καλό και σε ορισμένες περιπτώσεις με έντονο τρόπο κατάφερε να τους κρατήσει έξω και ο υπουργός να μιλήσει ανενόχλητος στο κοινό. 

Μάλιστα, υπήρξαν και αστυνομικοί που έδειξαν παραπάνω ζήλο από ό,τι θα έπρεπε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα του... ζήλου, να είναι περιστατικό με ομάδα διαδηλωτών που κατάφερε να μπει μετά από ώρα στην αίθουσα, ωστόσο πριν καταφέρουν να ανοίξουν πανό διαμαρτυρίας, τους έβγαλαν... σηκωτούς. Όμως, το γεγονός ότι ένας αστυνομικός (με πολιτικά) έβγαλε "αγκαζέ" μέχρι τον δρόμο έναν από τους διαδηλωτές άναψε και πάλι τα αίματα, ώσπου επενέβησαν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας και απομάκρυναν κακήν κακώς τον αστυνομικό που εξόργισε τους συγκεντρωμένους.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αγροτικών συλλόγων από Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια, πετάχτηκαν ροδάκινα στο δρόμο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τελικά, αν και οι διαδηλωτές περίμεναν για πολύ ώρα τον Υπουργό έξω από την "Εληά", έχοντας διαχωριστεί μάλιστα και στην μπροστινή και στην πίσω πλευρά της πλατείας, δεν κατάφεραν να τον δουν.